Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herec a psychoterapeut Pavel Kříž ilegálně emigroval do Kanady a přišel tragicky o dceru i manželku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Mnozí z vás jej znají hlavně jako studenta medicíny Štěpánka Šafránka z filmové hexalogie Básníci. Osud ovšem Pavla Kříže zavál i mimo hereckou branži a mimo Česko, vystudoval také obor psychoterapie v Kanadě a věnoval se práci se seniory.

Článek

Pavel Kříž patří k těm hercům, kteří přičichli ke hraní a předvádění se před lidmi už od útlého dětství. Jakožto brněnský rodák se již od mala zapojil do dětského souboru Divadla Husa na provázku a působil i v amatérské skupině Pírko.

Herectví odjel studovat na Pražskou konzervatoř a po jejím absolvování nastoupil v roce 1984 do divadla E.F. Buriana a o tři roky později přešel do Činoherního klubu.

Vzápětí se ale dobrého angažmá vzdal a rozhodl se těsně před převratem v roce 1989 emigrovat. Netušil, že dojde ke změně režimu a myslel si, že už se k nám nejspíš nikdy nepodívá. Vzal to přes Velkou Británii a nakonec zakotvil v Kanadě, kde vzápětí vystudoval psychoterapii na univerzitě ve Vancouveru.

Ten pocit, že by možná bylo lepší žít někde jinde, ale normálně, i když to znamenalo dělat nějakou jinou profesi, ten ve mně zrál delší dobu. Vlastně to byl takový můj cíl, který jsem si jednoho dne splnil
Pavel Kříž po letech pro časopis Instinkt

Za nedovolenou emigraci byl odsouzen na pět let a ačkoliv se na něj po revoluci vztahovala amnestie, měl při prvním návratu do vlasti jisté obavy. Ty se naštěstí nepotvrdily a Kříž začal pobývat v Čechách pravidelně. Dostal angažmá v Národním divadle, později hrál třeba v Ungeltu nebo v divadle Studio DVA.

Ještě v době života v tehdejší ČSSR si ho vybral režisér Dušan Klein do ústřední role medika Štěpána Šafránka do série šesti filmů o Básnících (1982 - 2016). Pohledný herec v roli bohémského svůdníka zaujal a navždy je tak v mysli diváků spojen zejména s touto jeho životní rolí. Poslední starší film ze série, který se točil pár let po revoluci, přiletěl natočit z Kanady. Klein si herce oblíbil a dal mu role i v dalších svých filmech Andělské oči (1994) nebo První a poslední (1997). Známý je také díky roli kováře Mikeše v pohádce O statečném kováři (1983).

V Kanadě pracoval po studiích v domovech pro seniory jako terapeut, profesi lékaře, kterou původně zamýšlel, již vystudovat s ohledem na věk a možnosti nestihl. V zemi javorového listu se osudově zamiloval a pojal za ženu kanaďanku Bonnie Glover, která se živila ilustrací knih a filmovou animací. Chválil si, že jej žena nezná a nebere jako herce, ale jako člověka, kterým skutečně je.

Osud ale do jejich vztahu zasáhl krutě a hned dvakrát. V době, kdy manželé čekali holčičku, Bonnie bohužel potratila. Byla to pro ně veliká rána, na první dítě se velmi těšili. Vše se navíc naneštěstí stalo, když společně letěli do Čech, aby Kříž natočil další Básníky.

Bolestivá ztráta je ještě více semkla a utužila jejich vztah. A nato přišla druhá rána - Bonnie onemocněla a předčasně zemřela. Zdrcený herec zůstal na vše sám, v Kanadě na něj vše padalo a on tak s vděčností začal čím dál více přijímat pracovní nabídky u nás.

Při jedné pracovní cestě poznal svoji druhou manželku Jolanu, která pracovala v domově pro seniory. Rozuměli si lidsky, měli i podobné profesní zaměření a po letech chození se v roce 2019 vzali.

Dnes třiašedesátiletý Kříž tak konečně našel zpět svoje životní štěstí a v posledních letech tak pobývá převážně v Česku. Patří mezi stále obsazované herce do filmů i televizních seriálů. Zatím je jeho posledním filmovým počinem pohádka Princezna na hrášku (2024), kde si zahrál roli hraběte.

Použité zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/tajemny-druhy-zivot-pavla-krize-co-skryva-v-kanade-a-proc-o-tom-nemluvi-20200906.html

https://zeny.iprima.cz/celebrity/nove/pavel-kriz-zivot-se-s-nim-nemazlil-prisel-o-dite-i-milovanou-zenu

https://www.ctidoma.cz/osobnosti/charismaticky-herec-pavel-kriz-bojuje-se-zavaznou-chorobou-vylecit-ji-neumi-v-cesku-ani-v

https://www.i-divadlo.cz/profily/pavel-kriz

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Pavel_Kriz

https://www.csfd.cz/tvurce/1019-pavel-kriz/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz