Hlavní obsah
Zdraví

Kolísavé jarní teploty způsobují nachlazení. Máme osvědčené postupy, co dokáží postavit brzy na nohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Známe to všichni. První jarní paprsky a příjemné teplo nás vyženou do ulic, do přírody nebo na večerní posezení na zahrádce s přáteli. Sedíme, popíjíme a ani necítíme, že jsme prochladli. Někdo nám předá virovou nálož a do pár dní jsme nachlazení.

Článek

Ani nachlazení není radno podceňovat a je potřeba zůstat v klidu doma v posteli. I běžná virová rýma nebo zánět horních cest dýchacích vyžadují optimálně 5-7 dní na léčbu. Pokud nachlazení ignorujete a v práci se proléváte nejrůznějšími farmakonápoji, riskujete delší průběh nemoci nebo bakteriální reinfekci a místo pár dní budete marodit i týdny.

Pokud se nachlazení podchytí včas, člověk zůstane v klidu a začne se dopovat tím, co nám nabízí příroda, může se z postele dostat i za 3-4 dny. A co vše nám tedy krom dostatku tekutin a spánku může pomoci?

  • Čaje

Klasickým černým čajem s citrónen a medem nic nezkazíte, lépe ale zafungují čaje zelené nebo bílé, které obsahují násobně více prospěšných látek, které mají antivirotické působení. Dále se doporučuje čaj zázvorový. Můžete klidně i sáčkový, jen si na složení pohlídejte, aby zázvoru v sáčku bylo alespoň 50%. Výborný na regeneraci nejen krční sliznice je silný čaj z heřmánku. Vybírat můžete také z mnoha bylinkových směsí určených k podpoře léčby rýmy a nachlazení. Není dobré čaj hned polykat, každý hlt podržte co nejdéle v krku.

  • Inhalace

Pokud máte zejména hustou rýmu, která vám ucpává dutiny, dopřejte si domácí inhalační úlevu několikrát za den. Uvařte litr vody, nalejte do mísy a přidejte pár kapek eukalyptové nebo jiné mentholové esence nebo klidně heřmánkový nebo mátový čaj. Zakryjte si hlavu ručníkem a pomalu vdechujte, držte chvíli v plicích a vydechujte. Pozor jen, aby voda nebyla příliš horká.

Výbornou záležitostí jsou thajské bylinné inhalátory. Jedná se o přírodní směs sušených éterických bylin nebo přímo o extrahované silice ve formě malých většinou bílých tyčinek s oranžovým nebo zeleným pruhem, určených k zasunutí do nosu či do úst. Stojí pár korun a jsou velmi účinné. U nás jsou špatně sehnatelné, ale dnes jezdí do Thajska kdekdo a prodávají je všude, nechte si je na zkoušku dovézt a určitě budete spokojeni.

  • Česnek a cibule

Skvělí pomocníci při boji s nachlazením, a to zejména česnek. Můžete jej rovnou žvýkat nebo jej nakrájet a zapíjet vodou nebo si udělat „zabijáckou“ česnekovou pomazánku nebo polévku. Česnek se pro silnější účinek doporučuje nejdříve tzv. aktivovat - nakrájet jej a nechat cca 5 min na vzduchu. Kyslík totiž přeměňuje látky v česneku na aktivnější antivirotika. Pro odvážnější se doporučuje dát si plátky česneku přímo do nosu a inhalovat. Jen pozor, ať si nepopálíte sliznici. Do česnečky můžete povařit i cibuli nebo z ní dělejte samostatný odvar a užívejte po lžících s medem.

  • Wasabi a křen

Wasabi je zatím málo rozšířeným pomocníkem u nás. Množství kuličky hrášku dejte do krku a vydržte. Ucítíte, jak vás látky tohoto japonského zázraku protahují. Drastičtější, ale velmi účinné je dát trochu wasabi na vatovou tyčinku a zasunout do nosu. Opět si pohlídejte, aby se wasabi nedotýkalo přímo sliznice nosu. Můžete použít i náš křen, užívat stejně nebo si jej třeba nastrouhat s jablky.

  • Chilli

Konzumujte pálivá jídla s chilli v množství, co kdo snese. Bezvadně „vypálíte červa“ a ještě si pochutnáte.

  • Vývary

Hovězí, drůbeží nebo třeba i vepřový. Silný masový vývar je velmi užitečnou podporou jak zvládnout nachlazení co nejdříve. Zahřeje, zavodní a látky v něm obsažené podpoří vaši imunitu.

Foto: Pixabay.com

Do vývaru přidejte i zeleninu a masové či játrové knedlíčky.

  • Bylinkový nebo švestkový panák

Kdo má rád bylinné likéry či slivovicu, šup tam každé ráno, poledne a večer s malým panáčkem. Nepolykejte hned a podržte v krku, co to jde.

  • Vitamín C

Jeho zvýšenou potřebu během nachlazení doplňujte ovocem a zeleninou nebo přímo doplňkem stravy. Nejlevnější je koupit v drogerii práškovou formu a přidávat do každého jídla a pití.

  • Priessnitzův krční zábal

Vezměte kapesník a namočte jej do studené vody, vyždímejte a přiložte na krk. Omotejte jej igelitem a vše zavažte teplou šálou. Krk se krásně prokrví a urychlí se proces léčby.

  • Ponožky na nožky, ale mokré

Namočte ponožky do teplé vody, vyždímejte a natáhněte na chodidla. Poté si navlečte ještě suché silné ponožky a ležte tak dlouho, dokud budou chodidla teplá. Zrychlí a zahřeje se vám krevní oběh, budete se potit a spustí se ucpaný nos.

Všechny výše uvedené postupy můžete libovolně kombinovat, nehrozí žádné předávkování nebo nežádoucí účinky. Čím více toho svému tělu dopřejete, tím dříve můžete být opět fit.

Anketa

Jak léčíte nachlazení vy?
Pouze preparáty z lékárny
0 %
Kombinuji přírodní postupy s farmaky
75 %
Pouze přírodní medicínou
25 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Chybí vám v článku něco zásadního, co pomáhá při nachlazení vám? Podělte se s námi bez diskuze do diskuze, děkuji.

Článek je sepsán na základě autorových odborných znalostí a letitých zkušeností při samoléčbě nachlazení s podporou zdrojů:

https://eshop.alfafit.cz/clanek/babske-rady-na-chripku-a-proti-nachlazeni-100-overene/

https://www.mojeambulance.cz/6-babskych-rad-pro-boj-s-nachlazenim/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz