Hlavní obsah
Lidé a společnost

Malý Kolja Andrej Chalimon se stáhl ze světa filmu, dnes prodává hodinky a touží opět filmovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richenza / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Scénárista a hlavní protagonista filmu Kolja Zdeněk Svěrák

Zazářil jako pětiletý chlapec v českém oskarovém snímku Kolja (1996) a pak se po něm slehla zem. Snaha prosadit se ve světě herectví mu nevyšla, ačkoliv to nevzdává ani dnes. Kudy vedla jeho cesta od malého Kolji až po dospělého muže a co dnes dělá?

Článek

Andrej Chalimon se narodil v roce 1990 v Rusku. Když mu bylo pět let a navštěvoval školku, přišli k nim do třídy hledači talentů Nikity Sergejeviče Michalkova, které si najali otec a syn Svěrákovi, aby sehnali rusky mluvícího kloučka do připravovaného filmu Kolja. Casting se konal na české ambasádě v Moskvě a mezi malými chlapci vyhrál a roli Kolji získal právě malý Andrej.

Odletěl s maminkou a sestrou do Prahy a natočil zde svůj životní snímek, za který byl oceněn Českým lvem pro herce ve vedlejší roli. Kolja byl také nominován na Oscarech a získal doposud jako jediný český film sošku za nejlepší celovečerní neanglicky mluvený film. Byl uváděn celkem ve 43 zemích světa.

Foto: MrPanyGoff / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Propagační plakát k filmu Kolja v azbuce.

I přes nízký věk si díky intenzivním zážitkům natáčení pamatuje a vzpomíná na něj v dobrém, přestože zažil i pro malého chlapce krušné chvilky, kdy pociťoval velkou bolest při skřípnutí dveřmi metra, nebo když mu štáb daroval hračku, kterou mu následně zničili, aby ho donutili plakat do scén, kde to bylo potřeba.

Po natáčení se s rodinou vrátil zpět do Ruska. I v důsledku probíhající tehdejší ruské ekonomické krize se však po pár letech vrátil v roce 1998 do Prahy a nastoupil zde na základní školu v očekávání dalších rolí. Ty však nepřicházely, Andrej si zahrál pouze v reklamě a když rodina nedostala povolení k prodloužení pobytu, vrátila se v roce 1999 zpět do Mosky.

Během školních let si zahrál v několika ruských seriálech, v italském filmu Prima la musica, poi le parole (1998) a větší filmovou roli dostal již pouze jednou ve filmu Skleníkový efekt (2005).

Foto: Fulvio Wetzl / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Andrej Chalimon v italském snímku Prima la musica, poi le parole (1998)

Chalimon se po střední škole hlásil na studia herectví a produkce na moskevské divadelní akademii, ale nebyl přijat. Poslední roličku měl v roce 2015 v ruském seriálu a herectví pověsil definitivně na hřebík.

Po Koljovi jsem hrál v ruských filmech i v italském snímku a americkém westernu. Nakonec o mě ale nebyl takový zájem, v Rusku se po roce 2006 začal měnit formát filmu. Točí se sitkomy v ateliérech. A já musel jít někam dál a zvolit si jinou profesi. Zatím.
Andrej Chalimon pro ČT24 v roce 2017

Nakonec vystudoval fakultu veřejné správy. Během studií si přivydělával u filmové produkce a také jako vedoucí obchodu s elektronikou. Po škole prošel několika zaměstnáními - personalista u vojáků nebo úředník ve správě moskevských tunelů a podchodů. V současné době je mu 34 let a věnuje se vedení prodejny se švýcarskými hodinkami. S herectvím se snaží stále koketovat, účastní se čas od času nějakých konkurzů, ale zatím bez úspěchu.

Andrej je stále svobodný a bezdětný, zatím prý nenarazil v životě na tu pravou spřízněnou ženskou duši.

Zajímavostí je, že po letech v souvislosti s válkou na Ukrajině natočil Zdeněk Svěrák spot na podporu přijímání ukrajinských uprchlíků v České republice, kde použil repliky z filmu Kolja. Poselství filmu starého skoro 30 let je tak bohužel v dnešní době znovu aktuální.

Ve spotu se objevují následující hlášky z filmu a citace: „Jestli si pamatuješ, tak jsem ti o vás Rusech říkal: Kradete kufry a cizí území. A bohužel je to pravda. Střílíte na pokojná města a vyháníte lidi z domovů. Teď nám tu stojí za dveřmi takový chlapeček, jako jsi byl ty, Koljo. Přijel dneska ráno z Ukrajiny jenom s maminkou. Copak je tam můžeme nechat?“

Anketa

Viděli jste někdy oscarový snímek Kolja?
Ano, opakovaně
73,5 %
Ano, jednou
20,1 %
Ne, ale mám to v plánu
1,1 %
Ne a nechystám se vidět
5,3 %
Celkem hlasovalo 189 čtenářů.

Použité zdroje:

https://dvojka.rozhlas.cz/kolja-film-ktery-ziskal-prvniho-ceskeho-oscara-8710305

https://www.marianne.cz/zabava/jak-se-vyvinul-zivot-maleho-chlapce-z-oscaroveho-snimku-kolja

https://www.csfd.cz/tvurce/1806-andrej-chalimon/prehled/

https://www.dotyk.cz/magazin/kolja-andrej-chalimon-dnes/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz