Hlavní obsah
Sport

Skandál v dějinách sportu: Tonya Hardingová využila na brutální napadení soupeřky svého manžela

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Roku 1994 obletěla svět šokující zpráva. Krasobruslařka Nancy Kerriganová byla brutálním způsobem napadena a zraněna neznámým útočníkem, nedlouho před zimní olympiádou. Ještě větší šok však přišel, když se zjistilo, že za útokem stojí jiná závodnice.

Článek

Tonya Hardingová patřila na začátku 90. let ke světové špičce ženského krasobruslení. Dvojnásobná olympijská účastnice předvedla jako druhá žena a první Američanka náročný skok trojitého Axela v mezinárodní soutěži. Drží taktéž prvenství v provedení skokové kombinace za použití trojitého Axela, doplnila jej dvojitým Toeloopem (pozn. pro fajnšmekry tohoto sportu). Je držitelkou stříbrné medaile z Mistrovství světa v Mnichově z roku 1991. 

Ze stejného roku si odnesla i prvenství z mistrovství USA a zlato zopakovala na stejné soutěži i o tři roky později. Ovšem po události, která otřásla nejen krasobruslařským světem, jí byla cena odebrána a naopak si pro sebe „vyhrála“ vyloučení z Asociace a doživotní zákaz účasti na všech krasobruslařských kláních.

Foto: Andrew Parodi / Wikimedia Commons / volná licence

Tonya Hardingová v roce 1994

Tou událostí bylo napadení a zmrzačení její úhlavní americké rivalky Nancy Kerriganové. Ta již nějakou dobu šlapala Hardingové na paty a byla jí trnem v oku, ale asi nikoho by nenapadlo, že by za útokem stála právě ona. Avšak ukázalo se, že to tak bylo. Vyšetřovatelé se postupně dopátrali kruté pravdy - napadení Kerriganové si domluvila sama Hardingová a realizoval jej její tehdejší manžel Jeff Gillooly. Hardingová si k zákazu bruslení přidala také tříletou podmínku, 500 hodin veřejně prospěšných prací a pokutu 160 tisíc dolarů.

Vše se odehrálo v roce 1994 těsně před Mistrovstvím Ameriky a pouhých 6 týdnů před zimními olympijskými hrami v norském Lillehammeru. Kerriganová dotrénovala a když odcházela z ledu do šaten, skočil po ní maskovaný muž a obuškem jí opakovaně uhodil do nohy. Věděl přesně, kam mířit a bruslařka skončila s poraněným kolenem a šlachami.

Anketa

Sledujete krasobruslení?
Ano, pravidelně
28,4 %
Občas ano
52,2 %
Ne, nesleduji
19,4 %
Celkem hlasovalo 134 čtenářů.

Z domácích amerických závodů byla skutečně vyřazena, to Hardingové vyšlo. Ale i za tak krátkou dobu pár týdnů se dokázala dát obdivuhodně do kupy, na olympiádě si dojela pro stříbro a Hardingové nepovedená jízda stačila pouze na osmou příčku. Kerriganová se tak nakonec stala miláčkem Ameriky a Hardingová ostrouhala ještě než se vůbec přišlo na to, že ona byla strůjcem napadení.

Poté se ty dvě navzájem neviděly mnoho let. Hardingová se snažila telefonicky omluvit a požádat o odpuštění. Toho se dočkala svým způsobem až v roce 2014, kdy Kerriganová v jedné televizní talkshow pronesla na její adresu, že je čas jít dál.

Foto: bobgo29 / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Hardingová v době, kdy se závodně věnovala boxu v roce 2006

Dál se snažila jít po hořkém konci kariéry i Hardingová. Dva roky se věnovala ženskému boxu, ale musela toho ze zdravotních důvodů nechat. Neuchytila se ani jako herečka. Nyní je potřetí vdaná a má jednoho syna, kterému věnuje veškerou pozornost. Stále však žije v ústraní a ve studu z tehdejšího špatného konání.

V roce 2017 byl o celé události natočen snímek Já, Tonya, kde Hardingovou skvěle ztvárnila půvabná hollywoodská hvězda Margot Robbie. Bůhvíproč zvolili tuto krásku - Hardingová krásou a štíhlostí nikdy neoplývala.

Film však vnesl do celého případu širší souvislosti ve spojitosti s její matkou, která sice Tonyu v její sportovní kariéře velmi podporovala, ale lidsky se k ní chovala velmi hrubě, včetně fyzických napadení. Hardingová se tak potýkala s psychickými obtížemi a nevyrovnanou povahou, což vše prý přispělo k myšlence napadnout svoji konkurentku. Zdali je možné vzít to jako polehčující okolnost nechť si každý posoudí sám.

Použité zdroje:

https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/film-krasobrusleni-tonya-hardingova-nancy-kerriganova-lillehammer-olympijske-hry-margot-robbie.A240405_135105_ln_kultura_lvar

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/proc-ji-rovnou-nezabijeme-ptala-se-hardingova-skandal-stoleti-slavi-25-let.A190108_120259_ln-sport-ostatni_lar

https://olympics.com/en/athletes/tonya-harding

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tonya_Harding

https://www.kinobox.cz/clanky/filmy/13680-brusle-slava-a-intriky-margot-robbie-na-sebe-strhava-pozornost-ve-skandalu-podle-skutecnosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Tonya Harding

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz