Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pizza je jídlem stokrát jinak, já ji dělám takto a je špičková

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Vypadá holka dobře, nemyslíte?

Pizza patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Během let se objevily stovky verzí a domácí pečení přináší další četné modifikace. Jak pizzu dělám já se dočtete níže. A věřte mi, moc chutná každému. Vyzkoušíte?

Článek

Pro dvě osoby koupím hotové těsto na pizzu narolované na pečícím papíru, kdo neznáte, mají téměř v každém obchodě a je podle mého perfektní a není nutné si hníst svoje. Před přípravou nechám těsto povolit při pokojové teplotě asi 15 min. Pak jej vybalím, rozvinu a položím na plech.

Nejprve použiji kvalitní panenský olivový olej a zlehka jím těsto potřu včetně okrajů, hezky nám pak křupnou v ústech. Pak rozetřu kečup (ano, kečup, my to tak rádi a Italové to snad přežijí) a posypu jej sušeným česnekem, bazalkou a oreganem. Nesolím, lehce opepřím.

A jde se „obložovat“. Na polovinu těsta dám točený salám na kolečka, na druhou šunku na menší kousky. A nešetřím, mezírky jsou malé. Dále rovnoměrně dávám rajčata na půlplátky (nebo cherry verzi na půlky), papriku na nudličky a pokrájené čerstvé žampiony a těch dávám opravdu hodně. Někdy také přidám celé olivy bez pecky nebo skvělé nakládané artyčoky.

A již jen zasypu strouhaným sýrem. Na půlku těsta, kde mám výraznější točeňák dám eidam nebo mozzarellu, na šunkovou část goudu nebo ementál. Mám to vlastně takovou pizzu capricciosu. Peču podle návodu na těstě, ale rozhodující je pro mě zlatohnědá barva těsta, pak vím, že je pizza hotová a křupavoučká.

No a už jen nakrájet na čtyři díly a Buon appetito!

Foto: Miranda Malá Uřvaná

A jde se jíst, ale bacha, horké…

Jak si svoji pizzu pečete vy a co na ní dáváte? Podělte se s námi a inspirujte nás v diskuzi. A prosím žádné hejtování mé verze, sto lidí, sto chutí, děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz