Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pocta Haně Zagorové: legendární „Písnička“ odešla před dvěma lety

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Na zpěvačku, herečku, ale i zdatnou textařku Hanu Zagorovou vzpomíná zejména v tomto období mnoho jejích fanoušků všech generací. Před dvěma lety v srpnu nás tato pravděpodobně nejpopulárnější tuzemská zpěvačka navždy opustila.

Článek

Hana Zagorová byla českým pěveckým fenoménem a naší nejprodávanější umělkyní. Na svém kontě má téměř tisíc písniček, z toho nespočetně hitů. Už méně lidí ví, že byla také talentovanou textařkou. Napsala si mnoho písní nejen pro sebe, ale i pro jiné slavné kolegy a kolegyně, včetně Karla Gotta, Heleny Vondráčkové nebo Evy Pilarové. Celkově se počet jejích textů blíží ke stovce. Gott má v repertoáru píseň Bílá právě s jejím textem, který napsala po zahraniční návštěvě muzikálu Cats.

Začalo to vlastně tak, že někdo mi nedodal text, který jsem měla zpívat už příští den ve studiu. Tak jsem sedla a ten text si napsala. V podstatě to přišlo tak nějak samo sebou.
Hana Zagorová ke svým textařským začátkům

Rodačka z Ostravska tíhla ke světu uměleckému už jako malá dívenka. Od šesti let hrála na klavír, psala povídky a básničky a v pouhých jedenácti letech napsala divadelní hru. Původně směřovala ke kariéře herečky, vystudovala dokonce tento obor na Janáčkově akademii v Brně, ale osud ji zavál ke zpěvu. Nicméně předvedla několikrát i své herecké kvality v několika filmech a muzikálech. Jistě si mnoho z vás vybaví hudební komedii režiséra Podskalského Trhák (1980).

Její úspěchy tkvěly v charakteristickém nezaměnitelném zpěvu, v žánrové originalitě, která se postupem času měnila od popu k šansonům a v příjemné lidské povaze, kterou si podmanila miliony fanoušků. Kromě nejmladších generací se nenajde pravděpodobně nikdo, kdo by neznal alespoň jednu její písničku a vypisovat zde její hity je nošení dříví do lesa. Zmíním jen její první hit z roku 1970 Bludička Julie a v anketě můžete hlasovat, která píseň je vaše nejsrdcovější.

Anketa

Kterou píseň od Hany Zagorové máte nejraději?
Černý páv
5,7 %
Maluj zase obrázky
23,2 %
Spěchám
1 %
Bludička Julie
1,2 %
Studánko stříbrná
3,5 %
Je naprosto nezbytné
28,3 %
Rybičko zlatá, přeju si
2,8 %
Biograf láska
1,9 %
Hej, mistře basů
0,9 %
Duhová víla
1,5 %
Nešlap, nelámej
5,8 %
Usnul nám, spí
1,3 %
Navěky zůstane čas
0,9 %
Gvendolína
0,6 %
Já se vznáším
1,6 %
Ahoj léto
0,3 %
Málokdo ví
1,2 %
Za každou chvíli s Tebou platím
6 %
Jinak to nejde
2,8 %
Že je mi líto
2,5 %
Zima, zima, zima, zima
1 %
Jiná píseň
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 685 čtenářů.

Její popularita se odrážela třeba i do ankety Zlatý Slavík. Pravidelně se umísťovala v první desítce tuzemských zpěvaček a na vrcholu své kariéry se mezi lety 1977-1985 stala každoročně zlatou slavicí. Když došlo před pár lety k obnovení této ankety, lidé na ni nezapomínali a stále si držela příčku do desátého místa.

V soukromí se dočkala láskyplného naplněného vztahu až v pozdějších letech. Jako mladá byla vdaná za baletního mistra Vlastimila Harapese. Ten v nedávném rozhovoru s publicistou Honzou Dědkem přiznal, že manželství bylo účelové a mělo zajistit oběma adopci dítěte. Hana mít děti nemohla i s ohledem na její dlouholetou poruchu krvetvorby. Podařilo se jim adoptovat holčičku, ale zlí lidé jim nepřáli a holčička po krátkém čase putovala z jejich náruče ke své babičce.

Později se zpěvačka zakoukala do operního pěvce Štefana Margity, který stál po jejím boku ve třicetiletém manželství až do její smrti v roce 2022. Hana kvůli němu dokonce upozadila na nějaký čas svojí kariéru a doprovázela jej po světových operních štacích. Velmi rádi trávili volný čas ve španělské Malaze.

Údajně také prohlašovala, že už má svoje odzpíváno. Což naštěstí pro fanoušky přehodnotila a ve zralém věku vydávala další alba. Spojila se s mladými zpěváky a textaři a věnovala se hlavně šansonům. V tomto období možná nevznikly její největší hity, za to obohatila českou píseň o textově nádherné a hluboké šansonové písně. Poslechněte si třeba píseň Deburau z alba Vyznání (2014).

Byla i po sedmdesátce plná plánů na další písně a koncerty. A šla i s dobou, kdy začala natáčet na Instagram svoji domácí talkshow z jejího a Štefanova bytu v novostavbě v pražském Podolí. Příjemná povídání doprovázelo její oblíbené „šampíčko“, zvala si různé české osobnosti včetně nejbližších přátel - návrhářku Blanku Matragi, herečku Vlastu Peterkovou nebo zpěvačku a herečku Moniku Absolonovou. Kamarádila se také s moderátorkou Lucií Borhyovou a celoživotním přítelem jí byl zpěvák Petr Rezek.

Hanu bohužel dostihla covidová epidemie - onemocněla a potýkala se s následky nemoci i dál. Přidalo se zranění a její tělo už nápor nevydrželo. Odešla v srpnu roku 2022 a za pár dní si bude celá republika připomínat dvouleté výročí. Mnoho fanoušků se jistě vydá zavzpomínat a zapálit svíčku na místo jejího odpočinku na pražském Vyšehradě.

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/kultura/hudba/hana-zagorova-zpevacka.A230824_113237_filmvideo_kiz

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-zemrela-hana-zagorova-40406941

https://www.denik.cz/divadlo/zemrel-vlastimil-harapes-zivot-kariera-svatba-hana-zagorova-balet.html

https://www.csfd.cz/tvurce/1404-hana-zagorova/prehled/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Hana_Zagorová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz