Hlavní obsah
Lidé a společnost

Monika Absolonová není jen zpěvačkou, věnuje se také hraní, moderování, vaření a letos vydává album

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Monika je moje srdcová záležitost číslo jedna. Nejsem typ člověka, který žije známými osobnostmi, ona je ale výjimkou. A to mne zamlada vůbec nezaujala! Vše se zlomilo během covidu a já a statisíce dalších lidí jsme si ji prostě zamilovali.

Článek

Monika se narodila před 47 lety v Benešově u Prahy. Již jako holčička základní školou povinná docházela do Kühnova pěveckého sboru. V období dospívání se chtěla dát rovnou na dráhu zpěvačky, ale její maminka Blanka trvala na tom, aby měla zadní vrátka v podobě řádného studia. Monika tak vystudovala střední hotelovou školu. Vize zpěvačky se nevzdávala a v roce 1993 ještě jako studentka vydala svoje první album Monika. Zaznamenal jsem ji poprvé právě v této době - v časopisu Top Dívky, kde se široce usmívala sympatická mladinká brunetka, milovnice zpěvu a koní.

Cesta pěveckou kariérou nebyla pro ni vůbec jednoduchá a svoji současnou pozici má opravdu poctivě a dlouhodobě vydřenou. Měla i období, kdy to vypadalo beznadějně a chtěla kariéru zpěvačky ukončit. Naštěstí se tak nestalo a Monika zejména v posledních letech sklízí zasloužené ovoce.

Na její komplikované kariérní cestě stojí několik zásadních milníků, které ji postupně posouvaly směrem kupředu. Prvním bylo účinkování v muzikálu Drákula na Slovensku, kde Monice hodili první záchranné lano poté, co nemohla u nás zavadit o práci v branži. Klíčovým úspěchem bylo angažmá v muzikálu Kleopatra v hlavní roli, kde se alternovala např. s Bárou Basikovou, Ilonou Csákovou nebo Radkou Fišarovou. Mimochodem s Basikovou a Csákovou jsou kamarádky a vystupují na občasných společných koncertech dodnes. Muzikálová tvorba ji provázela a provází dodnes, ztvárnila mnoho zásadních rolí (Funny Girl, Evita, Angelika, Marie Antoinetta, Mary Poppins) a za roli Fanny ve Funny Girl získala za rok 2011 cenu Thálie.

Úspěch a doživotní slávu ji přinesla také možnost nazpívat princeznu Elsu v Disneyho pohádce Ledové království. Píseň Let it go / Najednou je prostě Moničina poznávací značka.

Monika je multižánrovou umělkyní. Takže k cestě na vrchol jí pomohly také filmové role, zejména hodná a trhlá čarodějnice v pohádce Princezna ze mlejna 2 a účinkování v lidových komediích Kameňák 2 a 3. Věnovala a věnuje se dodnes také moderování - televizní pořady, společenské akce apod. Nevynechává ani podporu různých bohulibých charitativních akcí.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

V neposlední řadě rozšířila svoje umělecké počiny o činoherní herectví. Již dlouhá léta je spjata zejména s divadlem Studio DVA, kde na prknech exceluje ve hře Duety s Filipem Blažkem nebo v Hartlově komedii Lovci Bobrů ve společnosti Boba Klepla nebo Kryštofa Hádka.

Monika je také známá svojí legendární Lucernou, kterou pravidelně zařazuje do svého zimního turné. Její vánoční i jiné písně jsou pro mnohé z nás nedílnou součástí Vánoc, ať už na koncertě nebo v našich domovech.

Speciální kapitolou jejího života, zajímavým zlomem v její kariéře a v mém vnímání její osobnosti byl covid. Monika stejně jako ostatní umělci musela přerušit práci, navázala spolupráci s jedním potravinovým řetězcem a rozjela na Instagramu „cooking show“ - začala vařit a hlavně, bavit a povídat si s lidmi, skrze jejího kamaráda a manažera v jedné osobě Tomáše Přenosila. „Teta Móňa a Přenoska“ svými živáky podrželi psychiku a sociální kontakt mnoha lidí v extrémně těžké covidové době karantén a omezeného kontaktu a pohybu a lidi na oplátku podrželi Moniku, aby ji nezasáhly finanční problémy. Monika se ukázala být skvělou „ženskou od vedle“ - vtipnou, pohotovou, upřímnou, při zemi, která neváhá kopnout ani sama do sebe a je daleka jakýchkoliv manýrů a sedne si ve své kuchyni nenalíčená úplně na pohodu, vaří a povídá se nebo se čtou dotazy diváků. Občas přijde vařit i hvězdný host - někdo z branže, koho má ráda - nebo třeba i její maminka Blanka. Mohli jsme si zavařit třeba s Bobem Kleplem, Adélou Gondíkovou nebo Vendulou Pizingerovou nebo se pobavit nad vařením vajec nebo čaje v podání stylisty Filipa Vaňka. Brzy se údajně můžeme těšit na Libora Boučka a možná přijde i Leoš!

Dle vyjádření zpěvačky šlo o úspěch, který gottovsky vůbec nečekala a ačkoliv je již dávno opět primárně zaměstnána zpěvem a hraním, diváci by jí neodpustili, kdyby s nimi vařit přestala a tak s ní můžeme trávit čas dvakrát do měsíce i letos a snad i v dalších letech. A pojmy jako Moničina vánočka nebo máslo už jsou pomalu ve slovníku jazyka českého.

Monika totiž nepatří k umělkyním, které by se pro kariéru obětovaly. Je především maminkou dvou malých šídel, synů Tadeáše a Matouše a psího „synka“ Jonáše. Neřeší tak každý den výběr róby nebo honosné akce, ale radosti a starosti běžné mámy samoživitelky, která se musí hlavně postarat o svoje děti a vše skloubit s prací. A my, její příznivci, jsme moc rádi, že se může opřít o svoji nejbližší rodinu a přátele, kteří jí pomáhají. Více se jejím soukromím nehodlám zabývat v úctě k Monice samotné. Na to jsou tu bohužel mnohé jiné plátky bulvární.

Letošní rok je nejen k mé velké radosti pro ni opět zlomový. Jednak bude vydávat očekávané nové autorské album, na kterém najdeme písně, které pro ni napsali a složili mnozí přední čeští umělci. A také se dočkáme nové činohry se zpěvy - Monika už začala zkoušet životopisnou roli Judy Garland a v létě uvidíme Judy na prknech Studia DVA a jeho dalších letních scénách. Já mám lístky koupené už týdny. Se svojí vrozenou pokorou a profesionalitou na roli tvrdě maká a zbytečně se obává, aby dostála ve své možná životní roli vysokých očekávání lidí.

Teto Móňo, ty to dáš a bude to prostě perfektní!

No a málem bych zapomněl - ačkoliv po tom bůhvíjak neprahne, stala se vloni bronzovou slavicí! Čekala sice dle svých slov, že ptáček ukrytý v krabičce bude větší, ale jeho hodnota je pro ni po všech těch letech neutuchající snahy, píle a odvahy jít dál jistě velkým zadostiučiněním. A pro nás, její dvorní fandy, také!

Milá teto Móňo, přejeme ze srdce, ať nastavená laťka drží a míří ještě výše, buďte pro nás pořád tou báječnou babou a ať se již brzo můžete i s rodinou a přáteli rekreovat na Vaší nové chalupě, kterou do toho všeho stíháte dávat do kupy. Vaše energie je inspirující a ať nikdy nepohasne!

Použité zdroje:

https://www.csfd.cz/tvurce/12059-monika-absolonova/prehled/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Monika_Absolonov%C3%A1

https://www.studiodva.cz/umelci/absolonova-monika/

https://www.dotyk.cz/magazin/monika-absolonova-sophia-loren/?fbclid=PAAabKVBemXKvbYDYD1IBKjj2sVgzk9hxOhBq1uWgj8RS-GjUD-Z-x83Dn-_s

A hlavně vlastní vzpomínky na setkání, rozhovory nebo sledování Vaříme s tetou Móňou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz