Hlavní obsah
Umění a zábava

Sestry Elefteriadu stále zpívají a pořádají kurzy řeckých tanců. Co je spojuje s rapperem Ektorem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Největší slávu prožívaly před rokem 1989. Jejich řecký původ, tmavé vlasy, snědá pleť a repertoár odkazující na zemi jejich předků je ve světě hudby jednoznačně vymezil a odlišil od pěveckých souputnic. Hudbě a jiným aktivitám se věnují dodnes.

Článek

Sestry Martha a Tena Elefteriadu se narodily po 2. světové válce na území Jugoslávie řeckým uprchlíkům. Jejich dětství negativně ovlivnily zejména dvě události. Rodina uprchla před občanskou válkou, a tak se v roce 1950 dostaly do tehdejšího Československa, kde rodina zakotvila již natrvalo. Maminka jim bohužel záhy zemřela a sestry putovaly do dětského domova v Ivančicích u Brna. Považují se ale odjakživa za Češky, ačkoliv nezapřou svoje kořeny, které využívají pro svoji uměleckou tvorbu.

Náš domov je tady. Řecky mluvím, ale česky samozřejmě líp a víc jsem toho načetla v češtině. To je jasné, protože když tam člověk nežije, je to osud druhé generace migrantů, jejich děti umějí líp nový jazyk, protože je tam přirozená potřeba splynout s prostředím… My jsme vyrostly tady. Řecko jsme poznaly až jako dospělé a přitáhlo si nás svou silou, krásou a družností lidí i pocitem, že tam přirozeně taky patříme … Ale nejvíc nám fakt, že jsme Řekyně, připomínali vždycky Češi.
Martha Elefteriadu pro Novinky.cz

Nepatřily k těm, které chtěly zpívat od malička, tak nějak je to prostě ke zpěvu zaválo. Tena měla v oblibě šití, Martha studovala medicínu, a nakonec promovala jako psycholožka.

Jejich pěvecká kariéra prošla rockovým a popovým obdobím, aby následně zakotvily u řeckých písní a tanců. Vše začalo v průběhu 60. let, kdy působily jako sboristky a brzy se seznámily s kytaristou Alešem Sigmundem, který je přivedl do rockové skupiny Vulkán. Zde nějaký čas působili i se sourozenci Hanou a Petrem Ulrychovými. Po čtyřech letech ve Vulkánu se daly v roce 1970 na samostatnou popovou dráhu a vydaly svoji první desku Dál než slunce vstává. Bodovaly na různých pěveckých soutěžích jako Hledáme nové talenty, Děčínská kotva nebo Bratislavská lyra a začaly se dostávat do povědomí lidí.

Vrchol popularity jim na začátku 70. let předznamenala písnička Zpívej tu píseň kouzelnou a letitá spolupráce s Bobem Friedlem. Sestry se staly natolik populární, že firma Opavia dala na trh oříškové oplatky TENA a oříškočokoládové MARTA.

V roce 1976 se na čas rozdělily poté, co se mladší Tena vdala, odstěhovala se na Slovensko a začala s manželem koncertovat ve Skandinávii. Starší Martha mezitím vystupovala např. v Semaforu, v divadle Ypsilon a také zpívala s kapelou Bacily Václava Neckáře.

V roce 1990 se daly sestry profesně opět dohromady a zaměřily se cestou řecké kultury. Marthě vyšla kuchařská kniha z řecké kuchyně a společně vydaly CD Nejkrásnější řecké písně. Spoluzaložily taktéž nadaci Filhelenia na podporu řecké kultury. S kapelou Colchida se věnovaly řecké lidové tvorbě a vydávaly alba, poslední v pořadí šesté s řeckými písněmi vyšlo v roce 2021 pod názvem Všechny barvy moře. Martha vystupuje také s kapelou Arionas.

Foto: Aleš Havlíček / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 DEED

Sestry Elefteriadu na koncertě v Českém Těšíně v roce 2017

Již více jak deset let vede Martha také kurzy řeckých tanců a věnuje se i spolupořádání zájezdů do Řecka s její účastí. Je také vášnivou fotografkou a pořádá i výstavy.

Před pár lety se Martha podílela na natáčení cestopisného cyklu Postřehy odjinud z Řecka a Tena otevřela svoji 13. komnatu (i v souvislosti s prodělaným Hodgkinovým lymfomem, což je rakovina mízních uzlin) ve stejnojmenném dokumentu, obojí v programu České televize.

Společně se sestry objeví např. letos v červnu na jejich koncertě v Divadle Semafor s kapelou Professor, v březnu namluvily do audioverze svoji autobiografii.

Martha zůstala bezdětná, Tena má dvojčata (*1985). Dcera, též Tena, pracuje v cestovním ruchu a syn Marko se proslavil v oblasti rapu pod pseudonymem Ektor. Díky dceři je Tena už i babičkou malé Valentinky.

Použité zdroje:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Martha_a_Tena

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-martha-a-tena-elefteriadu-ze-jsme-rekyne-nam-pripominaji-vetsinou-cesi-40320865

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-martha-a-tena-elefteriadu-z-rozjeteho-vlaku-nevystoupily-12241

https://www.dotyk.cz/magazin/martha-a-tena-elefteriadu-dnes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz