Hlavní obsah
Umění a zábava

Švédská popová fabrika Roxette opět na scéně, po smrti zpěvačky Marie Fredriksson má kapela náhradu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Colinvdbel / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Duo Roxette na koncertě v Nizozemsku v roce 2009

Švédské pop-rockové duo Roxette doslova chrlilo zejména na přelomu 80. a 90. let jeden úspěšný hit za druhým. Jejich chytlavé písně se silnými refrény si oblíbilo masové publikum, přesto byla jejich hudba autentická a nezaměnitelná.

Článek

Za úspěchem dua stála zejména zpěvačka Marie Fredriksson. Její výrazný silný hlas doplňovala typická image černě oděné rockerky se světlým ježkem na hlavě. Marie byla rodilá Švédka, přišla na svět v roce 1958 a již odmala se věnovala hudbě. Neproslavila se díky Roxette, dlouho před tím, než slavila úspěchy s touto kapelou už byla ve své zemi populární zpěvačkou. Přihodilo se to tak, že ještě jako začátečnice zpívala se dvěma kapelami a vystupovala většinou po lokálních klubech. Zanedlouho ji zaregistroval tehdejší populární švédský zpěvák Lasse Lindbom, kterému se zalíbila natolik, že jí produkoval vydání první desky. A po vydání té další v roce 1986 už zaznamenala veliký úspěch a stala se jednou z nejpopulárnějších zpěvaček té doby.

Lindbom byl mezitím zaangažovaný i do vzniku kapely, která měla ambice zpívat anglicky a prorazit tak i venku za hranicemi. V kapele působil jistý Per Gessle. Prvotní pokus se ale nezdařil a až spojení Gessla právě s Marií v roce 1986 vyšlo a světlo světa spatřili Roxette. Marie zpočátku jela nadále souběžně i sólovou kariéru a vydala ještě třetí vlastní album. Záhy ale přišly první mezinárodní úspěchy Roxette, bylo třeba do toho pořádně šlápnout a Marie tak svoji sólovou dráhu upozadila a maximum energie věnovala kapele.

Foto: Tevensso / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Marie Fredriksson na počátku kariéry v roce 1987

První obrovský celosvětový úspěch zaznamenali s písní „It Must Have Been Love“, která zazněla ve filmu-pohádce pro dospělé Pretty Woman s Julií Roberts a Richardem Geerem v hlavních rolích. Od té doby duo chrlilo jeden hit za druhým, málokterá kapela má na svém kontě tolik úspěšných písní. Za všechny jmenujme „The Look“, „Listen To Your Heart“, „How Do You Do“, „Spending My Time“, „Joyride“, „Crash, Boom, Bang“ nebo „Real Sugar“. Střídavě vydávali rychlejší svižné songy a balady a s obojím slavili úspěchy.

Po patnácti letech od prvních úspěchů kapely, kdy se stále hřáli na výsluní popularity, došlo u zpěvačky k tragickému zjištění. V roce 2002 jí lékaři objevili zhoubný nádor na mozku. Marie se naplno vrhla do procesu velmi náročné léčby a stáhla se z očí veřejnosti. Během rekonvalescence se dokonce musela znovu naučit číst, psát a počítat. Dodržovala klidový režim a věnovala se také malování.

Nemoc se jí podařilo porazit a v roce 2005 se Marie vrátila na scénu ve velkém stylu, ale opět jako sólistka. Vydala hned dvě alba a uspořádala výstavu obrazů z období, kdy procházela léčbou a regenerací. K radosti fanoušků Roxette se v roce 2009 činnost kapely obnovila a odjeli na turné. O kapelu byl mezi lidmi stále zájem, a tak koncertovali a vydávali další nová alba. V roce 2015 měli poslední koncert v České republice.

Foto: Karin Törnblom / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Marie Fredriksson v roce 2014

Již na tomto koncertu bylo znát, že Marie není opět zdravá. Většinu času odseděla a zpívala s velkou námahou a únavou. Zhoubná nemoc totiž u ní po pár letech udeřila znovu a Marie se v roce 2016 rozhodla ukončit hudební kariéru již definitivně. Ačkoliv se opět plně soustředila na vyléčení, druhý boj prohrála a v roce 2019 zemřela. Bylo jí 61 let. Zanechala po sobě zdrceného manžela a děti a lidé nejen ve Švédsku, ale po celém světě truchlili a vyjadřovali upřímnou soustrast.

Děkuji Marie, děkuji za vše! Byla jsi zcela mimořádnou muzikantkou, zpěvačkou úrovně, kterou sotva opět zažijeme. Ty jsi mé černobílé písně vymalovala těmi nejkrásnějšími barvami. Byla jsi naprosto úžasnou přítelkyní po více než 40 let. Jsem hrdý, poctěn a šťastný, že jsem s Tebou, Tvým talentem, vřelostí, Tvou velkorysostí a s Tvým humorem mohl strávit tolik času
Vyjádření Pera Gessleho na sociálních sítích po smrti Marie

Per Gessle se rozhodl pokračovat dál a několik let vystupoval sám. Letos přizval ke spolupráci populární švédskou zpěvačku Lenu Philipsson a všichni fanoušci Roxette tak čekají, jakým způsobem bude duo pokračovat - jestli budou pouze interpretovat staré hity nebo se vrhnou i do nové tvorby. Prozatím mají naplánováno na začátek roku 2025 turné po Jižní Africe a Austrálii a třeba je brzy uvidíme i u nás.

Toto je všechno o mých písních, o obrovském balíku hudby a textů, který píšu už více než tři desetiletí. Nezakládám nové duo. Marie bude vždy nenahraditelná. Nicméně mám opravdu štěstí, že jsem v Leně Philipsson našel úžasný hlas a skvělou interpretku. V roce 1986 jsem byl spoluautorem Lenina prvního velkého hitu a je jednou z nejzářivějších hvězd, jaké kdy Švédsko poznalo. Jsem nesmírně hrdý, že se ke mně chce připojit na mé výpravě, aby udržela odkaz Roxette naživu
Per Gessle pro internetový magazín Noise11, květen 2024

Anketa

Líbí se vám tvorba dua Roxette?
Ano, poslouchám jejich písničky stále
87,7 %
Ano, dříve jsem poslouchal / a, nyní už ne
9,5 %
Ne, poslouchám jinou hudbu
2,2 %
Nevím / Neznám jejich tvorbu
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4159 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-50730052

https://www.noise11.com/news/per-gessle-confirms-lena-philipsson-as-the-new-singer-of-roxette-20240503

https://www.svetzeny.cz/celebrity/legendarni-roxette-se-vraci-na-podia-puvodni-zpevacka-bojovala-s-tezkou-nemoci-ucila-se

https://www.ireport.cz/clanky/smrt-si-rika-rocknroll/marie-fredriksson-zpevacka-roxette-koncertovala-i-behem-boje-s-rakovinou-v-hlase-mela-nehu-eroticno-i-veseli

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Marie_Fredrikssonová

https://www.idnes.cz/kultura/hudba/marie-fredriksson-roxette-umrti.A191210_132901_hudba_bur

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Roxette

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz