Článek
Thajská kuchyně je obecně považována za velmi zdravou a nízkokalorickou. Mnoho Čechů za ní každoročně vyráží přímo do jihovýchodní Asie, ale v dnešní době není ani problém si tato jídla vychutnat v některé z početných thajských restaurací po celé naší zemi. Ovšem jedno jídlo se zdravotním přínosům thajské kuchyně zcela vymyká. A to tak výrazně, že je považováno za nejnebezpečnější jídlo světa, mající na svědomí nejvíce lidských životů.
Tím pokrmem je salát s názvem Koi pla (nebo Koi hoi v závislosti na druhu hlavní suroviny). Pokud se pohybujete pouze v turistických oblastech Thajska, nemusíte mít obavy - toto jídlo na tamních jídelníčcích nenajdete. Ale jestliže po této krásné zemi cestujete a dostanete se i do odlehlých a chudých oblastí, pak už byste se měli mít velmi na pozoru. Konzumuje se hojně třeba v jedné z nejchudších provincií Khon Kaen (leží na východě Thajska) a také v přilehlých oblastech států Laos a Vietnam.
Místní lidé masový salát Koi pla milují a pravidelně si jej dopřávají. Suroviny pro jeho přípravu jsou snadno a levně dostupné a je prý velmi chutný. Dobře zasytí a je výživný - bohatý na bílkoviny a tuky. Ale zároveň zabije ročně okolo 20 tisíc strávníků. Přesto se ho místní lidé vzdávají jen velmi neochotně a dodnes jej v daných oblastech alespoň občas konzumují prakticky všichni. V čem je tedy toto jídlo tak nebezpečné a proč je i přes vysoká zdravotní rizika a úmrtnost konzumováno?
Koi pla je v thajských kuchařkách vedený jako salát, je to jídlo připravované zasyrova. Hlavní složkou je ale maso a pokrm tak připomíná náš tatarák. A zatímco tato naše pochoutka je připravována z vysoce jakostního a čerstvého masa a restaurace pečlivě hlídají jeho kvalitu a nezávadnost, u thajské verze je tomu přesně naopak. Na semletí použijí vše, co najdou nebo chytnou. Rybku nebo krevetu z řek povodí Mekongu a zejména i plže a mlže třeba ze zahrady. Nebo zbytky, okroje a odpadní maso. Na čerstvost nebo nezávadnost se nehledí. Vše se nadrtí či semele a promíchá, přidá se trochu hašeného vápna, zelenina, ostrá zálivka, bylinky (někdy i rýže) a je hotovo. Jediné ošetření masa spočívá v přídavku citronové nebo limetkové šťávy či substance z rozmačkaných mravenců. Tedy opatření naprosto hygienicky nedostatečná.
A v takovém mase se daří všemu možnému životu. A také dvěma bezobratlým živočichům, kteří se na následných zdravotních obtížích, vedoucích často až k úmrtí, podílejí nejvíce. Prvním z nich jsou parazitické motolice, zejména druh Opisthorchis viverrini. Tito drobní ploštěnci se ze snědeného Koi pla dostávají do těla konzumenta a infikují jeho játra. Už jen jedna malá lžička stačí a máte zaděláno na obtíže. Játra jsou poničena a může v nich a v jejich žlučových cestách díky motolicím propuknout také rakovinové bujení.

Životní cyklus motolice, která se skrze ryby a salát Koi pla dostává do těla člověka, kde parazituje na játrech.
Výzkumy jasně prokázaly souvislost mezi konzumací tohoto „vražedného“ salátu a vznikem rakoviny žlučových cest. Zatímco v regionech, kde si tuto pochoutku nedopřávají, se tento typ rakoviny prakticky nevyskytuje a tvoří ani ne 10 % všech případů rakoviny, tak tam, kde je masový salát konzumován, tvoří rakovina jater až 50% všech typů nádorů. Místní lékař Narong Khuntikeo se specializuje na tuto problematiku i proto, že oba jeho rodiče právě v důsledku jaterních motolic a vyvolaného cholangiokarcinomu (nádor žlučových cest) zemřeli. Objíždí postižené regiony, provádí osvětu a testuje místní lidi. Až 80% z nich v některých lokalitách motolice snědlo, asi třetina lidí měla špatné jaterní příznaky a čtvrtina byla ohrožena rakovinou jater. A mnoho z nich dodnes ani neví, že mají vážné následky na zdraví právě z jejich oblíbené pochutiny.
Ale to není zdaleka všechno, čím Koi pla svým milovníkům škodí. Motolice má totiž v syrovém a neošetřeném nekvalitním mase ještě další zdatné parťáky, kteří též infikují člověka, ale místo jater napadají zejména plíce a mozek. Jde pro změnu o hlístice Angiostrongylus cantonensis, kterým se lidově říká plicní červi. Zůstávají v dýchacích cestách a jejich larvy pronikají do mozku, kde zapříčiňují akutní meningitidu. Dospělci pak škodí krevnímu oběhu nebo v trávicím traktu, který doslova rozkládají zaživa.

Životní cyklus hlístic, které se skrze plže a salát Koi pla dostávají do organismu člověka.
A to by si jeden řekl, že se tomuto ač chutnému jídlu prostě vyhne obloukem. Ne tak Thajci z dotčených oblastí. Chudá a nevzdělaná místní společnost prostě drží tradice, recepty předávané z generace na generaci a hrdost za lokální kuchyni. A vůči vědeckým poznatkům a informacím o prokázaném propojení konzumace Koi pla a všech výše popsaných obtíží je značně rezistentní a nemá snahu a ochotu měnit stávající pořádky. Zejména starší generace žijí v přesvědčení, že na něco se umřít musí a tak si se syrovým masovým salátem hlavu nelámou. Mladí se snaží větší měrou konzumaci omezit nebo zcela se jí vyhnout, učí se to už na školách. Ale rodiče a prarodiče jim stejně často toto jídlo doma prostě přihotoví a musí jej sníst.
Ročně tak v důsledku požití umírá kolem 20 tisíc osob, a tím se tento pokrm dostává s výrazným odstupem na první příčku v žebříčku nejnebezpečnějších jídel světa. Problematická konzumace známé ryby fugu (čtverzubce) je ve srovnání s Koi pla bezpečnou pochoutkou, která si celosvětově vyžádá nějakých padesát hospitalizací a stojí život maximálně kolem deseti strávníků ročně.
Thajská vláda o problému ví, ale příliš neřeší jeho příčinu a nesnaží se nabídnout obyvatelům zaostalých chudých venkovských provincií jinou levnou a zároveň zdravotně nezávadnou alternativu. Zato na následky v podobě léčby jaterní rakoviny (která je navíc velmi agresivní a prakticky nevyléčitelná) vydává enormní sumy peněz. Osvěta prostě mezi lidmi nezabírá - pokud nemám peníze a jiné levné jídlo není, tak holt konzumuji masový salát i přes jeho enormní škodlivost. Abych měl alespoň něco do žaludku.
Pokud se budete pohybovat v chudých oblastech zejména na východě země a místní vás budou chtít pohostit delikatesou Koi pla, raději odmítněte. Vyhovět ze slušnosti hostiteli a zadělat si díky pár soustům na výše popisované závažné zdravotní komplikace, tak za to tento jinak chutný salát opravdu nestojí.
Anketa
Použité zdroje:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Koi_(dish)
https://www.odditycentral.com/news/koi-pla-probably-the-worlds-deadliest-dish.html
https://zeenews.india.com/health/whats-this-koi-pla-doctors-say-thai-fish-dish-causes-deadly-liver-cancer-2019779
https://www.cestovinky.cz/clanek/jedno-sousto-rozjede-rakovinu-nejnebezpecnejsi-jidlo-sveta-rocne-zabije-okolo-20-000-lidi
https://www.idnes.cz/xman/styl/koi-pla-salat-laos-thajsko.A240812_173857_xman-styl_fro