Hlavní obsah
Cestování

UNESCO perla na Dunaji je německý Regensburg. Tip na víkendový výlet zahrnuje i antický chrám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Víkendový výlet k našim sousedům do krásného města plného UNESCO památek za pár hodin cesty? Vydejte se na řeku Dunaj do německého Regensburgu, chcete-li Řezna. A kousek za městem uvidíte i řecký chrám se sloupovím, inspirovaný aténským Parthenónem.

Článek

V Praze sednete do auta a pokud byste jeli bez přestávky, tak jste v Regensburgu (česky Řezno) už za dvě a půl hodinky. A třeba Plzeňáci to sem mají jen hodinku a čtyřicet minut! Celou dobu navíc jedete pohodlně po dálnici, zdržet vás trochu může jen namátková kontrola za českoněmeckou hranicí.

Regensburg má cca 150 000 obyvatel, pyšní se hned třemi architektonickými záležitostmi, zapsanými do kulturního dědictví UNESCO a rozhodně stojí za vaši pozornost a návštěvu, na kterou vám bohatě stačí víkend. Většina památek je pohodlně dostupná pěšky v centru města, dva architektonické skvosty se nacházejí nedaleko za městem, dostupné nejen autem, ale i místní, mimochodem dobře fungující, přehlednou a poměrně levnou MHD (celodenní lístek pro dvě osoby stojí 6,50 Eur) nebo linkovým autobusem.

Možností ubytování různé úrovně a ceny je ve městě bezpočet, my jsme volili levný, ale pěkný hotel se snídaní v širším centru, dobře dostupný MHD.

Nechte se inspirovat a projděte si níže, co ve městě rozhodně stojí za vidění.

Katedrála sv. Petra (Řezenský dóm)

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Gotický klenot stojí v samém srdci starého města a je přístupný zdarma. Uvnitř nenajdete přezdobený interiér, ale uchvátí vás jeho výška.

Porta praetoria

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Historická brána z doby Římské říše, stará kolem 2000 let. Na sever od Alp se nacházejí již pouze dvě.

Kamenný most

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Jedná se o jednu z nejstarších a také nejcennějších památek Řezna. Tento historický, ale zcela zachovaný most z 12. stol. sloužil jako vzor nejen pro slavný Avignonský most ve Francii, ale také pro stavbu pražského Juditina mostu, předchůdce Karlova mostu.

Stará radnice

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Stojí na náměstí Kohlenmarkt již od středověku a je možné se do ní za poplatek podívat s průvodcem, prohlídka trvá cca hodinku.

Neupfarrplatz (Městské náměstí)

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Kousek od katedrály sv. Petra směrem na jih leží toto náměstí s evangelickým kostelem, jehož strohý interiér si můžete prohlédnout zdarma.

Zlatá věž

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Nejimpozantnější patricijská věž (patricijové byli bohatí měšťané, kteří se podíleli na samosprávě města) ve městě pochází z raného středověku.

Bismarckplatz

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Náměstí v západním cípu historického centra se dvěma mohutnými kašnami, budovou divadla a hudební školou s výraznými antickými sloupy.

Bazilika a zámek sv. Jimrama

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Opravdová perla města je bohatě zdobená barokní bazilika na jihu centra. Vstup je opět zdarma. Vedle leží stejnojmenný zámek, známý též jako Thurn Taxisův palác s krásnými interiéry a je možné si jej prohlédnout s průvodcem.

Síň osvobození

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Za mě osobně to nejzajímavější, co jsme navštívili. Za touto zvláštní stavbou musíte vycestovat do blízkého městečka Kelheim. Nad ním se na kopci vypíná již z daleka viditelná válcovitá stavba, oslavující porážku Napoleona a německou jednotu a ukrývající skutečně dechberoucí interiér, který dokola obepínají sochy v nadživotní velikosti, držící se za ruce a který zastřešuje zdobená kupole se skleněným průzorem po vzoru římského Pantheonu.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Vstupné je příjemných 4,50 EUR a můžete vystoupat nahoru a užít si krásný pohled do vnitřní galerie i na okolní krajinu z vnějšího ochozu.

Památník Walhalla

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Neoklasicistní stavba inspirovaná aténským chrámem Parthenon se nachází na východ od města asi 10 minut jízdy autem, ale je snadno dostupná i MHD autobusovou linkou 5. V krásném mramorovém sále si můžete za 4,50 EUR prohlédnout nespočet soch a bust slavných Němců.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Městské slavnosti

V termínu konec srpna až konec září se konají v Regensburgu slavnosti, tzv. Kirchweih.

Po celém městě jsou vidět lidé v krojích a večer se slavnost přesouvá na místní pouť s atrakcemi a pivními stany, kde se stoly prohýbají nejen pod tupláky, ale také pod tančícími návštěvníky. Zažíváte skvělou atmosféru mnichovského Octoberfestu, ale ne v tak megalomanském podání.

Foto: Miranda Malá Uřvaná
Foto: Miranda Malá Uřvaná

V Řezně jsme byli letos poprvé, ale určitě ne naposled. Město toho má skutečně hodně co nabídnout a až přijedeme příště, určitě narazíme při toulkách starým městem na nové uličky a zákoutí.

Anketa

Navštívili jste již německý Regensburg?
Ano, několikrát
30,5 %
Ano, jednou
42 %
Ne, ale chystám se
26 %
Ne a nemám to v plánu
1,5 %
Celkem hlasovalo 131 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Regensburg

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz