Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čínská vláda masakr naplánovala, provedla a vygumovala. Dnes je to 35 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / autor: Nicor / CC BY-SA 3.0 DEED

Náměstí nebeského klidu dnes. Známé též jako Tiananmen

V noci z 3. na 4. června roku 1989 začala armáda střílet do lidí na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Studenti a nejen oni požadovali, lakonicky řečeno, více svobod. Odhady obětí se liší a pohybují se od stovek až po vyšší tisíce.

Článek

Demonstrace začaly už v dubnu 1989 po smrti Chu Jao-panga, bývalého generálního tajemníka Komunistické strany Číny, který byl proreformně naladěn. Požadoval boj proti korupci, určitou demokratizaci společnosti a hospodářské reformy. Začátkem 80. let pod jeho vedením se Čína otevřela světu, přijala zahraniční investice a „obyčejní“ Číňané se mohli konečně dozvědět něco o západní společnosti a kultuře. Z tohoto důvodu byl také, dva roky před svojí smrtí, zbaven moci. Pietního shromáždění se zúčastnilo přes sto tisíc lidí a v dalších týdnech se protesty přelily i do ostatních měst a oblastí po celé zemi, studenti začali pořádat stávky a držet hladovky. Protestů se účastnily miliony lidí. Důležitá je i symbolika. V roce 1989 si Čína připomínala významná kulatá výročí: květen 1919 – vznik květnového hnutí, které reagovalo na Versailleskou dohodu: září 1949 – založení Čínské lidové republiky a také to bylo 200 let od revoluce ve Francii, kde zaznívali podobné myšlenky, které tehdy požadovali Číňané na náměstích.

Cílem demonstrantů nebylo odstranit komunismus v Číně, tak ambiciózní studenti rozhodně nebyli. Po celou dobu manifestace opakoval lid jen jedno slovo – dialog. Aby vláda začala s lidmi alespoň mluvit. Cílem měla být diskuze o podmínkách na vysokých školách, nízké platy akademiků, transparentnost, svoboda slova a samozřejmě řešení problému velké korupce.

Všechny tyto události vygradovaly v obří demonstrace na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Bylo to logické vyústění. Jde o největší náměstí, které je v blízkosti vládních budov. Je to místo, kde byla vyhlášená Čínská lidová republika. Na stranu demonstrantů se začali přidávat už i rolníci a dělníci. Dodnes existují videa, která ukazují záběry z narvaných vlaků lidmi, kteří směřují do Pekingu podpořit demonstrace. Komunistické vládě začalo téci do bot a představitelé si to moc dobře uvědomovali. Věděli, jak silná je Solidarita v Polsku, jak pod Gorbačovem v Rusku probíhá perestrojka. A proto se rozhodli jednat.

Foto: Wikimedia Commons / autor: Jiří Tondl

Události na náměstí Tiananmen, Čína 1989

Čínská vláda, vedená tehdejším premiérem Li Pengem a vrcholnými členy komunistické strany, rozhodla o násilném potlačení demonstrací. V noci z 3. na 4. června 1989 byli poslány na náměstí Nebeského klidu tanky, obrněné transportéry a desítky tisíc vojáků. Muži v zeleném dostali 3. června navečer rozkaz: „použijte všech prostředků k tomu, aby druhý den v 6 hodin ráno bylo náměstí absolutně pod kontrolou armády“. Vojáci si tento rozkaz vyložili tak, jak byl míněn. A začala střelba. Mezi lidmi nikdo nepředpokládal, že armáda zaútočí. Když vojáci začali střílet, nejdříve si lidé mysleli, že jsou to jen poplašné výstřely do vzduchu nebo že jde o střelbu s gumovými náboji. V momentě, když začali padat první mrtví na zem, bylo všem jasné, že teď jde o život. V šest hodin ráno 4. června armáda splnila rozkaz - vojáci mají náměstí pod kontrolou. Dopoledne se však začali na místo vracet lidé, hlavně rodiče, kteří hledali své „děti“. Armáda byla dál nekompromisní. Začala pálit přímo do lidí i do zad všem lidem, kteří před nimi utíkali. Dokonce se staly terčem i sanitky přijíždějící na místo. Z nejvyšších míst padl také rozkaz zastavit do nemocnic přísun léku a krevní plazmy.

Vláda se k tomu, co se tehdy oné noci stalo, dodnes nevyjadřuje. Je o tom zakázáno psát v novinách, časopisech neřkuli v učebnicích ve školách. Dodnes jsou rodiče obětí sledováni. Nikdo nedostal žádné odškodnění, nikdo se nikomu neomluvil. Masakr se prostě nestal. Byl vygumován. I když s nástupem internetu se přeci jen nějaké informace k lidem již dostávají. Mladí lidé se dnes v Číně o politiku moc nezajímají a tvrdí – podívejte se, jak dopadli ti, kteří se o ni zajímali. A jak vypadá náměstí dnes? Je důkladně ohrazené, tam se dostanete jen přes dvě kontroly jako na letišti. Jen tak si tam sednou na kávu? Nepřichází v úvahu, protože co kdyby tam někdo pověsil transparent s odkazem na tyto události. Vláda ví, že pekingský masakr musí držet pořád pod pokličkou. A dělá to, bohužel, velmi dobře.

Prameny:

JOHNSON, Paul, Dějiny 20. století

BAKEŠOVÁ, Ivana, Dějiny čínské lidové republiky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz