Hlavní obsah
Finance

Inflace je pryč. Nový rok začněte spořením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Kalamář Svoboda / Stable Diffusion

Peníze se zase začínají rozlévat

Inflace drtí Česko! Tak zní novinový článek jen pár týdnů starý. Je to přitom hloupost, vždyť za poslední čtyři měsíce spotřebitelské ceny klesly. Ano, klesly, jen se o tom lidé nedovědí.

Článek

Drtí tedy inflace Česko, nebo ne? Nedrtí, poslední dostupný údaj je pouhých 0,8 % ročně. Jenomže kvůli tradičnímu počítání si toho média nevšimnou.

Představte si, že jedete po dálnici do Prahy. Baví vás sledovat svou rychlost, a tak si každých pět minut poznamenáte, na jakém jste kilometru. Na konci cesty, již v centru města, vás zastaví policie. Koukne na vaše záznamy a prohlásí: „V poslední hodině své jízdy jste jel v průměru 73 kilometrů za hodinu. Ale tady je dvacítka, takže zaplatíte pokutu!“ (Inflace za poslední rok je 7,3 %. Inflační cíl ČNB jsou 2 %.)

Když se ohradíte, že to nedává smysl, policista sleví: „Dobře, zprůměrujeme to. Vezmeme průměr vašich posledních dvanácti měření a porovnáme s průměrem předposledních dvanácti měření. A ejhle, vaše zprůměrovaná průměrná rychlost je dokonce 114 km/h! To bude pokutička.“ (Průměrná inflace za poslední rok byla 11,4 %.)

Každý jasně chápeme, že důležitá je přece aktuální rychlost, ne minulá průměrná. Na dálnici jste jeli rychle, ve městě jedete pomalu. Vypovídá nějak dálnice o tom, jak budete jezdit po městě? Ani náhodou.

Tak proč totéž nechápeme u inflace? Už od jara jedeme s inflací po městě. V září jsme dokonce couvali – inflace byla záporná! Teď jedeme vysloveně krokem, 8 km/h neboli 0,8 % ročně. Nedává žádný smysl upínat se na průměrná čísla za delší období. Nic nenasvědčuje tomu, že zase najedeme na dálnici.

Dobře, ale k čemu vám tato znalost je? Podívejte se na úroky na termínových vkladech. Ty jsou nyní na cca 5–6 %. Kdybyste věřili zprávám o vysoké inflaci, zdálo by se to málo. Ale inflace je teď ve skutečnosti jen 0,8 %, a dokud bude ČNB držet svoje úrokové sazby vysoko, významně nahoru nepůjde. To je příležitost pro toho, kdo chce investovat bez rizika – pojištěné termínové vklady už lepší podmínky mít nebudou. ČNB totiž na konci prosince svou hlavní úrokovou sazbu mírně snížila ze 7 % na 6,75 % s výhledem dalšího snižování v příštím roce. Bankovní sazby tak půjdou také dolů.

A pokud nemáte volné peníze ke spoření, aspoň se neděste novinových titulků. Pletou si obec s dálnicí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz