Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odvolaný děkan Miroslav Ševčík má další problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Kalamář Svoboda

Jenom čtyři vysoké školy v ČR smějí jmenovat profesory v oboru ekonomie či ekonomické teorie. Národohospodářská fakulta z tohoto klubu teď vypadne.

Článek

Vysoké školy ke svému životu potřebují akreditace, tj. povolení na to, aby mohly vyučovat studijní programy, aby mohly jmenovat docenty a aby mohly jmenovat profesory (resp. navrhnout je ke jmenování prezidentu republiky). Zatímco každá vysoká škola má nějaké studijní programy, jen některé mohou „vyrábět“ docenty a profesory. Jsou to ty, kde působí dostatek dobrých vědců, kde vychovávají doktorandy a kde mají dostatečný systém zajišťování kvality. Akreditace na docentury a profesury jsou tedy jakýmsi puncem kvality, na který každý nedosáhne.

Národohospodářská fakulta to vzdává

Vysoká škola ekonomická v Praze je největší českou ekonomickou vysokou školou. Kdo jiný by měl moci udělovat docentury a profesury v oboru ekonomie než ona. Nečekaně, Národohospodářská fakulta (která je v rámci VŠE nositelem příslušné akreditace) se teď chce akreditace na profesury vzdát. V úterý 2. 4. s tím vyjádřil souhlas její akademický senát.

Proč to činí, není výslovně řečeno. Senát ve svém zápisu jen konstatuje, že tento „postup považuje za optimální pro NF VŠE“. To je překvapivé, protože nikdo přece nechce dobrovolně vypadnout z klubu těch nejlepších. A také z klubu těch mocných. Nezapomínejme, že český vysokoškolský systém je postaven na docentech a profesorech. Každá vysoká škola je nutně potřebuje; bez nich nedostane akreditace na studijní programy. Kdo tedy má právo udělovat docentury a profesury, ten drží klíč k nesmírně cenným titulům.

Jen v jednom případě se školy obvykle akreditace vzdávají - když jim hrozí, že by jim nebyla prodloužena. Pak raději o prodloužení nežádají, případně už podanou žádost stáhnou. Vyhnou se tak ostudě, kdy zamítavé stanovisko zveřejní Národní akreditační úřad. Vzhledem k tomu, že stávající akreditace platí Národohospodářské fakultě jen do konce roku, nabízí se to i v tomto případě jako možné vysvětlení.

Problém pro Ševčíkovu reputaci

Pokud by to byla pravda, půjde o další problém pro Miroslava Ševčíka. Zvlášť teď, kdy jsou vypsány volby na nového děkana fakulty. Do těch se mohl také přihlásit, a to přesto, že byl z funkce odvolán. Je ale otázka, zda si tak troufl učinit. Je to jen souhra okolností, že akademický senát souhlasil se vzdáním se akreditace 2. 4., tedy jeden den před tím, než skončila lhůta pro kandidaturu na nového děkana? Ke dni napsání článku seznam kandidátů zatím není zveřejněn.

Proč by ale mělo jít o reputační problém bývalého děkana, a ne současného (dočasného) vedení? To proto, že splnit podmínky pro udělování profesur nelze nahonem. Je to výsledkem roků práce, které se neprojeví jen v dobrém výzkumu, ale také v tom, zda je fakulta schopna přilákat do své vědecké rady významné osobnosti vědy anebo v tom, jaký je zájem o její profesury (na této fakultě jen jedna za poslední čtyři roky). Je to výsledkem dobře fungujícího systému kvality a ten se také buduje delší dobu.

Blížící se ztráta akreditace proto není nečekaná přírodní pohroma. Je to výsledek způsobu, jakým byla dlouhodobě vedena Národohospodářská fakulta. Miroslav Ševčík byl jejím děkanem od roku 2010 do konce roku 2023, s výjimkou let 2018-22, kdy byl hlavním proděkanem.

Zdroje

Autor působí na Anglo-American University.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz