Hlavní obsah
Názory a úvahy

Danuše Nerudová by nechala volit i šestnáctileté. Jde o čirý populismus pro její cílovou skupinu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Nosek/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 DEED

Kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová se nedávno do médií vyjádřila ke snížení volební hranice na 16 let. Opravdu věří v dobrý úsudek pubescentů nebo si je chce jen více naklonit? Co si o tom myslíte? Hlasujte v anketě pod článkem.

Článek

Bývalá kontroverzní rektorka Mendelovy univerzity v Brně a neúspěšná prezidentská kandidátka má políčeno na novou profesní štaci - Evropský parlament a ráda by viděla u voleb i šestnáctileté dospívající.

Z logiky toho, že naši mladí jsou její hlavní cílovou skupinou, její slova chápu. Jsou to její podporovatelé, jak se ukázalo v prezidentských volbách a který politik by nechtěl rozšířit svoji základnu o svoje příznivce, že?

Ovšem sám jsem na vážkách, zdali je to dobrý nápad a vlastně se nedokáži rozhodnout. Mnozí šestnáctiletí se o dění a politiku zajímají a jistě by dokázali relevantně volit. Mnozí z nich ale tápou i v mnohem méně podstatných věcech, jako co si obléci na sebe, jakou značku mobilu chtít po rodičích nebo kdo vlastně jsou a kam směřují. To je v pořádku, jsou to adolescenti a procházejí složitým obdobím. Ale jsou potom kompetentní volit? Nemyslím si. Ačkoliv se nad následujícími slovy ušklíbají, my zralejší jahody dobře víme, že jim prostě chybí prožité zkušenosti, které oni jakožto školou povinní a u rodičů bydlící prostě a jednoduše nemají.

Generace mladistvých je také velmi snadno ovlivnitelná. Dobře si to pamatuji u sebe a svých kamarádů a je to tak pořád. To je ta absence zkušeností a vlastního úsudku. Jak by potom vypadal jejich volební kredit, kdyby záleželo hlavně na tom, co jim kdo z politiků, influencerů, youtuberů a kámošů v partě nakukal do hlavy? Tady vidím hlavní riziko - stačil by jeden marketingově protřelý člověk a jsou v hrsti. A Nerudová, co si budeme povídat, má marketing zmáklý směrem k mladým velmi slušně.

Samozřejmě se dá namítnout, že i mnozí dospělí, ať už čerství nebo řekněme zavadlejšího charakteru, nemají v podstatě relevanci k tomu chodit k volbám. A chodí. A volí na základě bůhvíčeho všeho, což by neměli. Mnohdy nemají základní povědomí o historii, politice nebo ekonomii, nemají všeobecný přehled a čím jsou na tom hůře, tím menší kredit si nesou k volbám. A opije je rohlíkem kdejaký politik, jmenovat nebudu, dosaďte si sami. Ale to je téma velké a na jiný článek.

Ale zároveň z tohoto úhlu pohledu by mohli volit vlastně i mladší. Kompetentní a nekompetentní voliči jsou prostě v každé věkové kategorii. Zde by přicházelo v úvahu oživit do praxe některou z mnoha teorií a nenechat prostě volit každého. Ovšem jak to rozhodovat a zda vůbec je problém téměř neřešitelný.

Je tedy volební právo od věku 16 let zájmem mladistvých nebo Danuše Nerudové? Jaký na to máte názor? Podělte se bez diskuze do diskuze, děkuji.

Anketa

Jste pro snížení volební hranice na 16 let?
Ano
15 %
Ne
85 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Jedná se o subjektivní úvahu s použitím vlastních názorů a zdroje:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/548367-naprimo-nerudova-o-eurovolbach-i-tom-ceho-je-schopna-nastvana-matka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz