Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak vnímáme život za „komančů“ souvisí především se vzděláním a životní úrovní.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Článek Tomi Forik hezky ilustruje pohled mnoha lidí na zlaté časy porovnaný s fakty, jak se tehdy opravdu žilo. Ne každý má ale kapacitu kriticky uvažovat a pochopit a příznivci doby minulé se rekrutují zejména mezi nevzdělanými.

Článek

Podle četných průzkumů vnímají dobu předlistopadovou pozitivně zejména lidé se základním vzděláním. Takoví lidé se se změnou režimu srovnali zpravidla těžko a nedokázali se přizpůsobit nové době, možnostem, technologiím. Jsou tak často odkázáni pracovat na špatně placených, nekvalifikovaných pozicích nebo mají s nalezením nebo udržením zaměstnání potíže a moderní rychlá doba se pro ně stala těžko žitelnou. Stejně tak bytová problematika na ně negativně dopadá a vzpomínají na to, jak se dříve bydlelo lépe. Tito lidé byli zvyklí, že se stát postaral a nedokázali se adaptovat na to vzít věci do vlastních rukou. Selektivní vzpomínky a doba jejich mládí je tak řadí mezi podporovatele minulého režimu a vzpomínače na „staré zlaté časy“.

Z mnoha průzkumů se shodujícími se výstupy a závěry vybírám data z výzkumu Paměti národa z roku 2019 s respondenty ve věku nad 40 let.

  • za socialismu bylo lépe než nyní si myslelo 52 % lidí se základním vzděláním oproti pouhým 16 % lidí s VŠ
  • sametová revoluce změnila život k lepšímu pouhým 22 % lidem se ZŠ, ale 57 % lidem s VŠ

Rozdíly ve vnímání doby předchozí na základě dosaženého vzdělání jsou ve všech dostupných průzkumech signifikantní. Tedy o žádný objektivní fakt, že by byla minulá doba lepší, se opravdu nejedná. Doporučil bych lidem, aby si uvědomili, že vzdělávání školou nekončí a aby si osvojili se samovzdělávat, zajímat se a kriticky myslet. Ale to je asi ve větším měřítku u dotyčných nevzdělanců nereálné…

Anketa

Chtěli byste období minulého režimu zpět se vším všudy?
Ano
18,8 %
Ne
81,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/pruzkum-pamet-naroda-cesko-listopad-1989-sametova-revoluce-komunismus_1910221000_dok

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz