Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejslavnější česká herečka Miroslava Šternová byla hvězdou Latinské Ameriky velikosti Marilyn Monroe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sunday Mirror / Wikimedia Commons / volná licence

Kroutíte hlavou, že tuto českou herečku neznáte, a to má být ještě k tomu nejslavnější? A přitom tomu tak skutečně je! Rodilou Češku zná totiž z našich hereček nejvíce lidí na světě, jelikož prorazila za oceánem a její odkaz tam stále aktivně žije.

Článek

Miroslava Šternová se narodila 26. února 1925 v Hranicích na Moravě, kde rovněž vyrůstala se svou matkou a adoptivním otcem, Židem Oskarem Leo Sternem. Ten ve třicátých letech vykonával pozici hlavního lékaře v lázních Teplice nad Bečvou. Po nástupu fašismu byly lázně znepřístupněny nejprve veškerým Židům a posléze byly vyhrazeny už pouze pro Němce. Z tohoto důvodu a z důvodu obav o svoji budoucnost se ke konci třicátých let rodina rozhodla, že opustí tehdejší Československo a emigrovala do Mexika.

Pro Miroslavu, které bylo teprve 15 let, začala těžká léta, kdy se zprvu musela vypořádat se zcela cizím prostředím a kulturou. Brzy se ovšem zamilovala a dokonce zasnoubila s americkým vojákem. Ke svatbě bohužel nikdy nedošlo, neboť mladík padl ve válce a Miroslava se se svým utrpením chtěla vypořádat prvním, naštěstí neúspěšným, pokusem o sebevraždu.V roce 1945 ji navíc zasáhla další a jedna z nejzásadnějších ran v jejím životě, kdy zemřela její matka na rakovinu. S touto ztrátou se nikdy nesmířila a navíc byla tato rána spouštěčem jejích dalších a těžkých psychických potíží, které přetrvávaly až do její předčasné smrti.

Tentýž rok ji otec poslal studovat do New Yorku, byl si vědom jejího uměleckého talentu a věřil, že New York je to správné místo, kde by se mohla začít realizovat a zapomenout na své trápení ohledně smrti matky. Byl to ale velký omyl. Miroslava nikdy nepřivykla ruchu a životnímu stylu New Yorku a opět se na ni podepsaly její psychické problémy, které vyvrcholily druhým pokusem o sebevraždu.

V roce 1946 se vrací zpět do Mexika, kde se záhy provdala za zámožného Mexičana Jesúse Gómeze Obregóna. Tentýž rok ovšem dochází k nešťastnému rozvodu, kdy Miroslava zjišťuje, že jí její manžel podvádí se svým milencem. Obregón byl homosexuál a sňatkem s Miroslavou chtěl utajit svoji sexuální orientaci, která byla v tehdejším Mexiku zcela neakceptovatelná.

Na Miroslavu se ovšem přeci jen usmálo štěstí a díky své kráse a svému talentu se dostávala stále více do povědomí širší společnosti. Po vítězství v soutěži krásy, která se konala v hlavním městě, se z ní stala doslova superstar a znal ji snad každý v Mexiku. Začala být známá jako Miroslava Stern nebo jen Miroslava či pod svým uměleckým jménem Miros Mango. Netrvalo dlouho a dostala i nabídku na svou první roli ve filmu Bodas trágicas. V roce 1947 již hraje ve čtyřech mexických filmech a svém prvním holywoodském filmu Casanovova dobrodružství. Miroslava oplývala až neskutečnou krásou a brzy se jí začalo přezdívat mexická Marilyn Monroe. Své krásy si byla vědoma, ale rovněž se díky ní trápila, neboť nabyla dojmu, že pouze to, jak vypadá, je hlavní devízou jejího obsazování ve filmu a ne herecké nadání a talent. Ten mohla naplno projevit až na sklonku své kariéry v roce 1955. Miroslava Šternová za svůj krátký život ztvárnila více jak třicet filmových rolí.

Foto: None visible, likely Columbia Pictures / Wikimedia Commons / volná licence

V uměleckém prostředí je Miroslava na vrcholu a poznává i svou novou lásku. Prožívá vztah s dodnes nejslavnějším mexickým toreadorem Luisem Miguelem Dominguínem, u kterého doufá, že si ji vezme. Vztahem je zcela pohlcena a netuší, že láska k Dominguínovi je pro ni skutečně tou osudnou v pravém smyslu slova. V březnu roku 1955 se z novin dočítá, že se Dominguín oženil s italskou herečkou Luciou Bosèovou. Pro osudem těžce zkoušenou Miroslavu je to další rána, kdy se ve spojitosti s dlouhodobě se táhnoucími těžkými depresemi a psychickými problémy uchyluje k řešení situace jediným možným východiskem. Ve svých třiceti letech, jen několik dní po oznámení osudného sňatku, ukončí svůj život spolykáním velkého množství barbiturátů, které zapila alkoholem.

Nelehký průběh života, naplněný spoustou nešťatných lásek, který byl nakonec ukončen velice předčasně a za zmíněných tragických událostí, ještě více podtrhuje přirovnání Miroslavy Šternové k ikonické Marilyn Monroe.

Na Miroslavu Šternovou alias Miroslavu Stern či Miros Mango se ovšem v Mexiku dodnes nezapomnělo a její odkaz tam stále žije například ve formě několika knih, které o ni byly napsány. Na základě jedné z nich byl natočen v roce 1993 dokonce film a vznikla i divadelní hra. Navíc jméno Miroslava díky ní nosí i jedna místní hudební metalová kapela a dostalo se i mezi oblíbená jména mexických rodičů, kteří takto pojmenovávají své dcery.

Anketa

Znali jste Miroslavu Šternovou před otevřením tohoto článku?
Ano
6,7 %
Ne
93,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3036 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/ceska-marilyn-miroslava-sternova-stern-95-narozeniny-smrt.A200122_121655_lidicky_zar

https://www.reflex.cz/clanek/historie/120463/rikali-ji-mexicka-marilyn-ceska-herecka-skoncila-zivot-z-nestastne-lasky-jeji-jmeno-nese-metalova-kapela.html#

https://www.lidovky.cz/relax/lide/pohnute-osudy-ceska-marilyn-monroe-miroslava-sternova.A151001_213220_lide_ELE

https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslava_%C5%A0ternov%C3%A1

https://www.ctidoma.cz/osobnosti/tragicky-zivot-smrt-krasne-moravske-herecky-miroslavy-sternove-mexicane-ji-milovali-ale?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.csfd.cz/tvurce/18926-miroslava-stern/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz