Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ve stínu Karla Gotta: zpěvák Pavel Bartoň se nedokázal prosadit, dnes pěstuje bonsaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Měl našlápnuto zářit po boku Karla Gotta. Předpoklady jako vlivný otec, sametový hlas a prvotní úspěchy u publika však nepřinesly kýžené ovoce a jak rychle jeho kariéra vystřelila, tak rychle klesala, až vyhasla úplně. Kdo byl Pavel Bartoň?

Článek

Bartoň se narodil jako Jiří Šeda v roce 1950 v Litomyšli. Již v dětství se u něj projevovaly výrazné hudební vlohy a po maturitě na gymnáziu se věnoval studiu zpěvu na Lidové konzervatoři. Pseudonym zvolil hlavně proto, aby se jménem odlišil od svého otce Jaroslava Šedy, který v té době šéfoval hudebnímu vydavatelství Supraphon. To mu jistě pomohlo dostat se do světa showbyznysu, ale mladý Pavel nechtěl být vnímán jako protekční synek a chtěl si svoji cestu prošlapávat sám a nebýt ve stínu otce.

Nicméně v Supraphonu zakotvil jako technický pracovník a začal točit své první nahrávky. Vojnu absolvoval v Armádním uměleckém souboru a poté se vrhnul plně na kariéru zpěváka. Dařilo se mu na hudebních soutěžích – účastnil se Děčínské kotvy, Bratislavské lyry a v roce 1973 zvítězil na Intertalentu v Gottwaldově (dnešním Zlíně). V tom samém roce se také umístil na sedmé příčce v anketě Zlatý slavík, což bylo jeho nejlepší umístění v jeho krátké kariéře.

Věnoval se částečně také herectví. Byl účasten kamerových zkoušek do hlavní mužské role ve filmu Hvězda padá vzhůru (1974). Omezovaly ho ale brýle, které si musel neustále sundávat. Konkurz na titulní roli absolvovali tehdy i Jaromír Hanzlík nebo Aleš Ulm – a nakonec ji získal Karel Gott. Nejvýrazněji si ho tak můžete vybavit ze slavného muzikálového díla Noc na Karlštejně (1973), kde ztvárnil ale pouze vedlejší roli - postavu zpívajícího mnicha. Jeho zpívané repliky v tomto snímku dodnes u mnohých diváků budí dojem, že je za Bartoně nazpíval Karel Gott (podobně jako Janu Brejchovou v roli císařovny ,,zpívala,, Helena Vondráčková), ale není tomu tak - hlas Bartoňovi ,,propůjčil,, sám Bartoň.

Tento příklad pak hovoří za vše, co stálo za rychlým koncem jeho kariéry, kdy na špici byl pouhé dva roky. V první řadě právě téměř k nerozeznání podobný hlas, styl zpěvu i podobná image jakou měl Karel Gott. Bartoň z toho byl nešťastný a pokoušel se zpívat jinak, ale nešlo to. A Gott byl prostě jednička - výraznější, oblíbenější, s mnoha hity a zcela tak podobného interpreta zastínil - pro dva typově a pěvecky shodné tenory tu nebylo místo. Bartoň také neměl štěstí na kvalitní repertoár a hity. A to pro něj psali a skládali Gottovi dvorní velikáni tehdejšího hudebního průmyslu Ladislav Štajdl a Karel Svoboda. Sám Gott ho dokonce přizval ke spolupráci, kterou ale odmítl - nechtěl hrát druhé housle a dělat Gottovi křoví. Nikdy také neměl vlastní kapelu, která by ho možná povytáhla k větším úspěchům. Spolupracoval s velkými bigbandy Karla Vlacha a zejména Václava Hybše. Za zmínku stojí ještě účast na koncertním turné Heleny Vondráčkové.

S Karlem se znám, ale nejsme žádní kamarádi. Když jsem v roce 1975 odešel od Ivo Pavlíka, nabídl mi, abych zpíval sbory v jeho orchestru. Měl jsem na koncertech zpívat druhý hlas, aby posluchači slyšeli dva stejné hlasy, a přitom to vypadalo, jako by zpíval Karel sám. S díky jsem odmítl.
Pavel Bartoň

Mezi oběma zpěváky panovala zdravá rivalita, navzdory spekulacím, že Gott viděl v Bartoňovi tvrdou konkurenci a zařídil se svým týmem jeho profesní likvidaci. Pravda to není a sám Bartoň potvrdil, že za jeho neúspěchem stály výše zmíněné důvody, ale také přílišná režimní angažovanost a časté vystupování v Sovětském svazu.

Podobný hlas barvou i témbrem a podobný způsob, jako má Karel, je mi daný a vrozený, s tím bohužel nic nenadělám. Když jsem se snažil dostat do jiné polohy, nebylo to ono, protože jsem se v ní necítil dobře.
Pavel Bartoň

Nevyšla mu bohužel ani nabídka na smlouvu s německým hudebním vydavatelstvím Ariola, kterou zhatil tehdejší postoj všemocné agentury Pragokoncert.

Ještě pořádně nerozjetá kariéra Bartoně tak začala upadat. Navíc se přestěhoval z Prahy do Ostravy, kde začal spolupracovat stranou hlavního soukolí showbyznysu s Věrou Špinarovou a jejím manažerem a pozdějším manželem Ivo Pavlíkem, ale hity stále nepřicházely, Bartoň ještě spolupracoval s Hybšem, sem tam vystoupil v televizních estrádách a po roce 1989 se definitivně rozhodl pověsit zpívání na hřebík.

Za celou kariéru vydal pouze dvě LP a známějšími se staly písničky Má, má Tě rád nebo Gaudeamus. Nyní žije zcela v ústraní a podniká v oblasti pěstování bonsají, má hrnčířskou dílnu a vyrábí keramiku, zejména misky a květináče právě pro bonsaje.

Anketa

Znali jste zpěváka Pavla Bartoně před přečtením článku?
Ano
95,7 %
Ne
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5172 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.krajskelisty.cz/pardubicky-kraj/okres-svitavy/18071-excelentni-tenor-tvrde-zautocil-na-krale-popu-jenze-si-byli-podobni-az-prilis-proti-gottovi-nemel-sanci-tajnosti-slavnych.htm

https://t.tyden.cz/rubriky/lide/ceske-celebrity/pavel-barton-byl-jsem-nastupcem-karla-gotta_248617.html

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Pavel_Barto%C5%88

https://www.csfd.cz/tvurce/47319-pavel-barton/biografie/

https://www.super.cz/clanek/celebrity-znicila-ho-podoba-s-karlem-gottem-i-dobova-naivita-zpevak-hitu-z-noci-na-karlstejne-upadl-v-zapomneni-1054103

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz