Hlavní obsah
Cestování

Albánie se stává turistickým rájem. Za vidění stojí pláže, hrady a národní parky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Albánie je stále populárnější destinací díky své nádherné přírodě, bohaté historii a cenově dostupným možnostem. Nabízí jak krásné pláže, které jsou méně přeplněné turisty, tak spoustu historických a kulturních památek nebo přírodních parků a hor.

Článek

Taky albánská kuchyně je vcelku rozmanitá s vlivy z Řecka, Turecka a Itálie. Mezi oblíbené pokrmy patří byrek (plněný koláč), fërgesë (pokrm z pečené zeleniny a sýra) a čerstvé mořské plody. Albánie je považována za relativně bezpečnou zemi pro turisty. Přesto je důležité dodržovat základní bezpečnostní opatření jako v každé jiné zemi. Albánci jsou navíc známí svou pohostinností a přívětivostí vůči turistům, takže se často setkáte s vřelým přijetím a ochotou pomoci.

Kde se v Albánii vykoupat

Modré oko (Syri i Kaltër) - přírodní pramen a jezero s průzračně modrou vodou, který je obklopen krásnou přírodou. Je to skvělé místo pro koupání a odpočinek, voda je ale dost studená. Vstupné 50 ALL (cca 15,-). a je možné platit pouze hotově. Parkoviště je poblíž areálu placené, je možné ale zaparkovat zdarma blíže Modrého oka (za placeným parkovištěm).

Ksamil - Ksamil je známý svými krásnými plážemi s bílým pískem a křišťálově čistou vodou. Nachází se na jihu Albánie a je považován za jednu z nejkrásnějších plážových oblastí. Pláž je veřejná, platí se pouze za lehátka a slunečníky.

Pulebardha Beach - nádherná oblážková pláž s křištálovou vodou. Nachází se kousek od oblasti Ksamil. Jedná se zároveň o národní park. Pláž je velmi oblíbená, takže doporučujeme vyrazit brzy ráno.

Dhermi Beach - oblíbená oblast pro noční život a plážové bary, je to ale velmi známé letovisko s krásnými a dlouhými oblázkovými plážemi a tyrkysovou vodou jako zrovna Dhermi Beach. Nachází se na jihozápadě Albánie u Jónského pobřeží.

Livadi Beach - oblázková pláž s průzračnou vodou v oblasti Himara. Pláž je veřejná, lehátka a slunečníky za příplatek. Celková oblast je přírodní a v blízkosti kempů a karavanů. Voda jde po pár metrech do hloubky.

Borsh Beach - jedna z nejdelších pláží v Albánii s pískem i oblázky. Pláž je obklopena olivovými háji. Pláž je spíše klidnější s přírodním prostředím, není tolik turisticky známá. Nachází se na jihu Albánie.

Jale Beach - zátoka s oblázkovou pláží a čistou vodou. Ideální místo pro potápění a šnorchlování. Nachází se na jihu Albánie. Oblast je oblíbená pro kempování.

Gjipe Beach - odlehlá písečná pláž, kterou obklopují přírodní jeskyně a hustá příroda. Pláž je často cílem celodenních výletů nebo výletů lodí. Pláž se nachází mezi Dhermi a Himara na jihovýchodě Albánie.

Ujëvara e Bogovës - horské koupání s přírodními vodopády. Nádherné přírodní a tiché místo vhodné ke koupání a odpočinku, není přeplněno turisty a pokud přijedete ráno, možná budete úplně sami. Důležité je, že voda není teplá, je to horský pramen, a je proto studená. V letních dnech super ochlazení! V blízkosti parkoviště, odkud je to cca 15 minut chůze.

Ochridské jezero - jednoho z nejstarších a nejhlubších jezer v Evropě, které se nachází na hranicích mezi Albánií a Makedonií. Je zde spousta pláží a možnost koupání.

Liqeni i Lepurit - krásné přírodní jezero uprostřed přírody, ve kterém je možnost koupání. Není tolik známé, takže přináší větší klid a odpočinek. V letních měsících je nutné být opatrní z důvodu hojného výskytu hadů. Nachází se ve vnitru Albánie, poblíž hlavního města Tirana.

Llixhat e Bënjës - Thermal Baths - termální lázně a horké prameny, které jsou volně přístupné. Jedná se o přírodní bazény, v okolí je příroda, lesy, potoky a taky osmanský most. Pro větší klid doporučujeme dorazit ráno.

Foto: pixabay

Památky a historie

Butrint National Park - starobylé město a archeologické naleziště zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Nabízí kombinaci přírodní krásy a historických památek z období Římské říše a středověku. Vstup je 1000 ALL (cca 250,-).

Castle of Gjirokastra - město Gjirokastra je na seznamu UNESCO a je známé svými osmanskými domy a pevností. Návštěva hradu Gjirokastëru je jako návrat do minulosti, s nádhernými výhledy na okolní krajinu a výstavou vojenské expozice. Vstup je 300 ALL (cca 76,-).

Rozafa - pozůstatky význačného benátského vápencového hradu v archeologickém parku na vrcholu kopce. Nabízí výhled na Shkodra a jezera Shkodra. Legenda o Rozafě je jednou z nejznámějších albánských legend, což dává hradu zvláštní historický význam. Hrad obsahuje muzeum a ruiny kostelů a mešit. Vstupné 4 EUR.

Berat - město známé jako město tisíce oken. Je zapsáno na seznamu UNESCO. Nabízí krásnou architekturu a historické památky, včetně hradu Berat a mnoha kostelů a mešit. Nachází se ve vnitru Albánie na jižní části.

Apollonia Archaeological Park - archeologické naleziště se zbytky řeckých a římských staveb ze starověké Apollonie. Velký areál s historickými vykopávkami. Možnost parkování zdarma. Vstup 600 ALL (cca 150,-), do 12 let zdarma. Možnost navštívit zdarma každou poslední neděli v měsíci a v tyto dny: 18. 4., 18. 5., 21. 5., 29. 9., 28. 11., 29. 11.

Foto: pixabay

Co rozhodně musíte vidět a nevynechat

Theth National Park - nádherné aplské údolí a národní park. Nachází se na severu Albánie, poblíž hranic s Černou Horou. Můžete očekávat nádherné výhledy na hory, jezera, pěší trasy a přírodu a klid.

Blue Eye Kaprre - přírodní stezka, která vede k přírodnímu vodopádu a menšímu jezeru, které se podobá přírodnímu pramenu Modré Oko (Syri i Kaltër). Nachází se na severu Albánie, poblíž národnímu parku Theth.

Llogara National Park - rozsáhlý a nádherný přírodní park s různorodou krajinou hor a lesů, stezkami. S velkou pravděpodobností narazíte na volně žijící zvířata, je tady například prostor, kde je možné zahlédnout daňky nebo laně. Jsou tady vyhrazená místa pro paragliding, vyhlídky, možné zastávky na občerstvení. Nachází se na jihovýchodě Albánie.

Valbona Valley National Park - odlehlý národní park v pohoří Prokletije na severu Albánie poblíž hranic s Černou Horou. Nádherná nedotčená příroda s několika stezkami, vyhlídkami uprostřed lesů a pramenů.

Shebenik National Park - přírodní a méně známý národní park. Není tolik profláklý mezi turisty, takže zde nepotkáte tolik lidí, ale nabízí také velmi krásné přírodní výhledy, jezera a potkat můžete i několik zvířat po cestě. Nachází se na východě Albánie, poblíž hranic s Makedonií.

Divjaka-Karavasta National Park - národní park a chráněná laguna mezi pobřežními mokřady a středomořským lesem. Nádherná přírodní údolí známé jako hnízdiště pelikánů. Park nenít tolik známý, a tak může přinést větší míru odpočinku bez davu turistů, možné vyhlídky, přírodní trasy, odpočinkové místa a jezera. Nachází se na západě Albánie.

Zdroje: autorský text, vlastní cestovatelský zážitek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz