Hlavní obsah
Zdraví

Cukrovka a srdeční choroby v Česku rostou. Skryté hrozby mnoho lidí ignoruje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Když se řekne civilizační choroba, většina z nás si představí něco vzdáleného, co se nás netýká. Cukrovka a srdeční onemocnění si v Česku ročně vyžádají desítky tisíc životů. A co je na tom nejhorší? Většině těchto úmrtí by se dalo předejít.

Článek

Projděte se po ulici a rozhlédněte se kolem sebe. Vidíte to, co já? Dvě třetiny dospělých Čechů mají nadváhu nebo jsou obézní. To není jen estetický problém - je to časovaná bomba. „Lidé si často neuvědomují, že obezita není jen o tom, jak vypadáme. Je to nemoc, která s sebou nese obrovská zdravotní rizika,“ vysvětluje PharmDr. Petr Fifka, místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. A má pravdu.

Obezita je hlavním viníkem vzniku cukrovky 2. typu a významně přispívá k rozvoji srdečních chorob. Statistiky jsou neúprosné a upřímně, trochu děsivé. Každý rok u nás zemře na srdeční a cévní onemocnění asi 50 tisíc lidí. To je, jako by každý rok zmizelo celé město velikosti Třebíče. Dalších 20 tisíc životů si vezme cukrovka. A víte, co je na tom nejsmutnější? Podle lékařů by se drtivé většině těchto úmrtí dalo předejít.

Prevence? To je klíč k záchraně životů

„O kardiovaskulárních onemocněních a diabetu 2. typu mluvíme ve většině případů jako o nemocech, kterým lze předejít,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., místopředseda České asociace preventivní kardiologie. „Jenže k lékaři na preventivní prohlídku přijde méně než polovina lidí, i když je zdarma.“ Proč? Možná proto, že se cítíme zdraví a myslíme si, že nám nic nehrozí. Jenže vysoký tlak, zvýšený cholesterol nebo cukr v krvi často nebolí. Dokud není pozdě.

Naštěstí se blýská na lepší časy. Chystá se novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by mohla situaci zlepšit. „Pokud projde, budou moci zdravotní pojišťovny dát na prevenci až 3 % z příjmů pojistného místo současného půl procenta,“ vysvětluje MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., MPH, ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. „To by znamenalo navýšení z 2 miliard na 17 miliard korun ročně. To už je částka, se kterou se dá něco změnit.“

Co můžeme udělat my sami?

Změna zákona je fajn, ale co můžeme udělat my sami, hned teď?

  1. Choďte na preventivní prohlídky. Jsou zdarma a mohou vám zachránit život.
  2. Hýbejte se. Nemusíte hned běhat maratony, stačí pravidelná procházka.
  3. Jezte zdravěji. Více zeleniny, méně průmyslově zpracovaných potravin.
  4. Přestaňte kouřit. Ano, je to těžké, ale vaše srdce vám poděkuje.

„Přibližně třetinu našeho zdraví ovlivňujeme svým chováním,“ připomíná Ing. et Bc. Kateřina Hellebrandová, ředitelka platformy Ministr Zdraví. „Je na čase, abychom vzali zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou.“

Zdroje: vlastní dotazování, účast na tiskové konferenci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz