Hlavní obsah
Finance

Důchodci by si zasloužili větší penze. Jejich důchody jsou výsměch za celoživotní práci a námahu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Tak co, milí čtenáři, už jste někdy přemýšleli nad tím, jak se asi žije našim babičkám a dědečkům? Jestli jim ty jejich důchody stačí na důstojný život? Pojďme se na to podívat blíž!

Článek

Od ledna 2025 by měl průměrný starobní důchod činit zhruba 20 693 korun. To je o 358 korun víc než letos. Zní to fajn, ne? Jenže když se podíváme na růst cen, tak to už tak růžové není. „Pro psychickou pohodu seniora je důležité mít dostatek prostředků nejen na základní potřeby, ale i na drobné radosti,“ prozradila mi psycholožka Jana Nováková. A má pravdu. Kdo by nechtěl občas zajít na kafe s kamarády nebo koupit vnoučatům zmrzlinu?

Srovnání se světem: Jak jsme na tom?

Teď vás možná překvapím, ale podle některých žebříčků si čeští senioři nevedou vůbec špatně! Věřili byste, že v samotné kvalitě života jsou desátí nejlepší na světě? No, to zní jako super zpráva! Ale pozor, není všechno zlato, co se třpytí.

Mnozí argumentují tím, že současné důchody jsou výsměchem celoživotní práci. „Celý život jsem dřel jako kůň a teď mám co? Sotva na nájem a jídlo,“ stěžuje si pan Karel, 72letý důchodce z Brna. A není sám. Spousta seniorů má pocit, že si za svou práci zaslouží víc.

Co na to stát?

Vláda se snaží situaci řešit. Od ledna 2025 se zvýší základní výměra důchodu o 358 korun. Ale je to dost? Někteří experti varují, že současný systém je neudržitelný. „Důchody v ČR jsou časovaná bomba,“ tvrdí ekonomové. Uf, to zní děsivě!

Věřili byste, že by Češi byli ochotni platit vyšší daně výměnou za důstojnější důchody? Překvapivě ano! Třetina lidí si myslí, že by to mohlo pomoci. Ale pozor, není to tak jednoduché. Vyšší daně by mohly zase zatížit pracující.

Co můžeme udělat my?

  1. Myslet na budoucnost: Začít spořit co nejdříve.
  2. Podporovat mezigenerační solidaritu: Co třeba projekt „Hodinový vnuk“?
  3. Být aktivní v komunitě: Senioři potřebují nejen peníze, ale i společnost a pocit užitečnosti.

Důchody jsou složité téma a není na něj jednoduchá odpověď. Jisté je, že naši senioři si zaslouží důstojný život. Ať už jde o finanční zabezpečení nebo sociální kontakty. A co si myslíte vy? Zaslouží si důchodci víc? Jak byste řešili situaci vy?

Anketa

Stačí důchodcům jejich penze?
ANO
27,3 %
NE
72,7 %
Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz