Hlavní obsah

Důchody od ledna znovu porostou. Konečná částka je směšná a zcela nedostatečná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Senioři se znovu dočkají zvýšení své penze. V novém roce se čeští důchodci dočkají zvýšení svých penzí, ale navýšení o pouhých 356 Kč měsíčně v kontextu rostoucích nákladů na život a inflace působí pro mnohé spíše jako výsměch než jako úleva.

Článek

I přes blížící se zvýšení důchodů v České republice, které má nastat v lednu 2025, panuje mezi důchodci rozčarování. Navýšení o 356 Kč, což znamená průměrnou penzi ve výši 21 078 Kč, je vnímáno jako nedostatečné, a to vzhledem k rostoucím nákladům na život.

Důchody od ledna znovu porostou

Od nového roku čeká české důchodce zvýšení penzí, které by mělo činit průměrně 356 Kč. Toto zvýšení znamená, že průměrná měsíční penze dosáhne hodnoty 21 078 Kč. Avšak místo optimismu či spokojenosti se mezi mnohými seniory šíří pocit zklamání a frustrace. Růst penzí, který by měl reflektovat inflaci a nárůst životních nákladů, je mnoha důchodci vnímán jako nedostačující.

Inflace a stoupající ceny energií a potravin značně snižují reálnou hodnotu jejich příjmů, což zanechává mnohé z nich v ekonomicky těžké situaci. „Je to sice zvýšení, ale v podstatě nám to moc nepomůže. Ceny rostou mnohem rychleji, než naše důchody,“ uvedl jeden z důchodců během diskuse o této problematice.

Konečná částka je směšná a zcela nedostatečná

Plánované zpomalení indexace penzí, které má za následek, že penze budou od příštího roku růst jen o jednu třetinu reálného nárůstu mezd namísto poloviny, jak bylo dosud, vyvolává obavy. Kritici argumentují tím, že tento krok dále oslabí kupní sílu důchodců.

Ministerstvo práce a sociálních věcí sice deklaruje, že zvýšení penzí pomůže udržet životní standard seniorů, ale mnozí z nich se cítí, jako by byli odkázáni na okraj společenského zájmu. Toto zvýšení přichází v době, kdy se vláda snaží reformovat penzijní systém, aby byl udržitelný v dlouhodobém horizontu, ale pro mnohé důchodce je to příliš pozdě.

Zdroje: autorský text a úvaha autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz