Hlavní obsah

Matky na mateřské nemají právo dávat děti do školky. Jen ať se o ně starají a nezabírají místo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: generováno pomocí ChatGTP - DALLE

Matky na mateřské podle některých nemají právo dávat děti do školky. A něco na tom bude, protože akorát tam zabírají místo pro pracující maminky, které pak neseženou hlídání pro své děti.

Článek

Téma, zda by matky na mateřské dovolené měly mít právo dávat své děti do školky, budí značné kontroverze. Někteří zastávají názor, že pokud jsou matky doma, měly by se plně věnovat péči o své děti a nezabírat tak místo ve školkách těm, kteří to skutečně potřebují — zejména dětem pracujících rodičů. Tento pohled vychází z přesvědčení, že mateřská dovolená je určena právě k tomu, aby matka zůstala s dítětem doma a poskytla mu osobní péči, která je v raném věku velmi důležitá.

Matky na mateřské nemají právo dávat děti do školky

Na druhou stranu, mateřství je náročná a vyčerpávající role, která často vyžaduje víc než jen fyzickou přítomnost. Pro mnoho matek je možnost dát dítě na pár hodin do školky příležitostí k odpočinku, načerpání energie, nebo dokonce k řešení záležitostí, které se s dítětem řeší obtížně. Také může jít o cestu, jak dítěti dopřát socializaci s vrstevníky a připravit ho na pozdější přechod do školky či školy. Argument, že matky na mateřské „zabírají místo“, nebere v úvahu komplexnost rodičovství a potřebu vyvažovat péči o dítě s péčí o sebe sama.

Další aspekt, který nelze opomenout, je kapacita a dostupnost školek. Situace se liší region od regionu a v některých místech je skutečně problém s nedostatkem míst ve školkách, což vytváří tlak na rodiny, které potřebují zajistit hlídání z důvodu návratu do práce. Je na místě se ptát, zda by systém neměl být více flexibilní a hledat řešení, která by umožnila uspokojit potřeby všech rodin, aniž by se stavěly proti sobě. To by mohlo zahrnovat rozšiřování kapacit školek nebo vytváření dalších forem podpory pro matky na mateřské dovolené.

Jen ať se o ně starají a nezabírají místo

Závěrem je třeba zdůraznit, že rozhodnutí o tom, zda dát dítě do školky, by mělo být na rodičích, kteří nejlépe znají potřeby své rodiny a dítěte. Odsuzování matek na mateřské, které využívají školku, není konstruktivní přístup. Společnost by měla hledat způsoby, jak podpořit různé formy rodičovství a nabídnout flexibilní možnosti, které respektují individuální situace rodin. V konečném důsledku by mělo jít o to, co je nejlepší pro dítě a rodinu, nikoli o rigidní pravidla, která neberou ohled na rozmanitost životních situací.

Zdroje: autorský text, vlastní názor

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz