Hlavní obsah
Rodina a děti

Moje dítě je adoptované. Nevím, zda mu říct pravdu, nebo raději čekat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: generováno pomocí Microsoft Designer

Být rodičem je jedna z nejkrásnějších, ale zároveň nejnáročnějších životních rolí. A když je vaše dítě adoptované, přináší to s sebou ještě další náročné úkoly. Jedna z nich je nepochybně otázka, kdy a jak dítěti říct pravdu o jeho původu.

Článek

„Mám strach, že když Adámkovi řeknu pravdu, ztratím ho. Co když bude chtít poznat své biologické rodiče a mě už nebude mít rád a nebude chtít semnou mluvit,“ svěřila se mi se slzami v očích kamarádka Petra, adoptivní matka pětiletého chlapce. Chápu její obavy. Vždyť co může být děsivější než představa, že by vás vaše milované dítě mohlo odmítnout? Ale je mlčení skutečně tou správnou cestou?

Odborníci na toto téma mají jasno. Podle psycholožky Jany Nováková je nejlepší říct dítěti pravdu co nejdříve. „Čím dříve dítě pravdu zná, tím přirozeněji ji přijme. Pokud se rodiče rozhodnou čekat, riskují, že dítě pravdu zjistí jinak a ztratí v ně důvěru,“ vysvětluje psycholožka. A já s tímto názorem souhlasím. Vždyť upřímnost a otevřenost jsou základem každého zdravého vztahu, tak proč by to mělo být jinak ve vztahu rodiče a dítěte?

Co když se to dítě dozví ve škole, od nějakého kamaráda nebo učitele? Nikdy člověk neví, kdo co ví a co kdo řekne. Svět je opravdu malý. Samozřejmě, není to jednoduché. Vyžaduje to odvahu, trpělivost a hlavně lásku. Ale právě ta láska je tím nejdůležitějším. Protože nezáleží na tom, zda jste dítě porodili nebo adoptovali. Důležité je, že jste tu pro něj, že ho milujete a staráte se o něj.

„Když jsem Adámkovi řekla pravdu, byl zmatený. Ptal se, proč ho jeho první maminka nechtěla. Bylo to těžké, ale společně jsme to zvládli. A víte co? Náš vztah je teď ještě silnější,“ podělila se se mnou Petra o svou zkušenost po několika měsících. Její příběh mě utvrdil v tom, že pravda, jakkoliv může být bolestivá, je vždy tou nejlepší cestou. Protože láska, ta opravdová rodičovská láska, přetrvá všechno.

A co si o tom myslíte vy? Máte s tímto tématem osobní zkušenost? Pamatujte, že neexistuje univerzální recept na to, jak být dokonalým rodičem. Ale upřímnost, láska a odvaha - to jsou ingredience, které vám pomohou vybudovat silný a láskyplný vztah s vaším dítětem, ať už je adoptované nebo ne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz