Hlavní obsah
Názory a úvahy

Naše vláda je ostudou celé Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Minulý týden proběhla další masivní demonstrace, které se zúčastnily tisíce nespokojených lidí. Ti požadují větší mzdy, lepší pracovní podmínky a levnější potraviny.

Článek

Poslední dva až tři měsíce řešíme neustále zdražování, zvyšování cen a nepřiměřené výplaty. Nikdo s tím nedokáže nic udělat, lidé se jen rozčilují na sociálních sítích a diskutují o tom, kdo za to může. Mají v tom jasno. Podle všech je to vina naší vlády. K tomu se minulý týden přidali i odboráři, kteří se rozhodli český národ vyburcovat k tomu, aby šel do ulic a dal najevo, s čím přesně jsou lidé v této nespokojení. A tak se všichni sešli, vyrazili a demonstrovali.

Byla to velká akce

Celá tato demonstrace byla opravdu velkou akcí. Zúčastnilo se jí více než 10 000 tisíc lidí a někteří dokonce pokračovali i dále na vlastní pěst. A stávkovalo se všude, nejen v hlavním městě. Celý záznam této demonstrace jsem sledovala v živém vysílání nejmenované televize, kde se pravidelně ukazovaly různé záběry nespokojených lidí. Mezi dav protestujících vyrazili záchranáři, policisté i hasiči. Ti přišli ve svém pracovním oděvu a požadovali, aby jejich mzda byla vyšší. Každý den musí nasazovat život, nikdo se jich neptá, zda mají doma rodinu. Prostě jedou k zásahu a doufají, že se domů vrátí zdraví a živí.

To samé požadovali i jiní zaměstnanci, kteří poukazují na malé mzdy a rychle rostoucí ceny. Lidé si totiž stěžují, že ceny energií jsou nepřijatelné, nedají se zaplatit z běžné mzdy a na jídlo některým nezbydou ani peníze. Ale hlavním důvodem stávky byla nespokojenost učitelů. Ti totiž chtějí více peněz, ale zároveň požadují možnost učit děti ve větších kolektivech. Takovou demonstraci ještě naše republika nezažila. A o tom svědčí i fakt, že se o nás píše i ve světě.

Vláda ČR je ostudou Evropy

Německý deník Bild například napsal, že vládní představitelé České republiky jsou na tom finančně tak špatně, že musí jezdit do Německa, aby ušetřili trochu peněz. Tím naráží na nedávnou návštěvu premiéra Fialy v německém supermarketu, kde sám porovnával ceny potravin a přiznal, že je tam podstatně levněji. V Rakousku nebo na Slovensku o nás napsali, že jsme ostudou Evropy. A to proto, že se u nás neustále bouří národ, který musí vyrazit do ulic, aby s nimi někdo vůbec začal mluvit. V Nizozemsku a Spojených státech naopak poukazují na to, že naši lékaři odchází do zahraničí, protože se jim v Česku vůbec nelíbí.

To okomentovali i někteří bývalí politici, mezi nimiž nechyběl ani Andrej Babiš. Ten souhlasí s Rakouskem a Slovenskem. Podle něho tato vláda nedělá nic jiného, než jen slibuje a utrácí za zbytečné peníze. Lidem totiž vadí, proč nakupuje nepotřebné stihačky, které zbytečně zatěžují státní rozpočet. Proč je u nás tak draho a za potraviny, které v Německu stojí pár korun, my ve svém domově zaplatíme i dvojnásobek. Je to opravdu ten spokojený evropský život, jaký si každý může přát? Podle průzkumu je tato země v dluhové pasti, a to od té doby, co je v čele Petr Fiala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz