Hlavní obsah
Cestování

Nejdelší podmořský tunel Fehmarnbelt propojí Dánsko a Německo. Cesta bude trvat pouhých 10 minut

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Modernizace v dopravě jsou stále aktuální a žádané. Nyní se rodí další projekt, který by měl spojit Evropu a Afriku. Tím by se lidem mělo výrazně usnadnit cestování a propojit tak dvě zcela odlišné části země.

Článek

Myšlenka propojit Sicílii a italskou pevninu mostem nebo spojit Evropu a Afriku podmořským tunelem do roku 2030 je stále aktuální a pro některé naprosto nepředstavitelná. Ale v Dánsku už se buduje zcela nový tunel Fehmarnbelt, který propojí Dánsko a Německo podvodní cestou. Pokud se lidé vydají autem, do druhého evropského státu se dostanou během deseti minut.

Vlakem to bude o rovné tři minuty kratší, takže se výrazně usnadní cestování i jeho doba. Před nedávnou dobou dánský král otevřel první část tunelu. Tunel Fehmarnbelt bude měřit neuvěřitelných 18 kilometrů a povede pod Baltským mořem. V tunelu bude vybudovaná dvouproudová dálnice a dvoukolejná železnice.

Foto: Wikimedia Commons-Veřejně dostupné foto

Trasa, kde tunel po baltským mořem povede a zkrátí tak výrazně cestování mezi Německem a Dánskem.

Tunel Fehmarnbelt propojí Dánsko a Německo

Tunel Fehmarnbelt bude vybudován s dvojkolejnou elektrifikovanou železnicí a čtyřproudovou dálnicí, po které budou moci osobní automobily jezdit rychlostí 150 km/h. Samotná konstrukce tohoto tunelu zahrnuje použití betonových prefabrikátů, které budou uloženy v příkopu na dně moře, širokém 60 metrů a hlubokém 16 metrů, a následně překryty. Po dokončení se tunel bude nacházet v celkové hloubce 40 metrů pod mořskou hladinou.

Doba cesty mezi ostrovem dánským Lolland a německým ostrovem Fehmarnem se zkrátí z původních 45 minut trajektem na 10 minut jízdy autem a 7 minut vlakem. Elektrifikovaná železnice umožní jet vlakům rychlostí až 200 km/h. V Dánsku bude vybudován vjezd do tunelu v Roedby na jižním ostrově Lolland, zatímco v Německu bude v Puttgardenu na severu Německa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz