Hlavní obsah

Přemek Forejt se ztrapnil v továrně na kuřecí maso. Pro peníze udělá cokoliv, říkají fanoušci

Foto: Foto: Nextfoto.cz - zakoupená licence

Kdysi to vypadalo, že je Přemek Forejt úspěšný kuchař a přísný porotce kulinářské show MasterChef. Dnes je z něho spíše prodavač kuřecích nuget z velkozávodu. Propaguje řízky jako od babičky a šťastná zvířata, která jdou na porážku.

Článek

Šéfkuchař luxusní olomoucké restaurace Entrée uzavřel tříletý kontrakt s fastfoodovým řetězcem, v rámci kterého působí jako kontrolor kvality. Jeho úkolem je objíždět továrny a dodavatele McDonald's a přesvědčovat veřejnost o kvalitě jejich surovin. To samo o sobě vyvolává určité pochybnosti - může být někdo, kdo je placený řetězcem, skutečně nezávislým kontrolorem?

Přemek Forejt pro peníze udělá vše

„Upadající kuchtík zaplacený McDonaldem se vydál na inspekci do továren na zpracování kuřecího masa. Nejdříve jel do Rakouska, kde se připravuje maso do jednodruhových kuřecích burgerů,“ napsala jedna z komentujících, která jeho video viděla na sociálních sítích a vůbec nebyla nadšená z toho, co Přemek Forejt propaguje. Je zřejmé, že celá spolupráce je především marketingovým tahem. Forejt natáčí virální videa, rapuje v reklamách a vytváří speciální burgery pro řetězec. Zatímco McDonald's získává kredibilitu díky spojení s respektovaným šéfkuchařem, Forejt riskuje svou profesionální reputaci.

Kuchař a majitel restaurace se rozhodl svým sledujícím ukázat, jak to v takových velkozávodech chodí a že strava ve fastfoodech není tak špatná, jak si někteří stále myslí. „Maso ho sem míří hlavně od dodavatelů z Německa, Maďarska a Polska, kde přísně dodržují pět zásad Animal Welfare, což je stav fyzického a psychického zdraví zvířete žijícího v souladu se svým prostředím,“ říká nadšeně Přemek Forejt ve videu.

Z krásného života oněch kuřat však neukázal zhola nic. „Proč onu animal welfar' nevidíme přímo ve videu, když ji dodavatelé tak přísně dodržují?“ zeptala se pod videem jedna ze sledujících, které se to zdá podivné. Navíc je zarážející, že maso do burgeru se zpracovává v Rakousku, ale jeho zbytky musí nejdříve převézt do Maďarska, kde se z nich stanou kuřecí nugety. „Pro peníze udělá všechno, je mu to jedno, ale hlavně, že se kačky kutálí,“ dodala jiná naštvaná sledující.

A jak celý proces nakonec shrnul Forejt? „Je to stejný, jako když jsi v neděli na obědě u babičky a máte k obědu řízky.“ Přemek nejspíš nemá na řízky své babičky nejlepší vzpomínky. Otázkou zůstává, zda tato spolupráce dlouhodobě nepoškodí Forejtovu reputaci v gastronomickém světě, kde je hranice mezi komerčním fast foodem a skutečným kulinářským uměním tradičně velmi ostrá.

Zdroje: Instagram, YouTube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz