Hlavní obsah
Internet a technologie

Robotizace mění český pracovní trh. Některé pozice začínají být ohroženy, patří sem například

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Česko patří v oblasti robotizace ke světovým lídrům. Podle Mezinárodní federace robotiky bylo v roce 2021 v českém průmyslovém sektoru nainstalováno přibližně 168 průmyslových robotů na 10 tisíc zaměstnanců, což převyšuje světový průměr 126 robotů.

Článek

Tenhle trend s sebou nese řadu pozitiv - vyšší produktivitu, efektivitu, lepší pracovní podmínky a nové příležitosti. Jenže nic není černobílé. Robotizace přináší i výzvy v podobě ztráty pracovních míst, sociální nerovnosti a vysokých nákladů. Navíc se zvyšuje závislost na technologiích, což vyžaduje rekvalifikaci pracovníků a osvojení nových dovedností.

Robotizace postupně zasahuje český pracovní trh

Personalisté proto bijí na poplach. Varují firmy před bezhlavým nahrazováním zaměstnanců stroji, zejména v administrativě. Aktuálně jsou roboty nahrazovány převážně juniorní pozice To může v budoucnu způsobit problém u pozic, které vyžadují určitou praxi. Představte si třeba účetní - pokud si neosvojí základy, těžko může v kariéře postupovat dál. Bez juniorních pozic zkrátka nemohou vzniknout ani ty seniorní.

Čísla hovoří jasně. Studie McKinsey odhaduje, že do roku 2030 může být automatizováno až 30 procent všech pracovních úkolů. V českém kontextu to znamená, že by mohlo být ohroženo přibližně 400 tisíc pracovních míst. To je pořádná porce, co říkáte?

Vezměme si třeba automobilový průmysl. Tam se zavádí stále více robotů do výrobních linek, což logicky snižuje potřebu lidských pracovníků. Může to vést k dočasnému nárůstu nezaměstnanosti v těchto oblastech.

Kde je zakopaný pes? Často je to v nedostatečné připravenosti pracovní síly na změny, které automatizace přináší. Lidé, kteří přijdou o práci kvůli robotizaci, nemusí mít hned po ruce dovednosti potřebné pro nové pozice. Je to jako učit starého psa novým kouskům - ne vždy to jde snadno a rychle.

Robotizace je nevyhnutelná, ale není špatná

Ale nepropadejme panice! V dlouhodobém horizontu může robotizace přinést i pozitivní efekt na zaměstnanost. Klíčové je, aby byli zaměstnanci na změny připraveni a neustále se vzdělávali v nových dovednostech. Jen tak budou schopni obstát v automatizovaném světě. Robotizace se nevyhne žádnému odvětví. Od výroby a průmyslu, přes logistiku a dopravu, až po maloobchod a finanční sektor. Dokonce i tradiční obory jako zemědělství nebo stavebnictví pocítí nástup automatizace. Je to jako tsunami - můžeme se na ni připravit, ale nezastavíme ji.

Co z toho plyne? Robotizace je nevyhnutelným trendem, který mění tvář pracovního trhu. Přináší výzvy, ale i příležitosti. Klíčem k úspěchu bude schopnost adaptace a ochota učit se novým věcem. Jen tak zajistíme, že Česká republika zůstane na špici v oblasti robotizace a zároveň si udrží konkurenceschopnou a kvalifikovanou pracovní sílu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz