Hlavní obsah

Sbírka pro Ukrajinu byla falešná: Podvodníci za vybrané peníze cestovali po světě a užívali si luxus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Policie ČR- se svolením k publikaci

Vybírali peníze do kasiček na pomoc lidem zasažených válkou a nakonec si za ně sami užívali. Policie však na tento případ přišla velmi brzy a upozornila veřejnost, aby rozhodně žádné peníze na podivné sbírky neposílali.

Článek

Kriminalisté z 1. oddělení hospodářské kriminality Prahy IV úspěšně odhalili rozsáhlý podvod týkající se sbírky pro Ukrajinu, která probíhala pod hlavičkou Nadačního fondu JSME LIDÉ. V průběhu několika měsíců letošního roku dobrovolníci vybírali peníze do kasiček u obchodních domů a supermarketů na území hlavního města Prahy a v okolních obcích ve Středočeském kraji.

Vyšetřování však ukázalo, že vybrané peníze nekončily tam, kde měly. Organizátoři podvodu, sami původem z východu, zneužili těžké situace lidí zasažených válkou na Ukrajině a ochoty občanů přispět na pomoc této zemi. Místo toho, aby peníze putovaly na pomoc potřebným, používali je organizátoři pro vlastní potřebu.

Foto: Policie ČR- se svolením k publikaci

Policisté dopadli všechny podvodníky.

Podvodníci za vybrané peníze cestovali po světě

Cestovali za ně po světě, ubytovali se v zahraničí, užívali si luxusu, ale také platili běžné výdaje jako nájem a potraviny. Celková prokázaná škoda dosahuje přibližně jednoho milionu sta tisíc korun, přičemž vyšetřovatelé nevylučují, že skutečná částka může být i mnohonásobně vyšší. Minulý týden kriminalisté zadrželi osmnáctiletého hlavního organizátora pro podezření z trestného činu podvodu. Vzhledem k velmi vysoké způsobené škodě mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Zároveň bylo zahájeno trestní stíhání jedné právnické osoby, která v tomto podvodu také figurovala. Při domovních prohlídkách se policistům podařilo zajistit finanční hotovost v řádech sta tisíců korun, pokladničky používané pro sbírku a mnoho dalších důkazních dokumentů. V souvislosti s tímto případem policie varuje občany, aby byli obezřetní při darování peněz na charitativní účely. Doporučuje, aby se lidé nebáli požádat o prokázání registrace sbírky a případně si vše ověřili na příslušném krajském úřadě, Magistrátu hl. m. Prahy nebo Ministerstvu vnitra.

zdroje: autorský text, vlastní dotazování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz