Hlavní obsah

Senioři v čepicích jsou postrachem silnic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay/public domain

Stereotypy jsou v naší společnosti jsou na denním pořádku a oblast dopravy není výjimkou. Co takový senior za volantem, který se vyznačuje tradiční čepicí. Tato skupina řidičů je často označována za problematickou, ale je to skutečně takový problém?

Článek

V každém městě či obci se najdou typické postavy, které se stanou místními ikonami. Ať už se jedná o slavné politiky, učitele nebo jinak významné osobnosti, vždy mají své přednosti a také negativa. Takoví lidé bývají velmi často terčem posměchu a obav. Mezi takovou skupinu lidí patří i senioři v čepicích, kteří jsou často označováni za nejhorší řidiče. Údajně totiž starší řidiči jezdí jen sporadicky, často jen jednou za dva týdny, což jim brání v udržování dobrých řidičských schopností, které jsou v dnešním provozu naprosto nezbytné.

Senioři v čepicích jsou postrachem silnic

Podle některých lidí, ale také diskuzí na sociálních sítí, mají senioři za volantem omezený postřeh a jsou pomalejší v reakcích na dynamicky se měnící situace na silnici. Hlavně neumí pohotově zareagovat na nečekané situace, na které je někdy jen stěží připraven mladý a zdatný řidič. Navíc, jak se říká, mnozí z nich si myslí, že jsou na cestách bezchybní, a že během svého života nabrali takové životní zkušenosti, které jim stačí k tomu, aby i v pokročilém věku mohli řídit osobní automobil.

Jenže během těchto debat je třeba být skutečně opatrný a zároveň ohleduplný. Stereotypizace může být nejen nespravedlivá, ale i škodlivá. Ne všichni senioři jsou špatnými řidiči a ne každý senior v čepici za volantem představuje riziko pro okolí. Důležité je posuzovat řidiče individuálně, bez předsudků založených na věku či vzhledu.

Není to jen o věku

Řidičské dovednosti mohou klesat nejen s věkem, což je biologická realita, ale také zdravotním stavem. Rozhodně to však neznamená, že každý starší řidič je hrozbou na silnici. Mnoho seniorů pravidelně navštěvuje lékaře a odborníky, aby se podrobili posouzení své schopnosti řídit, a mnozí z nich jsou na silnicích stejně bezpeční nebo dokonce bezpečnější než mnoho jejich mladších protějšků. Především je třeba se zamyslet nad tím, jak společnost přistupuje k otázce stárnutí a řízení. Opravdu je třeba tyto lidi nějakým způsobem omezovat a neustále ukazovat jako možnou hrozbu? Nikoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz