Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slavnosti svobody jsou příležitostí, jak bez výčitek popíjet alkohol na veřejnosti a předvádět se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Česká republika si připomíná výročí konce druhé světové války. Jenže někteří lidé vůbec netuší, proč se toto období vůbec slaví. Pro některé jsou oslavy pouze příležitostí, jak se opít na veřejnosti a nemít přitom žádné výčitky.

Článek

Připomínáme si 79 let od chvíle, co nás osvobodila americká a rudá armáda. Den, kdy skončilo peklo na zemi a lidé se mohli pomalu vracet do běžného života. Skončila druhá světová válka, která svět sužovala několik let a přinesla velkou bolest a násilí. Například v Plzni nebo v Praze se každoročně konají velké akce, kdy městem projede konvoj s historickými vozidly a lidé zavzpomínají na to, jaké to bylo, když sem v roce 1945 přišli osvoboditelé. Ale to zřejmě dodnes někteří nechápou.

Důležité je popíjet alkohol na veřejnosti a předvádět se

Někteří totiž oslavy svobody pojali po svém a myslí si, že když se něco slaví, musí k tomu patřit alkohol, výtržnictví a sprostá slova. Prostě mají pocit, že není nic divného na tom, když se opijí a budou se přede všemi předvádět. Světová válka takové lidi vůbec nezajímá a jediné, co je dobré, je točené pivo někde u stánku. Nepořádek, který po sobě udělají, je to nejmenší, o čem můžeme mluvit.

Někteří totiž nemají žádné zábrany a klidně poničí i historická vozidla, která můžeme v různých městech vidět. Lidé je chodí obdivovat, děkovat, děti se fotí a opilci přijdou a takové vozidlo pomočí nebo pokreslí. Nemají totiž žádný soucit ani zábrany a chovají se naprosto nevhodně.

Jenom se všichni předvádí

Nejhorší na tom je, že se všichni předvádí, a to i ti, kteří takovým historickým vozidlem do měst přijeli. Oni si totiž myslí, že když jim lidé mávají, tak jsou hrdinové. Ale to není žádná pravda a hrdina je skutečně někdo jiný. Je to ten, kdo tady bojoval, nasazoval svůj život a doufal, že skončí druhá světová válka.

Lidé, kteří vlastní historické vozidlo, se pouze předvádějí a myslí si, co všechno nedokázali. A o to více je to smutné, protože by každý slušný člověk čekal pokoru, slušnost a především respekt před těmi, kteří druhou světovou válku zažili a jdou se podívat na vozidla, aby si připomněli dobu, kdy jim znovu začala na naděje na nový život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz