Hlavní obsah

Vláda nechá osvítit Strakovu akademii na počest dárců kostní dřeně. V Česku máme jen dva registry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Úřad vlády - se svolením

Na některé lidi se v našem životě zapomíná. Jsou to dárci krve, kostní dřeně a jiných důležitých buněk, které lidské tělo potřebuje. A právě na tyto lidi se naše vláda letos zaměřila a rozhodla se jim vzdát hold.

Článek

V sobotu 21. září 2024 se Úřad vlády České republiky připojí k oslavám Světového dne dárců kostní dřeně, který si připomíná více než 50 zemí po celém světě. U této příležitosti se budova Strakovy akademie, hlavního sídla Úřadu vlády ČR, večer rozsvítí do červena, čímž vzdá hold všem dárcům kostní dřeně a upozorní na význam jejich život zachraňujícího činu.

Dárcovství kostní dřeně představuje pro mnoho pacientů s vážnými onemocněními krvetvorby, jako jsou leukémie či anémie, jedinou naději na záchranu života. Přestože se počet registrovaných dárců celosvětově každoročně zvyšuje a v současnosti přesahuje 41 milionů, stále existuje značná potřeba nových dárců. Alarmující je skutečnost, že přibližně pro každého čtvrtého pacienta se nedaří najít vhodného dárce.

V Česku máme jen dva registry dárců kostní dřeně

V České republice fungují dva registry dárců kostní dřeně - Český registr dárců krvetvorných buněk (IKEM) a Český národní registr dárců dřeně v Plzni. Tyto registry byly založeny na počátku 90. let a v současnosti sdružují přes 170 000 dárců. Odborníci však odhadují, že ideální počet registrovaných dárců v ČR by měl být alespoň 200 000. Podmínky pro registraci dárců v ČR jsou pevně stanovené. Zájemci musí být ve věku 18-35 let (některé registry umožňují registraci až do 40 let), mít dobrý zdravotní stav bez závažných onemocnění v minulosti, vážit nad 50 kg a neužívat pravidelně léky, s výjimkou antikoncepce a léků na sezónní alergie.

Světový den dárců kostní dřeně je především oslavou lidí, kteří se nejen zapsali do registru, ale skutečně darovali kostní dřeň a zachránili tak život. Akce, jako je osvícení Strakovy akademie, mají za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o významu registrů dárců, upozornit na důležitost život zachraňujících transplantací a zdůraznit, že i malá gesta empatie mohou mít velký dopad na lidské životy. Osvícení sídla Úřadu vlády ČR se uskuteční mezi 19:00 a 22:00 hodinou ve spolupráci s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Tento symbolický akt je důležitým připomenutím toho, že každý z nás může potenciálně zachránit život a že rozšiřování registrů dárců je hlavním bodem pro zvýšení šancí na nalezení vhodného dárce pro každého pacienta v nouzi. Úřad vlády tímto gestem vyjadřuje podporu všem dárcům kostní dřeně a zároveň vyzývá veřejnost k zamyšlení nad možností stát se potenciálním dárcem. Je to malý krok pro jednotlivce, ale obrovský skok pro ty, kteří bojují o život a čekají na svého zachránce.

Zdroje: autorský text, vlastní dotazování, Úřad vlády, darujzivot.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz