Hlavní obsah
Lidé a společnost

Výpadek Facebooku a Messengeru vykolejil dnešní mládež. Ti bez telefonů ztrácí kontrolu nad životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Když dojde k výpadku sociálních sítích, dnešní mládež se může zbláznit. Názorným příkladem je nedávný výpadek Facebooku a Messengeru.

Článek

Když v úterý odpoledne vypadl Facebook, Messenger a Instagram, myslela jsem, že zešílím. Pracuji totiž na pozici, která tyto sociální sítě hojně využívá a bez nich nedokážu pracovat. A nebyla jsem jediná. Můj mladší bratr dokonce chytl tak velký záchvat, že málem telefon rozbil o stěnu. Když jsem se ho zeptala, proč tak vyvádí, řekl mi, že neví, co má dělat. Řekla jsem mu, že by si třeba mohl vzít knížku nebo doma uklízet, ale to mi rychle zavrhl. Dnešní mládež je na sociálních sítích natolik závislá, že bez nich nedokáže udělat ani krok.

Výpadek Facebooku a Messengeru

V úterý došlo kolem 16. hodiny k velkému výpadku sociálních sítí, mezi které se řadí Facebook, Messenger a Instagram. Ani jedna tato síť nefunguje a někteří lidé propadají depresím. O tom vypovídají i články, které se vzápětí objevily na internetu. Lidé nejsou schopni fungovat, nedokáží mezi sebou komunikovat a pokud jim nefunguje messenger, mají pocit, že přestali žít. Nikdo z nich dnes neumí vzít telefon a druhému zavolat. A je to vidět i během jedné jediné cesty v MHD.

Téměř každý druhý člověk v tramvaji nebo trolejbusu má telefon v ruce, dívá se do něho a v uších má sluchátka. Když se náhodně podíváme, co si dotyčný člověk prohlíží, většinou to bývají videa na sociálních sítích nebo prohlížení obrázků, dnes řečeno postů. Ale nikdo z nich si například nečte knihu nebo zprávy. Dnešní doba je jiná, virtuální a osobně se již téměř nepotkáváme. Problém je zavolat, sejít se nebo si osobně povídat.

Závislost je problém světa

Závislost na sociálních médiích představuje složitou výzvu nejen pro děti, ale i pro dospělé. Integrace sociálních sítí do našich životů může mít pozitivní dopad, pokud je součástí vyrovnaného a smysluplného životního stylu. Je však velmi důležité si uvědomit, že bychom měli mít kontrolu nad sociálními médii, a ne naopak, aby nás nesvírala jejich neviditelná pouta. Většinou totiž rozumný člověk dokáže odhadnout, kdy je toho moc. Jenže dnes jsou na telefonu závislí i rodiče, kteří se často nevěnují svým dětem.

Ne jednou jsem na ulici nebo v parku potkala maminku, která si vypisovala několik zpráv přes messenger a přitom se vůbec nevěnovala svému dítěti. Takový přístup je velmi nezodpovědný a osobně se domnívám, že dospělý člověk by měl mít rozum a měl by si uvědomit, kdy je třeba telefon odložit a kdy ho může plnohodnotně využívat. To dnes lidé neumí a na sociálních sítích stráví denně i 10 hodin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz