Hlavní obsah

Vysoké ceny za potraviny nás pozvolna dusí. Brambory a cibule se stávají symbolem luxusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Zase jsem slyšela mluvit ekonoma o tom, jak se bude zdražovat. Nejhorší na tom je fakt, že to budou základní potraviny, na které brzy nikdo z nás nebude mít. Co se s tím dá dělat? Vůbec nic.

Článek

Podle ekonomů to vypadá, že na brambory a cibuli běžní lidé nebudou mít peníze. Podle nejnovějších predikcí to totiž vypadá, že nás čeká další masivní zdražování těchto základních surovin. Ekonomové se shodují na tom, že je to nezbytný krok k tomu, aby se alespoň část peněz vrátilo do státního rozpočtu. Zemědělci zase tvrdí, že to je ještě mírné zdražení a po novém roce bude hůř. Je to divné, ale když se nad tím tak zamýšlím, zdražování přijde ve chvíli, kdy nás čekají Vánoce.

Ceny jdou raketově nahoru

A téměř v každé domácnosti se bude chystat bramborový salát, do kterého téměř každá hospodyňka dává cibuli. A především brambory. Pokud máte tedy prázdnou spíž, měli byste se zavčasu zazásobit, jak uvádí některé potravinové magazíny. Většina běžných spotřebitelů je totiž zvyklá na to, že se brambory a cibule řadily vždy mezi ty levnější položky. Teď je tomu naopak a tyto dvě suroviny budou znakem luxusu. Koupí si je pouze ti, kteří na ně budou mít peníze. Ostatní budou muset čekat na slevy, nebo si je pěstovat doma.

Podle dosavadních informací se cena brambor letos meziročně zvýšila o 12 % a cibule dokonce o necelých 42 %. A vypadá to, že tím nekončíme. Ve srovnání s minulým rokem si za tyto potraviny letos připlatíme o polovinu více. „Cena půjde do konce roku nahoru. Po novém roce nás čeká další zdražování. V jarních měsících pak ceny mohou být pro někoho docela problematické,“ řekl ve svém rozhovoru předseda Zelinářské unie. Podle něho za vše může počasí. A jaké ty ceny doopravdy jsou? Před rokem jsme kupovali cibuli přibližně za 14 Kč. Když se dnes vydáme do obchodu, tak ihned zjistíme, že cena cibule je někde jinde.

Zlevnění je v nedohlednu

Za kilogram cibule dáme v přepočtu 39 Kč. To samé brambory. Kilo stávalo 25 korun, včera jsem za něho zaplatila 53 korun. Jenže člověk tyto základní potraviny koupit musí. Otázkou je, zda ceny někdy spadnou? Zřejmě nikdy, protože po novém roce přijde další skokové zdražování. A tak se asi všichni shodneme na tom, že se za chvíli brambory a cibule stanou výsadními potraviny bohatých, chudí lidé na ně nebudou mít a možná jim nezbyde nic jiného než doufat, že se tyto dvě suroviny objeví v potravinových bedýnkách za 25 korun.

Otázkou je, kdo z těchto vysokých cen těží nejvíce. Podle všeho si nejvíc vydělávají zemědělci. Na zoubek se tomu před nedávnou dobou podíval premiér Petr Fiala, a to jen proto, aby bylo vidět, že se něco děje. Ve skutečnosti se neděje nic a ceny letí nahoru. „K 31. 12. budou nuceni všichni podnikatelé v zemědělském odvětí zveřejnit své dosavadní zisky a roční uzávěrky. Jedině tak zjistíme, kdo na tom vydělává,“ prozradil před poslanec Bendl.

zdroje: autorský text, aktunews

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz