Hlavní obsah
Rodina a děti

Začaly prázdniny. Obchody praskají ve švech, sjezdovky zejí prázdnotou. Venkov je dnes cizí slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

V některých krajských městech začaly jarní prázdniny. Někteří však místo na hory a do přírody vyrážejí do obchodních center. Taková je dnešní výchova mladé generace, pro které je venkov cizím slovem.

Článek

V některých městech začaly jarní prázdniny a mnozí by se mohli mylně domnívat, že lidé odjedou z města pryč. Pamatuji si na svá školní léta, kdy jsem se vždy těšila na jakékoliv prázdniny, které jsem trávila nejen u svých prarodičů na vesnici, ale také s rodiči na horách. Byl to takový náš rituál a věděla jsem, že týden volna uteče jako voda a vždy bude plný zážitků. Dnes je vše jinak a mladí tráví prázdniny doma u počítače nebo v přeplněných obchodních centrech. I když rodiče mají volno, nikam s nimi nejedou a jsou rádi, že od nich mají chvíli klid. Alespoň tak na mě dnes působila přeplněná jídelní zóna v našem nákupním centru.

Plné stoly dětí, a to nejen těch starších, ale především i těch malých, které jsou maximálně ve druhé třídě. Přeplněné jídelní tácy plné jídla z KFC či MC Donaldu, žádná zdravá strava, nepořádek, telefony v ruce a rodiče, kteří byli rádi, že o dětech chvíli neví. K tomu tuna vyhozeného jídla, kterým se akorát plýtvá. Když mi volala sestra, která byla zrovna v Železné rudě na horách, byla nadšená z toho, že jsou sjezdovky prázdné, žádné fronty na vlek se netvoří a ještě si příjemně zalyžuje. Už se ani nedivím, když jsou všichni v obchodě. Kde jsou ty časy, kdy se na vlek čekalo i půl hodiny a každá jízda byla velké dobrodružství? Dnes je v módě trávit volno v obchoďáku a doma brouzdat po internetu.

Nejlepší jsou hry na PC

Když jsem se zeptala svého synovce, co jeho vrstevníci nejčastěji o prázdninách dělají, řekl mi, že hrají počítačové hry. Když se s nimi baví o tom, že byl na lyžích nebo plaveckém kroužku, posmívají se mu. Užívají si prý více volnosti, kterou o prázdninách mají a hrají klidně celou noc, protože je rodiče nekontrolují. Někteří dokonce za celý týden nejdou ani na chvíli ven a mají problém uklízet nebo pomáhat v domácnosti. Rodiče, ačkoliv jsou doma, jejich aktivity neřeší, koukají na televizi a děti jim v pokoji tak trochu divočí. Myslím si, že byť každý z nás nemá peníze na to, aby mohl strávit týden na horách, jednodenní výlet by jistě nikomu neuškodil. Ba naopak, procházka po čerstvém vzduchu prospívá všem a ještě si při ní lidé užijí spoustu zábavy a skvěle využitého volného dne. A dá se přitom hrát spoustu zábavných her.

Nejen za socialismu, ale i v dobách, kdy internet a počítače nebyly v domácnostech tak rozšířené, si lidé užívali klidného dne na venkově, kam pravidelně každý pátek utíkali před nástrahami běžného městského života. V neděli večer, kolem 17. hodiny si každý užíval své návraty domů a nemohl se dočkat, až zase bude pátek. Prázdniny a jakékoliv volno se trávilo na chatách a chalupách, ať už vlastních nebo cizích. Děti běhaly po poli, válely tam sudy, chodily domů špinavé, unavené, ale spokojené. Dnešní mládež neví, co je to kráva, ani jak vypadá ovce. Tato zvířata znají jen z fotografií, což je velká škoda. Aby vůbec děti viděly zvířata, musí s nimi rodiče zajít do zoologické zahrady. I když mnozí z nich mají možnost na venkov odjet, stejně to neudělají a domnívají se, že městský život je priorita, kterou nesmí opustit. Ale není to tak.

Zlatý venkov, řev kohoutů a klid

Časy na venkově jsou ty nejlepší, které jsem ve svém dětství zažila. A myslím si, že většina z vás mi dá za pravdu. Když jsme si rozbily kolena nebo se vyválely v blátě, maminky ani babičky nám nikdy nenadávaly a užívaly si s námi pocit štěstí a radosti. Bylo běžné domů chodit špinavý, prádlo se hodilo do vany nebo hrnce, kde se přepralo a pověsilo na šňůru, která byla zachycena od stromu ke stromu. Pračky téměř neexistovaly a stejně jsme žili. A bylo nám dobře. Žili jsme slušně, byli jsme čistí a měli jsme se rádi. Dnes se děti za svými prarodičemi na chatu ani nepodívají, natož, aby jim pomáhaly.

Pamatuji si doby, kdy jsem s dědečkem sekala trávu, s babičkou sbírala jablka, chytala jsem ryby na amatérském prutu a bála jsem se hadů, kteří plavali v řece. Byly to skvělé časy, které bych nevyměnila. Dnes je podstatné navštívit obchodní centrum, podívat se do obchodů, nakoupit značkové oblečení, které následně vyhodíme, ale především si nikdo neváží toho, co má. Dříve byl každý čas s rodinou opravdu drahocenný. Dnes ho máme hodně, možností spojení je tolik, ale stejně toho nevyužijeme. Je škoda, že lidé své volno raději tráví mezi davy dalších lidí místo toho, aby vyrazili do přírody a užívali si společných zimních radovánek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz