Hlavní obsah

Záchvaty vzteku u dětí: Proč to dělají a jak na ně reagovat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Copilot-generováno pomocí Ai

Jste v obchodě, vaše dítě uvidí hračku, kterou chce, a když ji nedostane, spustí se peklo. Křik, pláč, válení se po zemi - prostě klasický záchvat vzteku. A vy stojíte uprostřed toho všeho, cítíte na sobě pohledy kolemjdoucích a nevíte, co dělat.

Článek

Tak pojďme na to. Záchvaty vzteku jsou u dětí naprosto normální, hlavně u těch malých bobků a předškoláků. Je to jejich způsob, jak se poprat s těmi velkými emocemi, které ještě neumí zpracovat. Představte si, že byste měli všechny pocity dospěláka, ale mozek a slovní zásobu tříletého dítěte. To by byl mazec, co?

Dítě má časté záchvaty vzteku

Chápu ji. Ale je důležité si uvědomit, že dítě nedělá naschvál. Jeho mozek se teprve vyvíjí a učí se zvládat emoce. Navíc, období vzdoru, které obvykle přichází mezi 2. a 3. rokem života, je důležitým milníkem v kognitivním a emocionálním vývoji dítěte. Dítě si začíná uvědomovat své já a snaží se prosadit svou vůli.

Co s tím? Hlavně klid, lidi. Já vím, je to někdy náročné, ale věřte mi, že váš klid může uklidnit i to řvoucí tornádo před vámi. Zkuste dítěti říct něco jako: „Hele, chápu, že seš naštvanej, protože si nemůžeš dát další sušenku.“ Tím mu dáváte najevo, že jeho pocity jsou v pohodě, i když to jeho chování zrovna moc ne. Někdy může pomoci objetí nebo držení za ruku. Jindy je lepší dát dítěti prostor, aby se uklidnilo samo.

Je to přirozený pocit vývoje

Každé dítě je jiné a co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Buďte trpěliví a nebojte se experimentovat s různými přístupy. Když už je po bouřce, je super s dítětem o tom, co se stalo, promluvit. Pomozte mu pojmenovat ty jeho emoce a vysvětlete mu, proč k tomu záchvatu vlastně došlo. Postupně ho můžete učit, jak ty emoce zvládat - třeba hluboké dýchání nebo počítání do deseti.

A pamatujte, ty záchvaty vzteku jsou normální součást vývoje dítěte a neznamená to, že jste špatní rodiče. S trpělivostí a pochopením to zvládnete. Tak co vy na to? Jak zvládáte záchvaty vzteku u svých dětí? Máte nějaké osvědčené triky?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz