Hlavní obsah
Zdraví

Zubaři v Česku jsou stále nedostatkové zboží. A když už je máme, nestojí to za nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Bolí vás zub a nemůžete sehnat zubaře? Nejste sami! Situace se zubaři v Česku je jako z hororu - nedostatek lékařů, dlouhé čekací doby a někdy i pochybná kvalita péče.

Článek

Představte si, že byste museli jet 50 kilometrů, abyste si koupili rohlík. Přesně tak se cítí někteří Češi, když hledají zubaře. „V některých regionech je kapacita smluvních stomatologů naplněna a často v nich dochází k odmítání nových klientů,“ uvádí analýza Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

To je jako byste hledali jehlu v kupce sena, ale ta jehla by vám ještě mohla odmítnout! Nejhorší situace je podle průzkumu v Pardubickém, Královehradeckém, Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Takže pokud bydlíte v těchto krajích, možná byste si měli začít zvykat na protézu!

Kvalita péče: Není zubař jako zubař

Ale i když už zubaře najdete, není vyhráno. Někteří pacienti si stěžují na kvalitu péče. „Můj zubař mi udělal plombu, která mi vypadla po týdnu. To je jako bych si ty peníze rovnou hodil do kanálu,“ stěžuje si Jan, 35letý IT specialista z Prahy. A není sám. Mnoho pacientů má pocit, že kvalita péče neodpovídá ceně, kterou platí.

Víte, co je ještě horší než nedostatek zubařů? Stárnoucí zubaři! Analýza ukazuje, že průměrný věk stomatologů je 50 let. To je jako byste svěřili své zuby do péče svému strýčkovi. Ne že by starší zubaři byli špatní, ale co budeme dělat, až půjdou do důchodu?

Když vás bolí nejen zuby, ale i peněženka

A teď se chytněte židle - ceny za zubní péči rostou rychleji než inflace! „Za poslední rok se mi cena za některé úkony zvýšila o 30 %. To je jako bych si kupoval zlaté zuby!“ říká rozčileně Petra, 28letá učitelka z Brna. Mnoho lidí si tak rozmýšlí, zda si mohou dovolit pravidelné návštěvy zubaře.

Situace se zubaři v Česku je jako špatný vtip - není to k smíchu, ale k pláči. Potřebujeme více zubařů, lepší distribuci po republice a možná i trochu té regulace cen, aby si kvalitní péči mohli dovolit všichni. A co vy? Máte svého zubaře? Nebo jste jedním z těch nešťastníků, co marně hledají?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz