Článek
Dnešní doba právě takovému zvláštnímu, a hlavně zdravému masu nahrává. Krokodýlí maso se dnes nejen v Austrálii, ale i v Asii nabízí v široké škále zpracování, od libových steaků po krokodýlí žebra. K masu se doporučuje marináda na citronové bázi a mezi oblíbené úpravy patří grilování.
Chov na farmách je na vzestupu
Nejčastěji konzumovaným krokodýlem v Austrálii je podle absolutviajes australský mořský krokodýl, jehož stanovištěm je australský sever. Může dorůst až 7 metrů, živí se rybami, želvami a vším, co na své cestě najde.
Farmy s chovem krokodýlů se v Austrálii objevily v sedmdesátých letech, ale původně fungovaly spíše jako malé zoo pro davy turistů. Teprve později, kdy byl lov volně žijících zvířat zakázaný kvůli masovému vybíjení, začaly farmy z vajec posbíraných v přírodě líhnout a odchovávat zvířata na maso a pro kůži. Regulace takových chovů se také dočkala změn, protože i neorganizovaný sběr vajec v přírodě byl devastující a líhnutí končilo ve většině případů neúspěšně. Dnes líhnou mláďata jen licencovaní chovatelé a ti je dodávají farmářům.
Podle australianfoodtimeline je chov přísně kontrolovaný v Severním teritoriu organizací NT Crocodile Industry Management Program. Ta sleduje a reguluje množství odchovaných zvířat, ale i sběr vajec z přírody.
Exotické maso láká turisty
Krokodýlí kůže je stále považovaná za hlavní produkt farem, protože je v prémiové kvalitě určená hlavě pro export.
Krokodýlí maso se prodává na domácím trhu a vyváží se. Je považováno za šťavnaté bílé maso, které má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Díky nízkému obsahu tuku je srovnatelné s kuřetem nebo libovým vepřovým masem. Zájem turistů o domorodé potraviny a nové chutě motivoval restaurace, aby krokodýl byl na jídelním lístku.
Maso má také nízký obsah cholesterolu a doporučuje se jako zdravotně prospěšné pro srdce, plíce, krevní oběh.
V Asii má mnoho využití
Hlavně v Asii si tato zvířata cení mnohem více a doporučují jíst i krokodýlí kůži, která obsahuje hodně pektinu. Ten je uznávanou prevencí proti osteoporóze a zlepšuje kvalitu pleti.
Využití nachází i kosti, které jsou zásobárnou vápníku a fosforu. V čínské medicíně je ceněný ocas, který pomáhá ke zdravým játrům. Odvážlivci mohou ochutnat i krokodýlí jazyk plný bílkovin, esenciálních aminokyselin a nenasycených mastných kyselin a stopových prvků. Zvláštní účinky jsou připisované i srdci, žlučníku a krokodýlím játrům či ledvinám.
Krokodýlí olej se získává z tukových tkání krokodýlů a používá se jako prevence i léčba řady kožních onemocnění po mnoho let a v mnoha kulturách, včetně starověkého Egypta.
Na krokodýlích vejcích je nejzvláštnější to, že neobsahují vaječný žloutek. Krokodýlí vejce obsahují mnoho živin, které lidské tělo potřebuje, jejich obsah lecitinu je téměř 2× vyšší než u ostatních vajec.