Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dundee by si dnes v Austrálii nezapytlačil, krokodýl je chovaný na farmách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Mlsoun

krokodýlí maso

Přestože se v Austrálii dříve lov krokodýlů spojoval s žádanou kůží, jejich maso v kuchyni není novinkou. Mořští i sladkovodní krokodýli se běžně jedli. Maso s jemnou strukturou má jedinečnou chuť.

Článek

Dnešní doba právě takovému zvláštnímu, a hlavně zdravému masu nahrává. Krokodýlí maso se dnes nejen v Austrálii, ale i v Asii nabízí v široké škále zpracování, od libových steaků po krokodýlí žebra. K masu se doporučuje marináda na citronové bázi a mezi oblíbené úpravy patří grilování.

Chov na farmách je na vzestupu

Nejčastěji konzumovaným krokodýlem v Austrálii je podle absolutviajes australský mořský krokodýl, jehož stanovištěm je australský sever. Může dorůst až 7 metrů, živí se rybami, želvami a vším, co na své cestě najde.

Farmy s chovem krokodýlů se v Austrálii objevily v sedmdesátých letech, ale původně fungovaly spíše jako malé zoo pro davy turistů. Teprve později, kdy byl lov volně žijících zvířat zakázaný kvůli masovému vybíjení, začaly farmy z vajec posbíraných v přírodě líhnout a odchovávat zvířata na maso a pro kůži. Regulace takových chovů se také dočkala změn, protože i neorganizovaný sběr vajec v přírodě byl devastující a líhnutí končilo ve většině případů neúspěšně. Dnes líhnou mláďata jen licencovaní chovatelé a ti je dodávají farmářům.

Podle australianfoodtimeline je chov přísně kontrolovaný v Severním teritoriu organizací NT Crocodile Industry Management Program. Ta sleduje a reguluje množství odchovaných zvířat, ale i sběr vajec z přírody.

Foto: Will Mu/pexels.com

Krokodýlí farma

Exotické maso láká turisty

Krokodýlí kůže je stále považovaná za hlavní produkt farem, protože je v prémiové kvalitě určená hlavě pro export.

Krokodýlí maso se prodává na domácím trhu a vyváží se. Je považováno za šťavnaté bílé maso, které má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Díky nízkému obsahu tuku je srovnatelné s kuřetem nebo libovým vepřovým masem. Zájem turistů o domorodé potraviny a nové chutě motivoval restaurace, aby krokodýl byl na jídelním lístku.

Maso má také nízký obsah cholesterolu a doporučuje se jako zdravotně prospěšné pro srdce, plíce, krevní oběh.

V Asii má mnoho využití

Hlavně v Asii si tato zvířata cení mnohem více a doporučují jíst i krokodýlí kůži, která obsahuje hodně pektinu. Ten je uznávanou prevencí proti osteoporóze a zlepšuje kvalitu pleti.

Využití nachází i kosti, které jsou zásobárnou vápníku a fosforu. V čínské medicíně je ceněný ocas, který pomáhá ke zdravým játrům. Odvážlivci mohou ochutnat i krokodýlí jazyk plný bílkovin, esenciálních aminokyselin a nenasycených mastných kyselin a stopových prvků. Zvláštní účinky jsou připisované i srdci, žlučníku a krokodýlím játrům či ledvinám.

Krokodýlí olej se získává z tukových tkání krokodýlů a používá se jako prevence i léčba řady kožních onemocnění po mnoho let a v mnoha kulturách, včetně starověkého Egypta.

Na krokodýlích vejcích je nejzvláštnější to, že neobsahují vaječný žloutek. Krokodýlí vejce obsahují mnoho živin, které lidské tělo potřebuje, jejich obsah lecitinu je téměř 2× vyšší než u ostatních vajec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz