Článek
Cesta věky i světem
Historie pepře sahá tisíce let zpět. Jeho původ najdeme v tropické Indii, konkrétně v oblasti Malabárského pobřeží. Už ve starověku putoval po obchodních stezkách do Řecka a Říma, kde byl ceněn doslova jako zlato. Ve středověku byl pepř tak vzácný, že se používal i jako platidlo. Obchodníci jím vyrovnávali dluhy a šlechtici jej ukládali jako poklad. Není náhodou, že se mu přezdívalo „černé zlato“.
Rozšíření pepře po světě nebylo jen kulinářskou záležitostí, stálo za objevitelskými výpravami i koloniálními válkami. Portugalci, Holanďané i Britové soupeřili o kontrolu nad pepřovými plantážemi v Asii. Každá malá kulička měla cenu, která mohla rozhodovat o bohatství i politickém vlivu.
Pepř v naší kuchyni
Na české stoly se pepř dostal prostřednictvím obchodníků v raném středověku. Zpočátku byl výsadou jen těch nejbohatších rodin, ale postupně se stal dostupnějším. V období habsburské monarchie už byl pevnou součástí domácností i hostinců. Dnes bychom si bez něj těžko představili nejen českou kuchyni (od svíčkové po tlačenku).
Druhy pepře: víc než jen černý
Když se řekne pepř, většina lidí si vybaví klasické černé kuličky. Jenže ve skutečnosti existuje hned několik variant, které se liší způsobem sklizně a zpracování:
- Černý pepř – vzniká fermentací a sušením nezralých bobulí, má ostrou chuť a univerzální využití.
- Zelený pepř – sklízí se ještě nedozrálý, rychle se suší nebo konzervuje. Je jemnější, ideální do omáček.
- Bílý pepř – zbavený slupky, mírnější a často se používá tam, kde by černé tečky kazily vzhled pokrmu, třeba v krémových polévkách.
- Červený pepř – dozrálé bobule sušené na slunci, sladší a aromatičtější, vzácnější varianta.
Kromě toho se k pepři často řadí i tzv. růžový pepř, ve skutečnosti plod jiného stromu, ale pro své aroma a vzhled si získal oblibu hlavně v moderní kuchyni.

pepřovník
Nejlepší pepře světa
Gurmáni a kuchaři dnes hledají nejen ostrou chuť, ale i jemné nuance. Mezi nejcennější patří:
- Tellicherry z Indie – velké kuličky, komplexní aroma, jemná ovocná chuť.
- Kampotský pepř z Kambodže – chráněné označení původu, vyhlášený pro svou jemnou pálivost a lehce květinový nádech.
- Sarawak z Malajsie – pepř s dřevitými tóny, oblíbený mezi šéfkuchaři.
- Lampong z Indonésie – intenzivní ostrý pepř, ideální pro výrazná jídla.
Použití pepře v moderní době
Dnes je pepř tak samozřejmý, že si ani neuvědomujeme, jakou má hodnotu. Používá se prakticky ve všech kuchyních světa. V české gastronomii je nepostradatelný při dochucování masa, polévek i uzenin. Moderní trend navíc využívá pepř i v netradičních kombinacích – třeba v čokoládě, dezertech nebo koktejlech.
Pepř má ale i léčivé účinky. Obsahuje alkaloid piperin, který podporuje trávení, zlepšuje vstřebávání živin a má mírné antibakteriální účinky. V tradiční indické ajurvédě se používá už po staletí.
Pepř jako symbol každodennost
Je fascinující sledovat, jak se z kdysi luxusního artiklu stala samozřejmost na každém stole. Přesto má pepř stále v sobě nádech výjimečnosti. Není to jen koření, ale i připomínka dlouhých cest, obchodních bitev a lidské touhy po chuti, která dokáže z obyčejného pokrmu vykouzlit delikatesu.
Pepř psal dějiny stejně jako zlato či hedvábí. Dnes ho sypeme do bramboračky, aniž bychom tušili, že ještě před pár staletími by nám jeho špetka mohla přinést bohatství. A možná je právě v téhle kuličce ukryt důkaz, že i ty nejmenší věci mohou mít obrovskou moc.
Zdroje: britannica.com, ipcnet.org, food52.com, laplantation.com