Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zavřeno o svátcích? Na prodavačky se nevymlouvejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Modalita normality

Lidovecká vlajková loď, omezení otevírací doby obchodů, znovu čeří vody tuzemské politiky. Marginálnost dopadů tohoto klasického sváru sporu ukazuje banálnost české politiky a úplné minutí se účelem.

Článek

Ať už věříme v nutnost sváteční podpory zaměstnanců maloobchodu, nebo nikoliv, současná cesta není ve skutečnosti nic než populistická deklarace, která neplní ani ty nejskromnější cíle. Chcete pomoct zaměstnancům? Nebuďte líní, zamyslete se trochu, a udělejte to tentokrát pořádně. Jde to a nemusíte u toho ani naštvat půlku národa.

Současný zákon omezující prodej v obchodech během některých svátků lze kritizovat z mnoha směrů. Stejně tak je pochopitelná názorová neshoda různých částí politického spektra. Svoboda podnikání, volby zaměstnání a dostatečná ochrana zaměstnanců jsou nepochybně úctyhodné cíle. Proč ale při podpoře zaměstnanců zvítězila ta nejhorší cesta?

Rodina pohromadě? Tak proč zavíráte obchody?

V odůvodnění zákona se dočteme: „Zaměstnanci pracující ve svátek se nemohou plně věnovat své rodině, neboť v době, kdy mají jejich děti volno, pracují. Ve svátek by měla být rodina pohromadě a věnovat se, mimo jiné, rodinným záležitostem.“ Cíl je tedy jasný. Přesto zákon dělá jediné, zakazuje prodej v některých obchodech, nikoliv samotnou práci. Nařídit zaměstnancům inventuru zboží? Není problém. Prodat zákazníkovi vajíčka? Tak to ani náhodou. K tomu navíc ještě zákon bokem říká lidem, co by měli ve svátek dělat.

Kéž by tak někdo politikům připomněl, v jakém roce vlastně žijeme. A rovnou i to, že dnes je možné nakoupit si i v úplně prázdném obchodě bez nutné přítomnosti jediného zaměstnance. Můžeme si tak uprostřed noci říct, že pro zapomenutý kypřící prášek neusneme, a vyrazit do obchodu. Zcela bez ohledu na otevírací dobu. Kouzlo dnešní doby? Zhýralost? Obyčejná realita. Nemusí se nám líbit, ale není dobré ji ignorovat. Pak k tomu ale přišel český politik a začal čarovat. Výsledek? Můžete si tak zajít na nákup 27. září ve 23:50 do prázdného obchodu, ale o 20 minut později už nikoliv. Kolik zaměstnanců jsme tímto ochránili před nutností práce ve svátek?

Dopadlo to jako vždycky

Autoři zákona prokázali mnohé. Jediné, co se jim ale opravdu podařilo, je, že za závoj domnělé rodinné pohody zaměstnanců maloobchodu schovali jen další obyčejný zákaz. V podstatě jedna pouhá věta, v tom se skrývá celá pomoc. Čekali byste pro takový bohulibý účel trochu komplexnější přístup? Tak to asi musíte čekat dál. Pokud by politikům opravdu záleželo na podpoře rodinného života některých zaměstnanců, šlo by přece využít jiné nástroje, které náš právní řád zná. Máme třeba zákoník práce, který zná příplatky a další benefity za práci v době, kdy se běžně nepracuje. Proč nevyužít raději tuto cestu, která kombinuje tržní principy a citlivé zásahy státu? Každý obchodník by se pak dvakrát rozhodl, zda se mu vyplatí zaměstnance nechat pracovat ve svátek. Zároveň by měl možnost, jak prodej nepřerušit a zároveň nechat zaměstnance doma (třeba s rodinou), což dnes možné není. Není to raketová věda, nepotřebujete k tomu ani týmy legislativců a poradců, stačí mít nepatrný přehled o současném světě.

Benefitem by navíc bylo, že takové opatření by dopadlo na všechny zaměstnance, nikoliv jen na úzkou skupinu zaměstnanců maloobchodu. Ale ne, to levicoví politici přece nechtějí. Marek Výborný (KDU-ČSL) raději navrhne, aby se zákaz rozšířil na všechny svátky. Nepřehlednost vyřešena, smyslu jsme se znovu elegantně vyhnuli. Pro příště si ale aspoň odpusťme kázání o tom, že to děláme kvůli rodinnému životu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám