Hlavní obsah
Názory a úvahy

Může být kouč a pěstoun Vratislav Hlásek sexuálním predátorem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Le Fay

Je možné, aby člověk, který udělal mnoho dobrého, zároveň dělal i něco velmi špatného?

Článek

Vratislav Hlásek společně se svou ženou Alžbětou patří k jedněm z největších propagátorů pěstounské péče u nás. Jako úplně první v Čechách si vzali do péče novorozence a zavedli tak bohulibou činnost přechodných pěstounů, kteří se starají o to, aby opuštěná novorozená miminka neskončila v ústavu. Společně takových dětí vychovali osmnáct. Každý, kdo se u nás zajímá o náhradní rodinnou péči, o jejich příběhu někdy slyšel a musel ho obdivovat.

A teď ta druhá strana mince. Vratislav Hlásek byl obžalovaný ze sexuálních deliktů a hrozí mu čtyři roky natvrdo. Svědectví vůči němu jsou závažná a opakující se, jako v případech jiných veřejně známých českých mužů. kteří čelili obvinění ze sexuálního predátorství.

Těžko předpokládat, že by si všechny ty ženy tyto útoky v rámci nějakého kolektivního bludu vymyslely. Proč by to dělaly? Co by měly z toho, že se v médiích přetřásá, jak jim uznávaný kouč radil, aby mu sáhly na penis, nebo s ním rovnou souložily? Kdo by stál o to, aby byl v takových souvislostech vláčen bulvárem?

Na mém webu jsme o tom psali přesně před rokem. Kolega Milan Kubelka tenkrát zmínil:

„Každý terapeut má své webové stránky, na nichž se můžete dozvědět jeho profesní minulost a odbornou způsobilost. Kouč Hlásek na těch svých však nic takového nemá. A jeho heslo na Wikipedii není o mnoho sdílnější. Tady naštěstí pomohl LinkedIn. Zde jsem se tedy dozvěděl, že v letech 1987-93 studoval na Karlově univerzitě matematiku a speciální pedagogiku, ale bez absolutoria. Jak sám uvádí, od praxe odtržené studium se postupně dostalo na okraj jeho zájmu a tak z vysoké školy odešel bez závěrečných zkoušek.

Dále uvádí informální vzdělání vedené potřebami praxe v oblasti vedení mladých lidí při odchodu z dětského domova a pak také fakt, že vzdělávání v oboru neurověd ho v roce 2008 dovedlo ke studiu technik Davida Rocka. Intenzivní trénink koučů absolvoval u Results Coaching Systems.“

Profese kouče u nás patří podle mě k nejpřeceňovanějším a zároveň nejpodivnějším. Každý, kdo projeví zájem, se v podstatě může stát „koučem“. Vzhledem k tomu, že koučové se svými klienty řeší ty nejintimnější záležitosti, je naprosto nutné zjistit si, ke komu vlastně jdu a komu do rukou svěřuju svůj život.

Pamatuju jednu takovou „koučku“, která po mně chtěla, abych ji propojila s lidmi, které jsem znala. Jeden přežil těžký rodinný osud, nemoci a odloučení od domova, druhý to měl podobné - překonal rakovinu, odešel do exilu, s nepřízní osudu si dokázal sám poradit. Oba kromě poctivosti, píle a životního optimismu spojoval také nemalý majetek v řádu stovek až miliard korun.

Naše „koučka“ žila sama s kočkou v pronajatém bytě. Se svou matkou už léta nepromluvila, autem nejezdila, protože je to složité, děti neměla, protože nesnášela miminka. Neuměla žádný cizí jazyk a přemýšlela, kde sehnat práci. Naprosto jsem nechápala, co by chtěla ty muže naučit, když jsem čelila jejímu neustálému naléhání o kontakt.

„Prostě bych je koučovala,“ řekla sebevědomě.

Hláskovy oběti zřejmě nebyly světa znalé osoby, které úspěšně čelily životnímu příkoří. Nejspíš to byly ženy, které měly problémy, s nimiž si nevěděly rady, možná i strach z mužů, kteří jim ublížili. Místo pomoci jim kouč Hlásek nabídl svůj penis.

Dnešní doba je složitá. Na jedné straně svoboda, takže každý má právo dělat si co chce a navštěvovat koho chce - a je to tak správně a za to jsme přece bojovali. Na straně druhé může úplně každý nabízet jakoukoliv službu, i když její provozování správně vyžaduje mnohaleté studijní úsilí. Čelit manipulujícím, či narcistním lidem, bývá velmi těžké i pro jedince, kteří mají za sebou studium psychologie, či odborné kursy.

Narcismus je mor, který zamořuje zdejší média i politiku. Profese jako herectví či politika narcismus přímo vyžadují. Stále to ale může být jen ten neškodný, všeobecně přijímaný narcismus filmových hvězd; přesvědčení, že jsem lepší, než ostatní. Bohužel ne každý je Havel, nebo Schwarzenberg, aby obdiv okolí ustál.

Daleko horší je ale skrytý narcismus, který dokáže zmanipulovat i otrlého čtenáře psychologických příruček. Narcis v tomto podání vzbuzuje úctu a sympatie pro svůj těžký osobní příběh, proto, že dělá dobro, které jiní nedělají, zkrátka vzbudí v člověku okamžité sympatie, takže ztratí ostražitost.

Zatímco grandiózní typ narcise už na první pohled působí trochu přestřeleně a v hlavě vám musí zablikat výstražné světlo (i když třeba nakonec podlehnete), skrytý typ narcise takový není. Může být plachý, může s vámi jednat tak, jak si to sami přejete. Ve skrytu vámi ale manipuluje, aby vás měl přesně tam, kde potřebuje. Proto je velmi těžké čelit manipulacím a nedostatku empatie a svědomí od člověka, který jinak přece udělal tolik dobrého pro druhé. (A ještě k tomu pro děti. A navíc pro opuštěné děti!)

Bude velmi potřebné sledovat tento proces s Vratislavem Hláskem, stejně jako předtím s Janem Cimickým, Dominikem Ferim a dalšími. Sexuální predátoři nejsou nějací bezdomovci, kteří právě vylezli z kanálu. Většinou jsou to lidé, kteří mají povrchní šarm a umí říkat každému to, co chce slyšet.

Zdravá společnost by měla takové jednání odsoudit. Uvidíme, jestli povrchní šarm kouče Hláska okouzlí také ty, co o tom budou rozhodovat. Zatím jsem zaznamenala, že se prý jeho obhajoby ujmula Lucie Hrdá. Pokud je to pravda, tak pevně doufám, že ho z toho nevyseká.

Zdroj:

https://monikalefay.cz/milan-kubelka-mela-jsem-si-hrat-s-jeho-penisem-aneb-kdyz-terapie-ublizuje/

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/soud-kouc-hlasek/r~21f14b16435c11efa065ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz