Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sedm indicií, které napovídají, že Petr Fiala neříká pravdu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FB Ivana Bartoše

Premiér není pan Slušný, ale pan Slabý

Článek

Člověk, který čte detektivky, dobře ví, že co se nějak jeví, může být ve skutečnosti úplně jinak. A že jedna dvě indicie nic neznamenají, ale když je jich mnoho, tak je případ jasný. Z vedlejších důkazů, i bez mrtvoly, která je ukrývaná někde v sudu na zahradě, v tomto případě zřejmě někde v sudu uhlobaronů, eventuálně lidí, o nichž se říká, že jsou na ně napojení. Jmenovat se mohou třeba Kuba, Kupka, Stanjura, či Skopeček, ale kdo ví.

Řeč těla

Odhlédnuto od mých osobních sympatií, nejvíce za všeho dám na intuici a na řeč těla. Intuice mi říká, že ten, kdo mluví pravdu, není premiér. Řeč těla ho navíc usvědčuje.

Když dostal Petr Fiala na tiskové konferenci nepříjemný dotaz ohledně jednohlasně přijatého usnesení ODS Moravskoslezského kraje o svolání mimořádného kongresu, začal dělat podivné tanečky. Jindy nehybný až sfingovitý předseda ODS, který mluví hlasem uspávače hadů, se začal pohybovat zleva doprava. Schválně si to pusťte a uvidíte.

Informaci včera zveřejnil na X politický komentátor Petros Michopulos a podle výrazu premiéra bych řekla, že to byla trefa do černého. Že má být premiér uklizený do Bruselu, nebo kamkoliv jinam, kde nebude překážet kmotrovské části vlastní strany, se mluví už dlouho. Nyní už varianta zbavení se pana Slušného (dá se říct, že je ještě slušný?) nabývá reálné obrysy. Digitalizace stavebního řízení mimo jiné připomněla mentalitu části členů pravicové strany, kteří považuji stát za něco, co je třeba pořádně podojit - a v čem se vůbec neliší od nejznámějšího dojiče Babiše. Nyní po volbách už probíhají jednání o koalicích ODS/ANO, které Piráti posměšně říkají budoucí koalice Odsáno.

Je zřejmé, že na komunálních úrovních systém já na bráchu, brácha na mě funguje ještě mnohem líp než na vládní úrovni, kde se přece jen musí hledět na to, aby byl naplněn slogan, že je ODS hrází proti Babišovi.

Naproti tomu rozhovor Ivana Bartoše po setkání s premiérem působil naprosto uvolněně a otevřeně. Jak nerada ztrácím čas během dne sledováním zpráv, na jeho vyjádření jsem si počkala a pozorně jsem sledovala, zda se neobjeví jakýkoliv nesoulad s předsedou vlády, či pochybnost o dalším setrvání Pirátů ve vládě. Nic jsem nenašla.

Místo činu

Další věcí, kterou by člověk, který chce přijít záhadě na kloub, měl sledovat, je místo činu.

Proč se celá akce odehrála tak rychle a právě v době, kdy Petr Pavel a Jan Lipavský pobývají v USA, kde se účastní jednání v OSN a nemohou do věci zasáhnout? Asi nebude daleko od pravdy, když napíšu, že kromě jejich kompetence jde o dvě nejoblíbenější politické postavy, které určitě nesdílí patro s politiky, jako je hejtman Kuba, nebo budoucí rádobyhejtman Skopeček.

Oba hrají nejvyšší ligu, umí se pohybovat v diplomatickém světě a politické hrátky a snahy vytřískat z politického působení malou domů jsou jim bytostně cizí.

Člověk si maně vybavuje Sarajevský atentát a další akce, které jsou v ODS už téměř tradicí, že totiž věci se neřeší v době, kdy jsou aktéři přítomni, ale tehdy, kdy se najde nějaká časová díra.

Způsob odvolání mobilem

Ačkoliv Fiala podle některých zdrojů prý věděl o tom, že Bartoše odvolá už den předem, nebyl mu to schopný sdělit ani na následující dopolední schůzce a potupně mu to zavolal poté mobilem. Což je opravdu neslušné, nevychované, zbabělé a divné a vytváří to dojem něčeho velmi podezřelého.

Odvolání z vlády mobilem je na úrovni esemesky, kterou se dozvíte, že vám dal někdo po letech vztahu kopačky. Nestojíte mu prostě za řeč.

V případě Ivana Bartoše nejde ale o zhrzené milence, nýbrž o vicepremiéra vlády, ministra a předsedu strany, přičemž jeho odvolání by mělo probíhat podle koaličních dohod. Nelze se ubránit pocitu, že Fialu někdo vydírá, má nůž na krku a reaguje pod tlakem.

Sporná digitalizace

Fiala tímto zřejmě krátkodobě zachraňuje svoji kůži a jde na ruku lidem, kterým digitalizace stavebního řízení vadí. Není ani vyloučeno, že ti, kteří dosud Bartošovi v této věci házeli klacky pod nohy, nyní přijdou s tím, že celou věc zázračně dokončí a budou ji považovat za své velké dílo.

Premiér sice dočasně ubránil kůži, ovšem za cenu vládní krize a rozpadu vlády. Takový Babiš, když to vidí, musí už podruhé během pár dní skákat radostí metr nad zem.

Komu celé divadlo slouží, je další otázkou, která by měla být v dobré detektivce zodpovězena.

Rozpor v tvrzení o tom, že Fiala není emotivní člověk

Když se teď Fiala hájí tím, že není emotivní člověk, říká tím o sobě víc, než by asi chtěl říct. To jenom emotivní člověk by dokázal po schůzce, na níž nic není řečeno ani naznačeno, změnit názor a během pár minut dojít k rozhodnutí, které by mělo být minimálně konzultováno a probráno předem. Tohle je typické rozhodnutí impulzivního, čti nebezpečného, člověka. Něco říct, něco naznačit, a za rohem obrátit o 180 stupňů.

Ať se snažím sebevíc, tohle mi k jednání Petra Fialy moc nesedí. Daleko spíš to připomíná jednání univerzitního profesora vláčeného osobami, kteří chodí popíjet do hospody s Nejedlým. Člověka, který není slušný, ale slabý.

Kdo je tady dobrý manažer?

Nevyznám se ve věcech digitalizace stavebního řízení a nevylučuju, že může být Ivan Bartoš chabý manažer. Pokud by ale byl, jaké měřítko bude použito u Zdeňka Stanjury, nebo Vlastimila Válka?  To jsou dobří manažeři? Když první rozhazuje oknem miliardy, místo aby šetřil, a investuje hlavně do dálnic a o druhém zmiňovaném navíc cvrlikají vrabci na střeše, že má problém s druhým pohlavím?

Je snad dobrým manažerem Pavel Blažek, kterému nevadí soudce tyran? Nebo je dobrou manažerkou Jana Černochová, která k nám zve svého dobrého známého Yoava Gallanta v době, kdy mu hrozí zatykač z Haagu? Má Petr Fiala na tyhle členy vlády stejná měřítka jako na Bartoše? Ve srovnání s nimi působí Ivan Bartoš jako takový naivní Mirek Dušín, který se mezi partu vlčáků moc nehodí. Možná, že to byla jeho největší chyba, že s nimi neměl chodit na led, než že by jeho největším prohřeškem byla neschopnost být dobrým manažerem.

Způsob a důvody odvolání působí vůči Bartošovi nespravedlivě

V dobré firmě se lidi neodvolávají mobilem, to je jen představa z korporátu řízeného psychopaty. V dobré firmě, které jde o dobro celku, jde nejvíc o to, aby se lidé spolu dokázali domluvit. Ve prospěch celku. A za cenu potlačení vlastního ega.

V neděli jsem psala o tom, jak mají ve vládě emoční inteligenci zhruba tři lidi. Teď už tam zůstane asi jen jeden. Zvláštní, jak Fiala nechápe, že takhle se to dělat nedá, protože proti sobě postaví i své fanoušky. Jestli ho někdo vydírá, tak to nevyřeší tím, že podrazí další lidi. Navíc celá ta dynamika, že premiér působí jako ten, kdo někoho poslouchá, místo aby celému státu velel, je zcela absurdní.

Nahrazení tzv. špatného manažera ještě horším

Argument, že teď kromě dopravy bude za digitalizaci stavebního řízení odpovědný Martin Kupka, už je úplně legrační. Vždyť doprava je to poslední, co u nás funguje.

Navíc Kupka je člověk, který v televizní debatě s úplně vážnou tváří v diskusi o tom, že nikdo na světě nechce ambasádu v Jeruzalémě, vykřikl: „Alespoň v něčem můžeme být první!“

Člověk, který nedokáže vyřešit problémy s STK, se má stát přes noc mávnutím kouzelného proutku špičkovým manažerem?!

Situace je čtenářce detektivek jasná

Bohužel nejsme v situaci, kdy se tomu můžeme smát. Můžeme si jenom v duchu říct, že tohle všechno je daní za to, že je tato vláda konzistentní ve vztahu vůči Kremlu. Vždyť v ničem jiném nefunguje.

V OSN hlasujeme s Papuou Novou Guineou, myslíme si, že nemusíme respektovat rozhodnutí mezinárodních soudů, ačkoliv je to proti Ústavě, nedokážeme se účinně bránit dezinformacím, ani začít s deagrofertizací státu a jen tiše pozorujeme oligarchy, jak si rozparcelovávají zemi a média a připravují půdu Babišovi. Pro člověka, který nemá kde bydlet a každý měsíc řeší, čím nakrmí děti, jsou navíc všechna tahle témata podružná.

Možná by se to dalo spíš otočit: V čem je tato vláda kromě podpory Ukrajiny skutečně dobrá?

A v čem je Ivan Bartoš horší než ostatní?

Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zive-brifink-koalice-spolu-k-napeti-ve-vlade-353313

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz