Hlavní obsah
Cestování

Letní dovolené hlásí skoro plno. A pak že Češi nemají peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Letní dovolenou už máme vybranou. Ale neobešlo se to bez řečí.

Článek

Je čas na výběr letní dovolené

To jsme si říkali. Je čas, je čas, je čas. Ale pak nás napadlo se podívat, jak to s těmi dovolenými je. Vybrali jsme si letos destinaci Řecko. Ani jsme nepočítali s tím, že se letos někam vypravíme, protože jsme se vloni vydali dost z peněz, když jsme rekonstruovali. Ale nakonec se zadařilo a těšíme se.

Co nás docela překvapilo, bylo, že v únoru už byl docela problém vybrat něco solidního a za normálnější cenu. A právě ty dovolené, které byly do 70 tisíc za celou rodinu už byly hlavně pryč. Ale když se bavíte s okolím, tak si skoro každý stěžuje na to, že nemá peníze. Možná je to kvůli tomu, že nechtějí, aby okolí vědělo, že se mají dobře.

Zatajím, že se mám dobře, pro jistotu

Ale my to také tak děláme. Protože si nechceme vypěstovat závist. Už takhle nám někteří závidí a není to od nich pěkné. Myslí si, že to, co máme, nám samo spadlo do klína. Ale už nevidí někdy tvrdou práci, abychom se měli fajn. Jestli si pamatujete, tak jsem tu zmiňovala kamarádku, co mi chtěla lajnovat život.

Té jsem se svěřila, jakou mám radost, že v létě vyrazíme na dovolenou. A ona hned, že život není jenom o penězích. Ale co je lepší? Mít je a ještě si něco našetřit třeba na tu dovolenou nebo žít z ruky do huby? A ještě říkala, že se chlubím tím, že budeme mít v létě dovolenou. Kdepak, to nebylo chlubení. To byla opravdu čistá a nefalšovaná radost, že budeme mít léto u moře.

Mít dovolenou není chlubení

Výše jsem psala, že jsme se vloni vydali dost z peněz. Dělali jsme rekonstrukci bytu a ta nás stála sedmimístnou částku (včetně vybavení). Nestěžuji si, že to stálo hodně. Máme to nové, pěkné a nemusíme na to několik let sáhnout.

Ale co mě vždycky dokáže nepříjemně překvapit, tak to, že si kamarádka (bývalá) a pozor, i blízcí příbuzní myslí a dokonce nám to řekli, že se chlubíme tím, že poletíme na dovolenou. A těm prostě nevysvětlíte fakta. Vidí jenom to A, ale pořád zapomínají na to B. Máme hypotéku, která se sama nesplácí. A abychom mohli splácet hypotéku, musíme pracovat. Tak jsme si s mužem řekli, že si takové věci budeme nechávat pro sebe a to bohužel i před těmi příbuznými.

Peníze budou, jen si každý musí umět vzít z toho českého koláče také něco

Když se chcete mít dobře, musíte pro to něco udělat. To je všeobecně známo. Ale my vždy říkáme Když se chce, všechno jde. A také Horší je, když se nechce, jak když se nemůže. Nebudu nikoho moralizovat. Ale když vidíte někoho, že je někde na dovolené, která nebyla levná, nezáviďte mu to. Stála za tím nějaká práce (většinou) a mnohdy i tvrdá, aby si ti dotyční mohli dovolenou užít.

Mějte se moc fajn!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz