Hlavní obsah
Cestování

Chcete si řádně prohřát kosti? Zkuste maďarské lázně Makó

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monni

Pokud Vám ještě zbylo pár dnů letošní dovolené a nevíte, kam vycestovat, zkuste termální lázně Makó. Budete velice překvapeni příjemným podnebím, přátelskou atmosférou a během všedních dnů poloprázdnými lázněmi.

Článek

S manželem jsme už ve věku, kdy nás polehávání na písku u moře moc nebaví. Raději jezdíme po výletech, a když je slušné počasí, klidně vyrazíme na hory. Kamzíky ale rozhodně nenapodobujeme. Lanovkou nahoru a pak lážo-plážo dolů. Takto jsme projezdili alpskou část Švýcarska a Rakouska, zážitky jsou nepopsatelné.

Poslední dobou jsme si oblíbili lázně. Ať už české nebo ty v zahraničí. Každý rok to střídáme: jeden rok doma, druhý rok ven za hranice. Tento rok padl los na lázně v Maďarsku. No jo, ale které vybrat? Několikrát jsme v Maďarsku byli a nikdy jsme nelitovali. Zdejší lázně nabízejí termální bazény s léčivou vodou někde i 37 – 39 °C. To už se člověk pořádně zahřeje! Jednou nás recepční v hotelu rozesmála poznámkou „kamkoliv v Maďarsku kopneme, všude teče teplá léčivka“. Brali jsme to jako dobrý vtip, ale až později jsme zjistili, že recepční vůbec nelhala. Lázní mají v Maďarsku opravdu přehršel! A co je u maďarských lázní pro nás největší výhodou, to jsou velice přijatelně ceny.

Letos jsme vybrali lázně Makó. Tyto termální lázně naleznete blízko rumunských hranic, asi 30 km od města Segedín (Szeged). Z Prahy cesta trvá okolo 7 hodin (a to i s čůracími přestávkami), vzdálenost cca 720 km. Komu se to zdá hodně, pak vězte, že celou dobu jedete po dálnici. A když ve zdraví přečkáte naší D1, tak pak už je to úplná pohoda, protože slovenské a maďarské dálnice většinou profrčíte v klidu a bez stresu při poskakování ve štrúdlu v dálničních uzavírkách. Nevýhodu je, že pokud chcete v lázních zůstat alespoň týden, musíte si koupit slovenskou a maďarskou dálniční známku na 10 dnů. Obě dvě lze koupit v elektronické podobě.

Ubytování v Makó není vůbec těžké sehnat. Výběr je opravdu bohatý. Je zde množství nádherných apartmánů nebo samozřejmě i hotelů. A to v blízkosti samotných lázní. Lidičky jsou tady nadmíru příjemní, usměvaví, cítili jsme se zde jako doma. Příjemně nás překvapilo, že jsme zde nenarazili na takové množství turistů, jako v lázních v blízkosti slovenských hranic. Čechy jsme zde potkali jen jednou.

Ubytování jsme si zarezervovali už v únoru přes aplikaci Booking.com a vybrali hotel Glorius. Je umístěn přímo v blízkosti termálních lázní a ve městě je to zřejmě nejluxusnější hotel. Cena však nebyla nikterak závratná. K dispozici dostanete župan, v kterém klidně přecházíte přes malý parčík až do samotných lázní, snídaně je v ceně, večeři si můžete přiobjednat. Parkování je zajištěno zdarma na hlídaném parkovišti hned u hotelu. Co jsme však nejvíce ocenili, byla fungující klimatizace na každém pokoji. Ačkoliv jsme do Makó jeli v červnu, po tři dny teplota nespadla pod 35 °C. Do těchto lázní jsme letos vyrazili ještě jednou, a to v polovině října. A to jsou zde teploty daleko příjemnější. Ačkoliv bylo v Praze něco přes 13 °C, v Makó byl celý týden příjemný s teplotami okolo 22 °C. Některé dny jsme mohli dokonce chodit v krátkých rukávech. Jak jsme se dozvěděli, sníh tu prakticky neznají a pokud náhodou nějaký poprašek přeci jenom spadne, je to jen na pár dní, než roztaje a pro zdejší obyvatele je to velký zážitek.

Zdejší lázně se nazývají Hagymatikum a to podle slova hagyma, což v maďarštině znamená „cibule“. Celý lázeňský komplex je postaven ve velmi zajímavém architektonickém stylu. Ze všech stran vám stavba bude připomínat tvar cibule, který jsme později našli i na dalších budovách v centru města.

Samotné město Makó není nijak hlučným turistickým městem. Jako centrum zde slouží jedna rušnější ulice, kde jsou obchody s oblečením, drogerie a samozřejmě dárkové předměty ve stylu „jak jinak než cibule“.

Foto: Monni

bonboniéra

Nechybí zde spousta kaváren a restaurací. A pokud se nestihnete najíst ve městě, pak to určitě doženete v samotných lázních, kde je samoobslužná restaurace s velkým a pestrým výběrem jídla. Maďarská kuchyně je pro svojí vynikající chuť a nápaditost pověstná.

Cena za vstup do lázní pro dva (dospělý + senior) na celý den vyjde na 685,- Kč. Za tuto cenu si můžete užívat zážitkové bazény a nespočet bazénů termálních. Tobogány a skluzavky jsou nejvíce využívány malými dětmi. My jsme samozřejmě dali přednost bazénům s termální vodou. Bazény jsou zde pojmenovány dle nabízené atrakce např. jeskynní bazén, dobrodružný bazén apod.

Foto: Monni

bazén 35° C

Nejteplejší termální bazény mají teplotu 37-39 °C a to už se vaše tělo řádně prohřeje. Voda má nahnědlou barvu, bez zápachu. Největším lákadlem je ovšem bazén koktejlový. Uprostřed bazénu je bar, kde si můžete objednat alkoholické i nealkoholické nápoje, míchané drinky, kávu, pivo a jiné tekuté dobroty. Barman se zde o vás bude starat až do 19.00 hod. V pátek a v sobotu dokonce do 21.00 hod. Tomu se říká aktivní odpočinek! Sedíte v termální vodě o teplotě 37 °C a popíjíte mojito nebo lahodnou citronádu, prostě paráda!

Foto: Monni

bazén 38 °C

Foto: Monni

koktejlový bazén

Pokud jste zvídaví, jako jsme my, určitě Vás bude zajímat, co v Makó vidět a kam jet na výlet. My jsme během našeho pobytu navštívili naučnou stezku Lombkorona Promenade a muzeum Joszefa Attily. V pátek ráno jsme zašli na farmářský trh, který se zde koná každou středu a pátek. Najdete ho v ulici Deák Ferenc utca a pokud si budete chtít nakoupit domů čerstvou zeleninu, klobásy a sýry z domácí produkce, pak nesmíte tento trh minout. Jinak zde nakoupíte i oblečení a potřeby pro kutili a do domácnosti.

Původně jsme se chtěli po Makó projet malým vláčkem, ale bohužel nám bylo sděleno, že tento vláček už na podzim nejezdí. V hotelu nám nabídli obhlídku Makó drožkou, na což jsme rádi kývli. Za 40 EUR jsme 2 hodiny jezdili po městě a viděli naprosto všechny zajímavosti, které Makó nabízí. Bylo krásně a my jsme si výlet opravdu užili.

Jeden den jsme také navštívili město Szeged (Segedín). Největší dojem na nás udělal Szegedi Dóm, stavba opravdu úchvatná.

Foto: Monni

Szegedi Dóm

Velice příjemná byla procházka po nábřeží řeky Tisa a nesmím zapomenout na náměstí Klauzal tér s krásnou fontánou, kterou jsme obdivovali při zmrzlinovém poháru v cukrárně na rohu náměstí. Pokud pojedete na dovolenou s dětičkami, určitě doporučuji navštívit zdejší ZOO. Vyčleňte si na to alespoň jedno odpoledne, pro děti to bude velký zážitek a jen těžko je budete dostávat z dětského zábavného koutku, který vás čeká na konci celé prohlídky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz