Hlavní obsah
Cestování

Lipno – spousta zábavy, upravené cyklostezky a nespočet výletů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monni

Pro ty, co zrovna nemilují létání (tak jako já) a zároveň je neláká dlouhá a úmorná jízda autem do přímořských letovisek, doporučuji navštívit vodní nádrž Lipno. Určitě nebudete litovat.

Článek

K Vánocům jsme s manželem dostali od dětí jako dárek voucher na pobyt v hotelu u Lipna. Rádi cestujeme po Čechách a Moravě, samotnému Lipnu jsme se vždy (ani nevím proč) tak nějak vyhýbali.

Bydlíme ve Východních Čechách, Lipno je od nás celkem daleko, rozhodli jsme se tedy přikoupit další 4 dny (voucher zněl na dvě noci = 3 dny), abychom nejeli takovou dálku jen na víkend. Dovolenou jsme naplánovali na začátek srpna.

V hotelu jsme měli objednanou polopenzi, jídlo jsme tedy řešit nemuseli. Přes den jsme si došli pouze na oběd. O dobré restaurace zde není opravdu nouze. A co jsme ocenili nejvíce, většinou nabízely poctivou českou domácí kuchyni.

Kdo je gurmán přes rybí speciality, nesmí vynechat Rybí restauraci Hůrka. Ochutnat zde můžete rybí polévku, rybí paštiku a další speciality z čerstvých ryb, jako je kapr, candát, sumec, pstruh a štika. Já jsem ochutnala smaženého sumce a byl opravdu delikátní. U restaurace není problém zaparkovat, neberou zde karty, zaplatit musíte v hotovosti.

Trochu obavy jsme měli z teploty vody v nádrži, jestli nebude příliš studená. Podle rosniček v televizi byla teplota vody na Lipně vůbec nejnižší ze všech nádrží v Čechách, cca 24 °C. Proto jsme byli příjemně překvapeni nejen velmi příjemnou, ale i čistou vodou. Během pobytu jsme navštívili tato místa ke koupání: Lipno nad Vltavou, Černá v Pošumaví a Horní Planá. Všude jsme narazili na krásně upravené, čisté a písčité pláže. Kdo dává přednost jízdě na „prknech, co znamenají svět“, pláž v Černé v Pošumaví prostě nemůže vynechat. Pokud trochu fouká vítr a nechce se vám do vody, stačí si sednout pláž, dát si nějaký ten drink a sledovat úžasnou hru barev a kreací, které umějí na hladině vykouzlit právě nadšenci windsurfingu.

Lipno – kdo nesedí na kole, jakoby nebyl! Jako nekolaři jsme zde byli v naprosté menšině. Okolí Lipna nabízí cca 200 km upravených cyklostezek. Vyřádí se zde „mladí i staří“. Nezřídka jsme potkávali na kolech celé rodiny: děti, rodiče a prarodiče, jak hrdě brázdí břehy nádrže. Kdo je milovníkem tohoto sportu, přivítá ho nejen krásná krajina okolo jezera, ale i spousta restaurací a kaváren, kde si při pohledu na vodní plochu může ochutnat i domácí zmrzlinu, tak jak se to povedlo nám na pláži v Horní Plané.

Protože jsme bydleli blízko obce Horní Planá, první den jsme věnovali právě tomuto místu. Ačkoliv není tato obec svojí rozlohou nijak významná, určitě stojí za návštěvu. Na prohlídku zajímavostí obce si vymezte nejméně půl dne. Mezi nejzajímavější atrakce určitě patří rozhledna Dobrá voda. Vstup na rozhlednu je zdarma a dojdete k ní kolem jelení obory. Kdo má problémy s koleny, nedoporučuji lézt až nahoru, je to opravdu namáhavý výstup. Kdo jej zvládne, bude mu odměnou nádherný pohled na nádrž a její okolí. Při zpáteční cestě z rozhledny se můžete zastavit v muzeu spisovatele Adalberta Stiftera.

Druhý den jsme navštívili Mini zoo Wapiti, která se nachází kousek od Horní Plané v obci Pernek. Parkovné je zdarma a vstupenka vás určitě nezruinuje: 50 Kč/osoba. Na malé ploše můžete vidět klokany, bizony, jeleny Wapiti a i různá jiná exotická zvířata. Zdejší pávice je zřejmě zvyklá na lidské plemeno, producírovala se kolem nás a pyšně se chlubila svými okřídlenými dětičkami. Byly opravdu kouzelné.

Majitelka zoo nám nabídla polévku v hrníčku za 100,- Kč. Ačkoliv nám připadala cena za polévku závratná, gulášovku si manžel nikdy nenechá ujít. Bohužel polévka, kterou nám majitelka naservírovala, měla ke gulášové polévce hodně daleko – obarvená hnědá voda bez chuti, 5 kusů velkých brambor, z toho 2 polosyrové, trocha mletého masa. Vedle nás seděli rodiče s dětmi, na polévku měli stejný názor, nechali se také nachytat. Jídlo jsme nedojedli a zklamaní odešli.

Foto: Monni

polévka

Další den jsme si udělali výlet na přehradu Lipno. Auto můžete zanechat na parkovišti u přehrady, parkovné je zdarma. Pro vážné zájemce o toto dílo doporučuji prohlídku do útrob vodní elektrárny.

Od přehrady je to už jen kousek na parkoviště k největší atrakci Lipna a tím je určitě Stezka korunami stromů. Ukazatele jsou po celou dobu k parkovišti opravdu přehledné, nemůžete ho minout. Parkovné neplatíte.

Nahoru se dostanete jak po svých (cca 1 km upravené pěší cesty) Stezkabusem nebo lanovkou. My jsme zvolili jízdu lanovkou. Zakoupili jsme jízdu tam i zpět, což nás později mrzelo, protože na konečné stanici lanovky bylo možné si zapůjčit koloběžky a užít si tak cestu dolů a námi oblíbenou adrenalinovou zábavu.

Plánujete-li navštívit stezku s dětmi, vyčleňte si na tuto atrakci celý den, zábavy a zážitků si zde děti užijí opravdu nespočet. Za zmínku určitě stojí 52 m dlouhý tobogán, který vede přímo z vyhlídkové věže stezky, jedna jízda stojí 60 Kč.

Pokud Vám během výletu vytráví, doporučuji zajít na oběd do hotelu Kramolín (hned u konečné zastávky lanovky). Přestože se restaurace nachází ve výšce 900 m nad mořem, ceny nejsou nijak závratné a my jsme si opravdu pochutnali.

Možná vám vyjde ještě trochu času a budete chtít prozkoumat samotnou obec Lipno nad Vltavou, pak doporučuji navštívit svět motýlů: Papilonia Lipno (ani zde není problém bezplatně zaparkovat) a výstavu LEGO: Czechrepubrick.

Další den nám v noci trochu zapršelo, proto jsme si naplánovali výlet na Plešné jezero. Zaparkovali jsme v osadě Jelení, kde můžete nechat auto na placeném parkovišti (100 Kč za den). Platit můžete hotově nebo kartou. Odtud vede upravená cesta až k Plešnému jezeru. V některém odkazu na internetu jsem četla, že cesta je vhodná i pro maminky s kočárkem. To mě opravdu překvapilo, my jsme šli celkem svižným krokem cca 2 hodiny tam a 2 hodiny zpět. Výlet s kočárkem bych si určitě rozmyslela. Samotné jezero nás naprosto okouzlilo. Cestou k němu vás provází ta pravá zdravá sytě zelená scenérie okolních lesů – no prostě Šumava!

Je nutné si vzít jídlo a pití s sebou, nikde cestou nenarazíte na stánek s občerstvením. U jezera jsou dřevěné lavičky se stoly, kde se můžete s výhledem na jezero pohodlně najíst. Za zmínku určitě stojí pamětní kámen na břehu jezera, který zde připomíná návštěvu prince Jana Nepomuk ze Schwarzenberku ze dne 13. srpna 1868.  

6 dnů na Lipně uteklo jako nic, spoustu míst jsme neviděli, zdaleka jsme nestihli všechno navštívit, musíme to nechat na příští rok. Už teď máme v plánu vyhlídkovou plavbu parníkem, výlet na Vítkův hrádek, do Českého Krumlova, Rožmberk nad Vltavou. Určitě nevynecháme procházku Soumarským rašeliništěm a Boubínským lesem.

Tak čau Lipno …! Bylo nám u tebe krásně, těšíme se na další návštěvu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám