Hlavní obsah
Názory a úvahy

Já bych se na vašem místě obával

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mrkva Petr pomocí AI

budoucnost?

Reakce na článek „Bububu, umělá inteligence sebere programátorům práci. Ale houby!“ který mě od programátora překvapil. U mě vyvolal potřebu vyjádřit nesouhlas.

Článek

Pokud bych byl průměrný programátor, tak bych se za současných okolností cítil nejistě. Pokrok v oblasti technologií je totiž překvapivě rychlý a umělá inteligence má oproti člověku jednu zásadní výhodu - eidetickou paměť.

Je pravda, že o práci výjimeční programátoři nepřijdou, ale co ostatní členové týmů? Pokud lídr stanoví požadavky, umělá inteligence bude v několika letech schopna najít lepší řešení úkolů a navíc nabídne několik možností. Pokud autor článku není inovátorem, nebyl bych si tak jistý.

Autor nepředpokládá možnost, že by se umělá inteligence zaměřila na jeho profesní oblast. Ale dříve či později to přijde a pro běžné programátory to nebude nic příjemného. Od dobrého programátora bych odmítání pokroku neočekával.

Na počátku 20. století pracovalo v zemědělství přibližně 50 % populace, dnes je to jen 2 %. To byl pomalý pokrok, ale jeho výsledek je zřejmý.

Dobrým příkladem je profese svářeče. Podobně jako programátorů, není jich dostatek, ale robotizace jim neustále odebírá práci. Roboti již převzali svařování sériově vyráběných produktů a ve firmách s menšími objemy začínají přebírat i standardní svařování. Zjednodušení programování může ohrozit většinu těchto pracovníků. Podobný vývoj sledujeme i v obrábění - brzy možná bude stačit dodat pouze výkres a materiál. Ten vám navíc stroj nadefinuje a v opravdu automatizovaných provozech i dopraví ke stroji ze skladu.

Vývoj autonomních dopravních systémů se sice v současné době zpomalil, ale je jasné, že to funguje, umíme to a co víc, je to rentabilní. Nejde jen o automobily, ale především o vlaky a metro, kde je implementace jednodušší a bezpečnější. Lidská chyba je totiž nejčastější příčinou nehod.

Další gigantický pokrok je v projekci čehokoli. To, co dělali před padesáti lety na prknech týmy projektantů, dnes zvládne jedinec za stejnou nebo i kratší dobu pomocí CAD systémů. Pracuje dost jako AI, postupně si vytváří databáze sériových dílů, které již nemusí znovu složitě modelovat. Vytáhne a vloží. Jde o hromady ušetřené práce a především lidí. Zároveň vám tyto programy vypočítají vše, co kolem narýsovaného potřebujete. To se vývoj nezastavuje neb umí víc a víc spolupracovat s výrobními stroji.

Opravdu bych se bál.

zdroj:

https://medium.seznam.cz/clanek/nicol-j-bububu-umela-inteligence-sebere-programatorum-praci-ale-houby-55947

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám