Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Smutný konec Liberty Ostrava. Gupta připravil lidi o práci. Zřejmě i mě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ing. Mrkva Petr

Koksovna 2021

Tak nás zase všechny okradli, zaměstnance i občany.

Článek

Jsem dlouholetý zaměstnanec hutě. Vlastně ani nic jiného neznám. Ve 13 letech jsem vyšel ze základní školy, abych po prázdninách čerstvě čtrnáctiletý nastoupil do učení pro tehdy NHKG. Není jednoduché sledovat konec vysáté firmy, která byla připravena pro převzetí panem Mittalem tak, aby za ni nemusel prakticky nic zaplatit. Svou cenu vydělala za méně než rok.

Od té doby jsme jen poslouchali sliby o investicích a modernizacích. Nač však nepřispěla EU to se nepostavilo. Do výroby se neinvestovalo nic. Jen se udržovalo nejnutnější v chodu. Již cca 10 let je jasné, že huť bez výrazné modernizace nemá šanci přežít. Zařízení jsou dvacet i třicet let po své životnosti. Píšu o prvovýrobě, jak to je na tratích fakt nevím. Znám však stav a ten je strašný. Firma byla slepicí, co snášela zlatá vejce, avšak Indové si je odvezli všechny a nenechali žádné na vylíhnutí nových kuřat. Přestárlá slepice díky péči zaměstnanců přesto stále žila, ale Gupta dostal chuť na polévku.

V huti se dějí naprosto nesmyslné kroky a zaměstnancům lžou úplně všichni. Víc než půl roku posloucháme, že jsou zájemci o huť, že nemáme odcházet, že si nemáme hledat zaměstnání. 14 dnů před koncem jakýchkoli plateb nám je sděleno, „žádní zájemci nejsou“. Ona i ta rourovna je nejspíše podvod. Osobně si myslím, že Třinec chce prostory pro rourovnu, ale lidi si dodá své, jednoduše se přestěhují z centra Ostravy. Takže maximálně pár jednotlivců. On totiž nikdo jiný takovou výrobu už v ČR ani dělat nemůže, Třinec má nyní monopol na výrobu oceli. Bez ucelené prvovýroby takové firmy nemohou fungovat. Ukázkou jsou Vítkovice, Mittal si mohl diktovat ceny železa.

Neschopnost zachovat výrobu, alespoň toho co jde, se ukázala v plné síle. Koksovna může vyrábět i bez dalších návazností, pravda potřebuje páru, ale jde to. Životaschopnost potvrzuje koksovna v centru Ostravy, která nikdy hutě neměla. Přesto stále funguje. Tato část firmy mohla žít. Jsou jen dvě možnosti. Gupta likvidaci nařídil, nebo neschopnost.

Proč po vypnutí elektrárny dávali zaměstnancům doma 100%, opravdu nepochopí asi nikdo. Napadá mě jediné, malá domů pro manažery? Situace byla šílená, zaměstnanci kteří zůstali v práci a museli řešit naprosto nestandardní situace, dostávali méně než lidé doma. Asi znáte jak to je, když vyberete delší dovolenou.

Co dál? Opravdu vůbec nevíme. Informace nula, velká část se chystá podat okamžitou výpověď k poslednímu dni v měsíci. Je jasné, že za srpen nám nikdo nic nedá. I když vláda opakovaně slibovala, že bude mzdu hradit déle, tak nakonec vztyčila prostředník. Možná někteří lidé, kteří vzali půjčku od města, tak ji nebudou mít čím zaplatit.

Co stát? Ostrava již řešila Karolinu, laguny a ne moc úspěšně haldy. Karolinu je třeba si vynásobit desetkrát, aby se trošku vyrovnala v rozloze naší huti. Bude to opravdu balík. No možná, že bych se rekvalifikoval na bagristu?

Opravdu mi ze situace není dobře, jsem dost starý na nové výzvy. Jsem napjatý a nervózní. Mám opravdu strach.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz