Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Konec Liberty a lži = strach, deprese, beznaděj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mrkva Petr

už nebudou potřeba, majitelé jsou pryč.

Těžká situace zaměstnanců v Liberty.

Článek

Lidé v huti jsou v dost bezvýchodné situaci. Konkurzní správce, ač ví, že nemá lidi za příští měsíc čím zaplatit, nedá těmto lidem výpověď. Ti kteří mají u firmy pohledávku, mohou okamžitě ukončit pracovní poměr, avšak zbavují se možnosti vymáhat smluvní odstupné. Pravda, stejně by bylo vymáhání dost beznadějné. Lidé, kteří pohledávku zatím nemají, však pracovní poměr okamžitě ukončit nemohou, třeba lidé, kteří jsou na nemocenské.

Nikdo neví, který pracovník má naději na další práci ve firmě a kdo bude případně propuštěn. Osobně si myslím, že pokud někdo po někom poptává jakoukoli službu a přitom dopředu ví, že nemá jak zaplatit, tak se dopouští podvodu. Nejsem právník, budu to muset na svůj náklad s nějakým konzultovat, ale jsem připraven, pokud výpověď nedostanu, podat trestní oznámení. Dost mě mrzí, že jsou v tomto ohledu odbory dost nečinné.

Sám jsem se ptal na Úřadě práce jaké mám možnosti, nikdo, opravdu nikdo mi relevantně neporadil. Říkám si zajdu do několika firem, poptat se na práci. Napsal jsem životopis motivační dopis a šel. Již vrátný se zeptá: jste z Liberty? A velmi nevybíravě vás vyhodí. Taková je skutečnost, na personální vás nepustí s tím, že personální na lidi z Liberty nemají čas. A to jsem byl tam, kde mají inzeráty, že hledají zaměstnance.

Chápu to, lidi po čtyřiceti letech v huti nejsou zdravotně zrovna ve formě. Na lékaře je však vyvíjen tlak, aby lidem nedávali nemocenskou. Huťaři po padesátce si táhnou nějaké neduhy téměř všichni. Psychické problémy není u koho řešit. Psychologové jsou nedostupní a u psychiatrů to není o nic lepší. Přitom se zdejší zaměstnanci dostali do této těžké situace často poprvé. Nikdo tento problém vůbec neřeší. Opravdu musí několik zaměstnanců skončit pod vlakem, než se nad tímto někdo zamyslí?

Dost jsem zvažoval zda nechat, diskuzi. Přes všechna varování ji nechávám ač vím jak zlí a odsuzovační lidé umí být. Jak jim dělá dobře cizí neštěstí. Kolik chytrých se najde, co by si s věcí snadno poradili. Přitom vůbec o konkrétní situaci nic neví. Vím, že spousta lidí rádo křičí „SKOČ“.

Občas se však najde dobrá a konkrétní relevantní rada. Proto si myslím, že to má smysl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz