Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečka zase podvádí lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mrkva Petr

důchodce budoucnosti z náročné profese

Pan ministr Jurečka nám představil vychytralou „reformu“ penzí, která je vytvořena tak, aby se žádné zvýhodnění nemohlo týkat lidí odcházejících v blízké době do důchodu.

Článek

Jsou tu věci, které nám s představením „reformy“ nesdělili. Náročným profesím se dle návrhu reformy mají započítat jen roky od 2015. Toto je to jasná diskriminace podle věku, kdy „přes ústa“ dostávají především lidé mezi 50 až 65 lety. Je to doslova výsměch, copak před rokem 2015 nepracovali?

Jak je koncipován tento podvod? Je to jednoduché, budeme-li počítat 20 směn za měsíc odečteme dovolenou, školení, průměrnou nemocenskou, atd. tak když to přeženu bude to 150 směn za rok. A to nepočítejme, jak bude nahlíženo na to, když v rizicích někdo pracuje jen polovinu pracovní doby?

Berme, ale 150 směn. To je 1500 směn za deset let. Podmínka však je 2200 směn, takže nikdo, kdo po celou dobu běžně pracoval nemá s ohledem na započítání těchto 10 let nárok. Delší horizont je 4400 směn. To je cca 30 let, ale od roku 2015, tedy pro lidi odcházející v roce 2045! Stávající lidé předdůchodového věku v těchto profesích to často mají za svůj pracovní život bohatě. Proto je reforma od roku 2015? Nutno zdůraznit, že tito lidé pracovali svůj pracovní život v podmínkách mnohem horší ochrany před těmito negativními vlivy. Až bude řada na mladších lidech, kteří budou vyhovovat i s hranicí roku 2015, vše se zase změní? A to je asi největší problém celého našeho důchodového systému. Ničemu nelze do budoucna věřit, nelze se připravit, dlouhodobě nelze říct kolik Kalousků a Jurečků systém pro další generace znevýhodní. Tak jak jsou obíráni dnešní lidé v předdůchodovém věku, mohou a budou obíráni i ti druzí.

V roce 1988 byl z důvodů vysokých rizik zaveden zkrácený pracovní úvazek a dřívější odchod do důchodu na koksovnách v České republice. Byly to tehdy státní firmy, a stát jim za to, že zde nastoupí garantoval tyto výhody. Po deseti letech práce, jim stát řekl nic nebude, garance neplatí. V profesích však potřebovali lidi udržet, tak dál slibovali, že bude systém dřívějších odchodů do důchodu, a to právě i pro tuto oblast. Neustálé odklady a faktické změny k horšímu, využívající salámovou metodu splnili cíl. Lidé dál pracovali a ničili si zdraví. Když teď představují systém „náročných profesí“ zjišťujeme, že jsou jednoduše vyřazeni.

Uvedu příklad typické nespravedlnosti, člověk pracující v koksárenském průmyslu od roku 1988 splnil do roku 2024 v průměru kolem 5400 směn, dle „reformy“ mu bude započítáno jen 1500 směn, a tedy nedosáhne na onu podmínku 2200 směn, ačkoliv ji reálně splnil více než dvojnásobně.

Je toto skutečně změnou, která někoho podporuje, nebo spíše politickým podvodem?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám