Hlavní obsah
Lidé a společnost

Franz Jägerstätter: Odpůrce nacismu a zapomenutý rakouský hrdina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons

Příběh o obyčejném muži z Rakouska, který odmítl zapřít své svědomí a přesvědčení, který řekl nacistům „Ne“. V době, kdy většina mlčela, nebo se přidala na stranu zla, se stal hrdinou, na kterého chtěli Rakušané zapomenout.

Článek

Víte, kdo byl Franz Jägerstätter? Dne 9. srpna 1943 ho nacisté popravili ve věznici v Brandenburg poblíž Berlína za to, že odmítl vojenskou službu.

Byl to prostý hornorakouský sedlák ze St. Radegundu v oblasti Innviertel, nedaleko Hitlerova rodiště Braunau. V roce 1940 byl poprvé povolán do Wehrmachtu, ale po několika týdnech základního výcviku byl zproštěn služby jako „nepostradatelný“ na svém statku. Když byl v únoru 1943 znovu povolán, Jägerstätter, otec čtyř malých dcer, službu odmítl – tentokrát kvůli svému hlubokému přesvědčení, že vraždit nevinné lidi, co chrání své rodiny, svou zem, je naprosto proti křesťanským hodnotám.

Jägerstätterovo odvážné rozhodnutí postavit se nacistickému režimu patří mezi nejvýznamnější projevy odporu obyčejného Rakušana během druhé světové války. Navíc veřejně odsoudil válečné zločiny Wehrmachtu na východní frontě – podobně jako sourozenci Schollovi z Mnichova, kteří byli také popraveni nacisty, za odsouzení toho co dnes známe jako holokaust.

Je zarážející, že jeho příběh byl dlouho neznámý. Možná proto, že po válce se mnoho bývalých rakouských nacistů vrátilo do státních funkcí a Jägerstättera vnímali spíše jako zrádce než jako hrdinu odboje.

Jeho manželka Franziska, která ho podporovala v jeho morálním rozhodnutí, zažila po válce odcizení a nepřátelství od okolí. Na rozdíl od statisíců vdov po vojácích Wehrmachtu, které dostávaly válečné penze, Franziska žádnou nedostala. V poválečném Rakousku byli vojáci Wehrmachtu, dnes považovaní za součást vražedného nacistického aparátu, stále oslavováni jako hrdinové, zatímco odbojáři byli často hanobeni jako zrádci.

Jägerstätterovo odmítnutí bojovat je svědectvím, že i v srdci totality existovali lidé, kteří věděli, co se děje, a nebáli se postavit zlu, i když to znamenalo riskovat vlastní život.

„Nejednat ve chvíli, kdy to spravedlnost vyžaduje, znamená jednat nespravedlivě. Mlčení tváří v tvář zlu je samo o sobě zlem: Bůh nás neosvobodí od zodpovědnosti za naše mlčení. Neříkat pravdu je lží.“
Dietrich Bonhoeffer, německý katolický kněz zavraždený nacisty.

„Ať mě ti, kdo věří ve válku, nazývají zbabělcem. Já věřím v lásku a odpuštění.“
Franz Jägerstätter, rakouský sedlák, zavražděný nacisty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz